Szerző: Gálffy Csaba

2016. január 6. 09:30

Jön a 900 MHz-es Wi-Fi

A megváltozott felhasználói igényeket követve egy új szabvánnyal egészül ki a 802.11 szabványcsalád. A Wi-fi HaLow név alatt futó 802.11ah kiterjesztés a 900 MHz-es tartományban üzemel majd.

Új szabványt leplezett le a jelenleg zajló CES-en a Wi-Fi Alliance. A HaLow kimondottan az olyan felhasználási területeket célozza, ahol a jó lefedettség és az alacsony energiafelvétel sokkal fontosabb, mint a nyers átviteli sebesség. Könnyű elképzelni, hogy ez hol hasznos: a lakás változatos pontjain elhelyezett IoT-eszközöknél, amelyek az esetek túlnyomó többségében elemről vagy akkuról üzemelnek.

A HaLow a 900 MHz-es tartományban üzemel, az ebbe a spektrumba tartozó rádiósugarak sokkal hatékonyabban mennek át a falon és egyéb árnyékoló akadályokon, mint a 2,4 GHz-es sugárzás, és különösen az 5 GHz-es sugárzáshoz képest mutatnak ragyogó lefedettséget. Ez azt jelenti, hogy adott esetben az emeletes ház pincéjébe is "lelát" a HaLow az első emeletről, miközben az 5 GHz már a földszinten is nehezen fogható. A jó sugárzási karakterisztika azt is jelenti, hogy a jó lefedettség elérhető nagyon alacsony sugárzási energia mellett is, így nincs szükség rádiós végfok beépítésére, ami olcsóbb felépítést és minimális energiafelvételt jelent.

A 802.11ah viszonylag friss fejlesztés, a szabványt kimondottan a fenti szempontok alapján írták az IEEE programjában részt vevő szakemberek. Ennek megfelelően néhány olyan megoldást is használ, amit az amúgy rokon Wi-Fi szabványok nem támogatnak. Ilyen a reléállomások használata, amelyek az elérési pontok (AP-k) és a jeladók közé iktatva gyakorlatilag pufferelik a beérkező hálózati csomagokat és azokat egyszerre, a szabványban rögzített időközönként egyszerre küldik át. Ez lehetővé teszi, hogy a végpontok rádiós egysége csak adott időközönként ébredjen fel, végezzen küldés-fogadást, majd kapcsoljon le. Mivel a végpont nincs folyamatosan fogadó módban, ezért van szükség a pufferként működő relé közbeiktatására.

A megközelítés jól mutatja, hogy az 802.11ah-t nem a késleltetés minimalizálására találták ki, az aktív rádiós időszakok drámai megkurtítása azonban csodát tesz az akkus üzemidővel. A szabvány ezért például olyan modern megoldásokat hoz, mint a Target Wake Time. Az AP és a végpont egyeztetheti előre az aktív ablakokat, amikor a végpont bekapcsolt rádióval kész a csomagok fogadására, az AP pedig csak ekkor küldi ki az addig összegyűjtott bejövő csomagokat. A TWT-ablakon kívül így a végpont fogyasztása az abszolút nulla közelébe eshet.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

További újdonság, hogy a végpontokat az AP csoportokra oszthatja, és kikötheti, hogy adott időpontban mely csoport tagjai, mely csatornákon kommunikálhatnak. Ez rendkívül fontos, így ugyanis elkerülhető az interferencia és a csatornákért folyó harc, amely a hagyományos Wi-Fi egyik sajátos jellemzője. A versengés kizárásával és a végpontok koordinálásával sokkal "tisztább marad az éter", ami megintcsak lehetővé teszi a sugárzási energia minimalizálását és tovább csökkenhet az aktív sugárzási idő is.

A kérdés immár csak az, hogy mikor jöhetnek a HaLow-matricás termékek a boltok polcaira? Erről egyelőre nincs még információ, a korábbi hírek szerint azonban az első 802.11ah-kompatibilis chipek várhatóan 2016 során kerülnek sorozatgyártásba, így az év folyamán vagy 2017 elején fokozatosan indulhat a szabvány népszerűsödése. Az implementációk a Wi-Fi Alliance reményei szerint zökkenőmentesen, a meglévő wifis infrastruktúrába illeszkedően jelennek majd meg. Dedikált AP-k helyett inkább a háromcsatornás, 900/2400/5000 MHz-es tartományokban is működő egységek megjelenésére lehet számítani, otthoni, vállalati és ipari környezetben egyaránt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról