Szerző: Hlács Ferenc

2016. január 8. 18:15

A TP-Linké az első WiGiges router

A 2,4 és 5 gigahertzes Wi-Fi mellett a 60 gigahertzes WiGiget is támogatja a TP-Link legújabb, Talon AD7200 routere. A szabvány brutális, 4,6 gigabites sávszélességet ígér - azt viszont csak rövid hatósugárral, a jelnek ráadásul a falak is útját állják.

Nyolcantennás routerszörnyeteggel érkezett a CES-re a TP-Link. A Talon AD7200 névre keresztelt, leginkább apró erődítményre emlékeztető eszköz különlegessége, hogy a hagyományos Wi-Fi mellett a WiGiget is támogatja, azaz a 2,4, illetve 5 gigahertzes sávok mellett 60 gigahertzen is kommunikál. Ezzel a gyártó szerint ez az első, 802.11ad szabványra építő többsávos router - noha ennek gyakorlati hasznát egyelőre nem sokan látják majd.

De nézzük először a készülék földhözragadtabb, Wi-Fis képeségeit. Az eszköz minden valamirevaló modern routerhez hasonlóan támogatja a 802.11ac szabványt is, amelyen keresztül a falakkal jobban megbirkózó 2,4 gigahertzes sáv másodpercenként 800 megabites, az 5 gigahertzes pedig tekintélyes 1733 megabites sávszélességet produkál. Miután csúcskategóriás eszközről van szó, a MU-MIMO, azaz a többirányú beamforming sem maradhatott ki a repertoárból. A kétmagos, 1,4 gigahertzen ketyegő processzorral szerelt, négyzetalapú router sarkain és élein elhelyezkedő nyolc antenna mindegyikéhez saját erősítő tartozik. A készülék hátoldalán továbbá négy gigabites Ethernet aljzat, illetve két USB 3.0 port is helyet kapott.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az érdekes rész persze a WiGig képesség: a készülék a technológiát igába hajtva, a két másik sáv együttes sávszélességét is megszégyenítő, másodpercenként 4,6 gigabites adatátviteli sebességre képes. Ez a specifikációs listában roppant jól mutat, ám tényleges kihasználását több tényező is gátolja. A 60 gigahertzes sáv fő hátulütője, hogy bár tekintélyes sávszélességet tesz lehetővé, cserébe gyér hatótávolságot kínál, a jel ráadásul a falakon sem képes áthaladni, így ideális esetben is csak egy szobában csíphető el.

Épp ezen tulajdonsága és brutális sávszélessége miatt, a WiGiget elsősorban vezeték nélküli dokkolókban használják, (jó ideje kapható ilyen például a Dell Latitude üzleti notebookjaihoz) ahol többek között USB és DisplayPort kapcsolatoknak enged utat vezeték nélkül. Noha a TP-Link közleményéből nem derül ki egyértelműen, nagyon úgy látszik, hogy a Talon AD7200 esetében a WiGig kifejezetten a hálózati kommunikációra fókuszál, potenciális felhasználási területei lényegében kimerülnek tehát a fájlátvitelben és hasonló, ultramagas átviteli sebességet igénylő feladatokban. Az internetkapcsolatot itt kár is említeni, hiszen nagyon kevés felhasználó van akinek az 5 gigahertzes sáv 1,7 gigagabites sávszélessége ebben a tekintetben szűk keresztmetszetet jelentene.

A videóstreamelésre az eszköz egyébként tökéletes, ilyen adatátviteli sebesség mellett a 4K tartalmak is vígan nézhetők - legalábbis amíg nem megyünk át egy másik szobába. A vélhetően borsos árért cserébe (a gyártó egyelőre nem közölt pontos összeget) tehát egy nagyjából 3-4 méteres kábelt válthatunk ki, ami egyelőre nem tűnik a legjobb befektetésnek. A TP-Link mindenesetre eddig nem volt túl bőbeszédű a készülékkel kapcsolatban, így nem kizárt, hogy a WiGig képességek valamilyen más módon is igába hajthatók. A Talon AD7200 pontos megjelenése egyelőre nem ismert az eszközt a cég még év elejére ígéri.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.