Szerző: Voith Hunor

2016. január 8. 18:00

Elemzői össztűz alatt az Apple

Nagy visszaesést jósolnak az iPhone-eladásoknak, a menedzsment szavahihetőségét is megkérdőjelezték.

Gyakorlatilag össztűz alá vették az Apple-t az iparági elemzők, miután a beszállítói láncból és az elektronikai bérgyártóktól is olyan információkat kaptak, melyek alapján az idei első negyedévben várhatóan jelentős visszaesés lesz az iPhone-eladásokban. A legpesszimistább becslés szerint ötödével fog zuhanni az Apple okostelefonjainak forgalma az előző év hasonló időszakához képest, azaz a tavaly január-márciusi időszakban értékesített 61,1 millió darabhoz képest 50 millió körülire, de az elemzői átlag is alig 1-2 millióval van felette.

A cupertinói vállalat részvényárfolyamán a negatív hírek egyelőre nem hagytak nyomot, úgy fest, a befektetők tisztában vannak azokkal a tényezőkkel, melyek miatt akár ekkora forgalomcsökkenés is bekövetkezhet a folyó negyedévben. Egyrészt, a tavalyi évet, és főleg az itt referenciának számító első három hónapot letarolták a "nagy" iPhone-ok, azaz a 6 és a 6 Plus, azon egyszerű oknál fogva, hogy a méretváltásra kiéhezett vásárlók akkor 40 százalékkal dobták meg a negyedéves forgalmat.

Az ilyen horderejű egyszeri hatást nem lehet hosszú távon fenntartani – a méretláz Apple-oldalon is lecsengett, akik ezentúl váltanak 3,5-4 hüvelykes készülékekről a nagyobb kijelzőjű modellekre, azok már a természetes csereciklus keretében fognak vásárolni. A tavaly ősszel piacra dobott 6s keresletpumpáló hatása is kifutott, és azok, akik eddig nem váltottak az abba kerülő műszaki újdonságok (3D Touch, A9 rendszerchip) miatt, most már inkább kivárnak a valószínűleg komolyabb újdonságokat felvonultató iPhone 7-re.

Mára a kínai piac is lenyugodott. A világ legnagyobb okostelefon-piacának számító országban az iPhone 6 és 6s család tagjai (főleg a nagyobb, Plus modellek) elképesztően nagyot mentek, és sok korábbi Android-használót csábítottak át az iOS-es oldalra. Másfél év elteltével ott is beállt a kereslet a normális szintre, már nem újdonság a nagy iPhone.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az Apple legnagyobb bérgyártó partnere, a Foxconn tavalyi utolsó negyedévének kapcsán 20 százalékos forgalomcsökkenésről számolt be, a Digitimesnak pedig komponensgyártók 10-30 százalékos rendeléscsökkentést említettek. A TSMC bevétele 2015 decemberében 8 százalékot esett vissza az előző év utolsó hónapjához képest – a tajvani vállalat a Samsung mellett az A9 rendszerchipek másik gyártója. A Samsung frissen kiadott, tavalyi negyedik negyedévre vonatkozó előzetes jelentésében mintegy 15 százalékos forgalomnövekedést jelzett, ugyanakkor a dél-koreai óriásnál a félvezetőgyártás esetlegesen csökkenő megrendeléseire csak a részletes beszámolóból derülhet fény.

Ezek alapján ugyan érthető, hogy az elemzők miért várnak nagy visszaesést az iPhone-ok forgalmában, ugyankkor a fent felsorolt tényezők fényében erősen túlzónak hat a vészharangok kongatása. A legvalószínűbb, hogy az Apple-nél egyszerűen nagyobb keresletre számítottak az iPhone 6s kapcsán a karácsonyi időszakban, az idei első negyedévben pedig a rendelések visszafogásával kifuttatják a felhalmozódott raktárkészletet.

A Pacific Crest elemzői viszont a számok láttán az Apple felsővezetésének szavahihetőségét is kérdőre vonták. Jelentésükben azt írták, a menedzsment a korábbi tájékoztatók során vagy túlságosan elbizakodott volt, vagy szándékosan eltúlozta a várható eredményeket – szerintük inkább az utóbbi, mert az Apple-re nem jellemző, hogy nincs tisztában saját értékesítési számaival. "Ez csökkenti bizalmunkat az Apple jövőbeli iránymutatásaiban" - írták.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról