Szerző: Hlács Ferenc

2015. december 18. 12:30

A földi halandókhoz is érkezik a Facebook Live

Több lépcsőben minden Android és iOS felhasználó számára elérhetővé teszi élő közvetítés funkcióját a Facebook. A közösségi oldal a hírességeknek egy ideje már hozzáférhető megoldással többek között a Periscope ellen indul harcba.

Hamarosan mindenki számára elérhető lesz a Facebook korábban már megszellőztetett mobilos élő online videóközvetítés funkciója, legalábbis az Egyesült Államokban. A Facebook Live névre hallgató megoldást a vállalat idén augusztusban a celebek profiljainál már elérhetővé tette, a közösségi oldal által visszaigazolt közszereplők, azaz sportolók, zenészek, politikusok és egyéb befolyásos emberek élőben streamelhettek videót készülékeikről facebookos követőiknek.

A vállalat most bejelentette, az élő közvetítésre rövidesen minden felhasználónak lehetősége lesz iOS és Android platformokon. A funkció többlépcsős kiadását a cég már megkezdte, az első körben az Apple készülékeire jut el, az androidos eszközök tulajdonosai pedig 2016 elején számíthatnak rá. Az élő stream a felhasználók hírfolyamában, az állapotfrissítések írásakor jön elő, a szövegbeviteli mezőbe bökve, a virtuális billentyűzet fölött megjelenő funkciók között, mint a például a fényképek feltöltése vagy személy bejelölése. A közvetítés alatt a felhasználók folyamatosan, valós időben követhetik az ismerősök kommentjeit a stream alatt.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A funkciót a magánszemélyek és hírességek mellett továbbá már a hivatalos oldalak (Pages) is használhatják, a vállalat a potenciális felhasználási területek között a legfrissebb hírek, bejelentések, illetve élő kérdezz-felelek lehetőségek streamelését is felsorolja. A közvetítések természetesen nem csak élőben, később is megtekinthetők, azokat a közösségi oldal a stream befejeztével az adott profilon automatikusan közzéteszi.

A Facebook Live-nak egyébként épp ez az egyik komoly előnye versenytársaival szemben, mint például a Twitter zászlaja alatt tevékenykedő Periscope. A rivális ugyanis több más szolgáltatáshoz hasonlóan csak korlátozott ideig teszi visszanézhetővé az egyes közvetítéseket, míg a Facebookon az egyszerű videó formájában korlátlan ideig újra megtekinthető - legalábbis amíg a feltöltő el nem távolítja azt. A közösségi oldal továbbá, hogy az élő streamekbe minél többen be tudjanak kapcsolódni, más tartalmaknál tovább tartja azokat a hírfolyam tetején (de legalábbis magasan), továbbá push értesítéssel jelzi a közvetítő oldalát korábban meglátogatók felé, hogy élő stream van folyamatban.

Arról a vállalat egyelőre nem beszélt, hogy a funkció mikor lesz globálisan elérhető, a rajt ugyanis az Egyesült Államokra korlátozódik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról