Szerző: Asztalos Olivér

2016. január 8. 11:30

Meglepően erős lett az Intel új mini-PC-je

Alacsony fogyasztású mobil Skylake processzorokkal gazdagodott a NUC paletta, ami mellett a tavaly megszellőztetett Core M-es Compute Stick specifikációi is kiderültek.

Az Intel frissítette a NUC termékpalettát. A mini PC-kínálat elsősorban a processzor tekintetében újult meg, a gépek immáron Skylake-alapú központi egységekkel is elérhetőek. Az alacsony feszültségű, "U" sorozatú modellek közül a kétmagos Core i3-6100U, illetve a i5-6260U került be a kisméretű számítógépek belsejébe. Utóbbi érdekessége, hogy előbbivel szemben Intel HD 520 helyett Iris Graphics 540 (GT3e) grafikus vezérlővel rendelkezik. Ez a kétszer több, összesen 48 darab végrehajtóegység mellett 64MB eDRAM gyorsítótárat is jelent, amiből memória intenzív alkalmazások esetében még akár a CPU magok is profitálhatnak.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Ezen túlmenően az új gépeket már DDR4 szabványú memóriával kell feltölteni, amit továbbra is külön kell megvásárolni, illetve beszerelni, akárcsak a háttértárat. Az M.2 formátumú, PCIe felületű SSD-knek már négy darab 3.0-s sáv állhat a rendelkezésükre. Ezen felül a magasabb kialakítású verziókba még egy darab 2,5 hüvelykes SSD vagy HDD is beépíthető, illetve a nagyobb modelleknél még szériafelszereltség az SD kártyaolvasó. Az Intel 8260 802.11ac és Bluetooth 4.1 kombó adapter mindegyik konfiguráció alapkiépítése tartalmazza.

Apróbb módosítás, hogy a korábbi mini HDMI helyét a széles körben elterjedt, teljes méretű HDMI aljzat vette át. Ezen túlmenően a csatlakozók nem változtak, maradt az összesen négy darab USB 3.0, a mini DisplayPort 1.2, a gigabites Ethernet. Az előlapon továbbra is megtalálható a fejhallgató kimenet, illetve a mikrofon bement, amik mellett pedig az infrás vevő is helyet kapott, elsősorban különféle távirányítókhoz.

A frissítés hivatalos bejelentése mellett egy közeljövőben debütáló modellről is napvilágot láttak információk. A megújult külsővel érkező NUC egy igazi kis(?) méregzsák lehet majd. A Skull Canyon kódnevű gép 45 wattos Core i7 processzorral érkezik, mely amellett, hogy négy processzormagot tartalmaz, még a GT4e GPU-t is magában foglalja. Ez a jelenlegi legerősebb Intel IGP, ami a 72 végrehajtóegység mellett 128MB eDRAM gyorsítótárat is magában foglal. Amennyiben ez valakinek kevés lenne, úgy a gép hátoldalán található Thunderbolt 3 porton keresztül majd akár egy külső VGA-val is megtoldhatja a rendszert. A Skull Canyon várhatóan a márciusi Game Developers Conference rendezvényen debütál.

Befutott a Core M-es Compute Stick is

Emellett az Intel egy tavalyi ígéretét is valóra váltotta, ugyanis az előző évben piacra dobott Compute Stick sorozat megkapta a Skylake Core M processzorokat. Ez a Core m3-6Y30 mellett a vPro támogatású Core m5-6Y57 központi egységet jelenti, melyek lényegesen nagyobb teljesítményre képesek mint a korábbi Atom processzorok. Szintén nagy előrelépés, hogy a rendszermemória mérete a duplájára, 4 GB-ra nőtt, igaz, ez bizonyos operációs rendszerek esetében még mindig szűkös lehet.

Emellett a háttértár is gyarapodott, az új modellek 64GB-os eMMC-vel érkeznek, mely tárhely a micro SD aljzattal bővíthető. Szintén újdonság a Type-C USB aljzat, valamint a termék megkapta a NUC-ok esetében említett Intel 8260 802.11ac és Bluetooth 4.1 kombó adaptert is. A támogatott felbontást tekintve a Compute Stick legfeljebb 4K felbontásra képes 30 Hz-es képfrissítés mellett. A februárban piacra kerülő termékekért mélyebben zsebbe kell majd nyúlni, ugyanis az Intel 300 dollár körüli összeget fog kérni az i3-as modellért, az i5-ös pedig 500 dollárt fog kóstálni, mely összegek nem tartalmazzák az operációs rendszert.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról