:

Szerző: Asztalos Olivér

2016. január 7. 17:06

Ez lehet az iPadek és iPhone-ok új GPU-ja

Frissítette PowerVR Series7XT grafikus architektúráját az Imagination. A ráncfelvarrott megoldás elsősorban az általános számítások végrehajtásában lehet gyorsabb, miközben pár apróbb optimalizáció is helyet kapott benne.

Az Imagination frissítette 2014 végén bemutatott GPU-családját, az ennek keretében bejelentett Series7XT Plus szériát az általános számításokra próbálta kihegyezni a cég, miközben a tervezők tovább javítottak a rendszer energiahatékonyságán. Ehhez az eredeti dizájnon csupán kisebb változtatásokat hajtottak végre a szakemberek, a rendszer nagy részt megegyezik Series7XT esetében látottakkal.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az egyik változtatás az ALU végrehajtók oldalán történt, ezzel javítva a kisebb méretű egész számos műveletek tempóját. A korábbi dizájn csupán a 32 bites (INT32) végrehajtókat tartalmazott, ezzel pedig a 8 (INT8) és 16 (INT16) bites számok is 32 bitesként kerültek végrehajtásra, ami a művelet sebességét tekintve nem volt optimális. Series7XT Plus esetében ez változott, mostanitól az ALU végrehajtók a formátumtól függően kombinálhatóak, összefoghatóak. Ezzel a rendszer a korábbi egyhez képest órajelenként már négy 8 bites, vagy két 16 bites műveletet is képes végrehajtani. A relatíve fájdalommentes módosítással jelentősen növelték az általános számításokban rendszerint előforduló műveletek végrehajtási sebességét.

Emellett a frissített mikroarchitektúra már támogatja a dinamikus párhuzamosítást, mely a CPU mag(ok) és a GPU közötti felesleges adatforgalmat csökkenti. Ennél fontosabb a megosztott virtuális memória támogatása, mely a hatékony heterogén végrehajtás egyik alappillére. Ennek kihasználása ugyanakkor a SoC tervezőjén is múlik, ugyanis erre a processzor memóriavezérlőjét is fel kell készíteni. Amennyiben ez megtörténik, úgy a rendszerchip már megfelelhet az OpenCL 2.0 alapkövetelményeinek is.

A compute képességek mellett a Series7XT Plus egy újabb dedikált egységgel is gazdagodott. Az Image Processing Data Master névre keresztelt blokk a 2D-s műveletek energiahatékonyabb végrehajtására hivatott, amivel nőhet a különféle akkumulátoros eszközök üzemideje. Végül a memória-alrendszerhez is hozzányúltak, növelték a burst, illetve a gyorsítótárak méretét, valamint azok működését is optimalizálták. A végeredményben a cég szerint a GPU memória-sávszélesség igénye 10 százalékkal csökkent.

A mikroarchitektúrális módosítások mellett a Series7XT Plus család két új konfigurációt is elhozott. A GT7200 Plus és GT7400 Plus kettő és négy klasztert tartalmaz, ezzel pedig a belépő, illetve a középkategóriát veszik célba. S hogy mi köze ennek az Apple-höz? Az Imagination egyik legfontosabb partnere pont a cupertinói vállalat, amely e GPU-kat licenceli a saját tervezésű rendszerlapkához. Az új szériás rendszerchipek várakozásaink szerint az Apple A10-ben is szerepet kapnak majd.

A bő egy éve bemutatott Series7XT GPU-család elsősorban épp az iPhone 6s A9-es rendszerchipjének köszönheti, hogy mára több tíz millió készülékben van jelen. Az említett PowerVR architektúra legutóbb az iPad Pro tabletben villantott, melyben az egyedi 12 klaszteres grafikus egység még az Intel egyes megoldásaival is versenyre kelt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.