Szerző: Asztalos Olivér

2015. december 21. 16:50

Megegyezett az Apple és az Ericsson

Elássa a csatabárdot az Apple és az Ericsson. A két vállalat peren kívüli megegyezéssel zárta a jogdíjvitát, mely a 4G-LTE licencek mellett a korábbi, illetve a jövőbeni 5G-s szellemi tulajdon felhasználását is tartalmazza.

Megegyezésével zárult az Apple és az Ericsson szabadalomvitája - jelentette a Reuters. A norvég ABG Sundal Collier befektetési bank információja szerint az új megállapodás értelmében az Apple minden iPhone és rádiós modemmel ellátott iPad kereskedelmi ára után 0,5 százalékot fizet az Ericssonnak.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A két vállalat közötti vita lassan egy éve, idén januárban csúcsosodott ki, amikor a korábbi szerződéses feltételek újratárgyalása során a két cég nem jutott közös nevezőre. Ekkor az Apple már hivatalosan is azzal vádolta a svédeket, hogy azok értéktelen szabadalmakat is az LTE-szabványhoz kötöttek és ilyen (kötelező) formában licenceltettek. A másik vád szerint mindezen szabadalmakért az Ericsson ráadásul irreálisan magas díjat követelt.

Ebből kifolyólag az Apple a rádiós kommunikációs szabvány implementálásához valóban szükséges licencek listájának megállapítását kérte a bíróságtól, az Ericsson által a FRAND-licencelés keretein belül vállalt reális díjakon. Erre a svéd cég válaszként panaszt nyújtott be az Apple-lel szemben mobiltechnológiás licencek ki(nem)fizetésével kapcsolatban.

A megegyezés hírét egyelőre csak az Ericsson kommentálta. A nyilatkozat szerint az egyezség a 4G-LTE mellett a 3G és 2G technológiákra is vonatkozik, és a megállapodás értelmében a cég tovább folytathatja az 5G-vel kapcsolatos munkálatokat is, ami majd az Apple jövőbeni készülékeiben is helyet kap.

Bár a két fél közötti új szerződés részletei nem nyilvánosak, az Ericsson szellemi tulajdon értékesítéséből befolyt bevétele 3,1-4,1 milliárd (kb. 334-442 millió euró) svéd koronával nőtt a tavalyi évhez képest, ami elemzők szerint a kaliforniai céggel kötött egyezségnek köszönhető. Az összeg az elemzők által korábban becsült 2 és 6 milliárd koronás összeg között van, ergo a két cégnek sikerült nagyjából félúton megegyeznie.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról