Szerző: Gálffy Csaba

2015. december 17. 09:42

Philips: hátraarc a villanykörte-DRM-ben

Kicsapta a biztosítékot a vásárlóknál a Philips tegnapi döntése, miszerint a népszerű Hue vezérlőhöz a jövőben kizárólag saját gyártmányú okoskörtéi tudnak majd csatlakozni. A cég visszalépett, továbbra is beengedi majd a licenceletlen termékeket is.

Visszalépett tegnapi döntésétől a Philips, mégsem zárja ki más gyártók okoségőit a Hue rendszeréből. A Philips, illetve a Hue vezérlő a ZigBee szabványt használja az égők szabályozására, és egészen eddig szinte bármilyen, a szabvánnyal kompatibilis égő párosítható volt ehhez a vezérlőhöz. A tegnap kiadott friss firmware azonban kizárta a más gyártók termékeit és kizárólag a Philips-gyártmányú vagy a Philips által bevizsgált égőkre korlátozza a Hue funkcionalitását.

Az okoségők az IoT egyik triviális megvalósításának számítanak - a lámpatestben egy egyszerű vezetéknélküli egység van, amely a központi vezérlővel (esetünkben a Hue Bridge-zsel) párosítva képes a lámpa irányítására. Az elképzelés lényege, hogy a fizikai kapcsolók és fényerőszabályozók helyett félig vagy egészen automatizált világítástechnika telepíthető az otthonokba, anélkül, hogy a meglévő vezetékezést vagy villanykapcsolókat le kellene cserélni. A Hue Bridge okostelefonról is vezérelhető, appokon keresztül, így beállíthatóak különböző hangulatvilágítások, stb.

Ahogy ilyenkor szokásos, a Philips a "jobb felhasználói élményre" hivatkozott a döntés indoklásánál - egyes gyártók termékei nem működtek hibátlanul együtt a Hue-val (például nem kapcsoltak le parancsra), így a cég úgy döntött, hogy mostantól kizárólag saját égőit és más gyártók bevizsgált, "Friends of Hue" programban Hue-kompatibilisnek ítélt égőit lehet a megoldáson keresztül vezérelni. Ezzel a cég feladta eddigi álláspontját, amely szerint minden ZigBee-kompatibilis égő együtt tud működni a Hue Bridge-zsel.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az üzleti döntést komoly felháborodás okozott a felhasználók körében, akkorát, hogy a Philips mindössze egy nappal a bejelentés után vissza is vonta azt és egy új frissítés formájában feloldja a korlátozást a Bridge-eken. Az új közlemény szerint a cég a jövőben kétszintű támogatást biztosít majd - a Friends of Hue programban részt vevő, logózott okoségők a Hue teljes funkcionalitását támogatják majd és garantáltan kompatibilisek lesznek a rendszerrel, de a külső gyártók minősítést nem viselő termékei is használhatóak maradnak, igaz, nem támogatott formában.

Ökoszisztéma, korlátokkal

A megközelítés ismerős lehet más cégek gyakorlatából is, az Apple például hagyományosan egyedi csatlakozókat használ mobileszközein, annak ellenére, hogy a nyílt szabványok hasonló vagy azonos jellemzőkkel bírnak. A cég ezt igen agresszíven használja a potenciális versenytársak kizárására, de az egyedi csatlakozót használó kiegészítőkből az Apple jelentős bevételt is szerez, a kompatibilitást vizsgáló "Made for iPhone" minősítési program ugyanis termékenkénti licencdíjat fizet a cégnek.

A hajnalodó IoT-világ alapvetően nyílt szabványokra épül majd, mind rádiós, mind a vezérlő protokollok elvben nyíltak (a ZigBee, a Bluetooth vagy a Wi-Fi is ilyen). A nagyobb szereplők azonban igyekeznek platfommá válni, amelyek magasabb integrációt, bevizsgált kompatibilitást és több funkciót kínálnak - a rugalmasság és a választási szabadság kárára. A piac felosztása most zajlik, a most kialakuló erőviszonyok hosszabb távra bebetonozódhatnak, az uralkodóvá pedig az a szereplő válik, amelyik a platformot birtokolja és annak fejlődési irányát meg tudja szabni.

A Philips mellett már a Nest is indított "Works with Nest" programot, amely szintén a "felhasználói élmény javítását" célozza, a logóval ellátott termékek garantáltan kompatibilisek a Google-féle (illetve immár Alphabet-féle) IoT-ökoszisztémával és a kapcsolódó egyedi protokollokkal és API-kkal. Ezzel a Nest is kizárólagos ökoszisztémát igyekszik építeni, amely az iparági szabványok helyett egyedi, gyártóspecifikus megoldásokat használ, a felhasználót pedig az első vásárlásnál választásra kényszeríti. A már említett Apple is belevágott ebbe, a HomeKit platform azonban egyelőre még gyerekcipőben jár.

A Philips visszalépése azonban pozitív hír lehet, a felhasználók igényei úgy tűnik nem vágnak mindenhol egybe a platformépítésen fáradozó cégek érdekeivel, és a holland eredetű cég megmutatta, hogy a konfliktust bizony lehet felhasználóbarát módon kezelni - igaz, ehhez kellett egy komoly felháborodás is. A példából remélhetőleg a többi szereplő is levonja majd a tanulságot és lesz esélye, hogy a bezárt okostelefonos platformok helyett inkább a webre hasonlító, nyílt szabványokon alapuló egészséges IoT-világ épüljön fel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról