:

Szerző: Gálffy Csaba

2016. január 8. 09:30

OLED, USB-C és Thunderbolt - ütős a Dell idei palettája

Remélhetőleg lassan vége a PC-ipar sokéves stagnálásának, a jeget az olyan új technológiák törhetik meg, mint az OLED-kijelzők vagy az új generációs Thunderbolt-csatlakozók. A Dell is bemutatta saját megoldásait a CES-en.

Bemutatta a CES-en az új, Skylake processzorokkal frissített üzleti noteszgépeit a Dell, de a termékpalettára nagyméretű OLED-monitor, és más eszközök is felkerültek - a cég szerint ez volt minden idők legnagyobb termékbemutatója. A három notebook-sorozat mellett új monitorokkal, dokkolóval és egyéb kiegészítőkkel is érkezett a gyártó - érdekes módon (és a show nevétől eltérően) az üzleti felhasználókat célozva.

XPS, nyakkendőben

Kezdjük a legérdekesebb modellel. Az új termékskála fénypontja az új Latitude 13, amely a konzumer XPS 13 "öltönyösített" változataként fogható fel. Visszaköszön a kijelző körüli szupervékony káva, ez teszi lehetővé, hogy a külső méretekhez képest lényegesen nagyobb panel férjen a laptopba - és esztétikai szempontból is nagyon megdobja a terméket. Az átöltöztetett gép még könnyebb lett, de sajnos a fogyókúra közben elvesztette az U-sorozatú Intel processzorokat, helyette az alacsonyabb fogyasztású, de lényegesen lassabb Core-M dolgozik ezekben a modellekben.

Latitude 13 7000 - gyönyörű darab lett

A Latitude 13-nál kisebb modelleknél már szakít a hagyományos notebook-kialakítással a Dell, mind a 12-es, mind a 11-es sorozat 2-in-1 kialakítást kapott, vagyis billentyűzetbe dokkolható tablet (vagy fordítva: kettétéphető laptop). Úgy tűnik tehát, hogy a Dell (a Microsoft útmutatását követve) a hibrid eszközök vállalati térhódítására fogad és az előző évek próbálkozásait követően sem adja fel ezt az irányt. A Latitude 11 5000 sorozat Core-M processzort használ (szerencsére az Atom immár innen is kiszorult), tömege 700 gramm, amely már egykezes használathoz sem túl nehéz.

A nagyobb, 12,5 hüvelykes Latitude 12 7000-es sorozat szintén Intel/Windows alapokon készül, ehhez kétféle billentyűzet is kérhető - az alap billentyűzet vékony és könnyű, a prémium kiadás ezt masszívabb felépítéssel, háttérvilágításos gombokkal és touchpaddel fejeli meg. A gép mindössze 8 milliméter vastag magnézium házat kapott, az első kézből származó információk szerint minőségérzetre egy lapon említhető a Microsoft Surface 4-gyel is, a hasonlóságra a kihajtható hátsó támasz is rájátszik, és aktív tollal is használható. Ez a gép is Core-M processzorral dolgozik, a vékony házba nem fért volna el ennél erősebb lapka hűtése. A tömeg sem lett vészes, a Latitude 12-höz a gyártó 730 grammos értéket ad meg.

Latitude 12 7000 2-in-1 - nem kicsit hasonlít a Surface-re

Az új modellek egyik jellemzője, hogy a vásárlók (jellemzően cégek és intézmények) szinte az utolsó csavarig testre szabhatják azokat. Ugyan ez a vállalati modelleknek mindig jellemzője volt, a Dell tényleg mindent elkövetett ennek érdekében: a szokásos elemek (operatív tár, háttértár, processzor) mellett szinte minden modellnél választhatunk több kijelző-felbontás (és technológia), illetve matt és fényes panelek közül is. A Latitude 13-nál továbbá érintésérzékeny, illetve hagyományos kijelző is elérhető.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Egy másik trend a modernizáció: a Skylake-generációs processzorok mellett a Dell egészségesen meghintette USB-C csatlakozókkal az új gépeket, a Latitude 12 és 13 pedig annak Thunderbolt 3-as verzióját is megkapta. Ez elvben azt jelenti, hogy a gép grafikus teljesítménye később akár külső GPU-val is turbózható igény szerint, a szabvány ugyanis támogatja ezt a felhasználási módot. A rendkívül sokoldalú csatlakozóra például két nagy felbontású monitor is ráakasztható.

Ha a monitoroknál tartunk, a Lenovo és a HP OLED-kijelzős notebookjaira a Dell is adott választ: a cég asztali monitorba tett ilyen panelt, az UltraSharp 30 formájában. A kijelző a legigényesebb profik számára készült, a technológiából fakadóan pedig magasabb kontrasztaránnyal rendelkezik mint a hagyományos LCD-k. 2016 lévén nem szokatlan, hogy a kijelzőhöz USB-C bemenet is tartozik (a standard bemenetek mellett), ára pedig könnyfakasztó nettó 5000 dollár, vagyis a bruttó kétmillió forintot súrolja.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.