Szerző: Koi Tamás

2015. december 16. 09:30

Sorozatos büntetések az állami mobilhálózat kiépítése kapcsán

Sorozatosak a 450 MHz-es, állami tulajdonú mobilhálózat kiépítésével kapcsolatos problémák. Bár a szolgáltató, az MVM Net Zrt. optimistán nyilatkozik a folyamatról, a hatóság immár harmadszorra bünteti a céget tízmilliós összegekre, amiért nem felelt meg a szerződésben foglaltaknak.

Immár a harmadik alkalommal szab ki pénzbüntetést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az állami tulajdonban lévő MVM Net Zrt. által jegyzett 450 MHz-es adathálózat kiépítéséhez kötődő késedelmek miatt. A hatóság és a szolgáltató tavaly áprilisban kötött szerződést, de az MVM Net sem a kiépítés első, sem pedig a második ütemét nem tudta maradéktalanul teljesíteni. A cégre hétfőn újabb, ezúttal 38 millió forintos pénzbírságot szabott ki a hatóság.

Az NMHH három területen állapított meg hiányosságokat. Az MVM Net Zrt. egyrészt a vállalások ellenére nem építette ki maradéktalanul az összes magyarországi két számjegyű közlekedési főút menti kültéri lefedettséget: ezt eddig 7 megyeszékhelyen és 5 városban biztosította, másrészt a 19 megyeszékhelyből 7 helyen gondoskodott adatátvitel-kapacitásról a nagyvárosi közlekedés tájékoztató rendszereinek támogatása érdekében, harmadrészt a 15 hónapon belül vállalt bázisállomásszám 14,7 százalékát helyezte eddig üzembe - áll a hatóság közleményében.


LTE450-es állomás Budapest XI. kerületében

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nem ez volt az első bírságoló határozata az NMHH-nak a céggel szemben: Az I. ütemben tapasztalt késlekedések miatt a hatóság idén májusban és szeptemberben 12 millió forintos, illetve 36 millió forintos bírságot szabott ki, valamint új teljesítési határidőket írt elő. A II. ütem miatti jogsértések kapcsán meghozott elsőfokú döntés még nem jogerős, azzal szemben a szolgáltató a hatóság elnökéhez fellebbezhet, amely a pénzbírság megfizetését késlelteti. Az MVM Net Zrt.-nek 2015. december 31-ig országosan 95 százalékos területi lefedést vállalt a szerződésben.

A szolgáltató felsővezetői egy novemberi sajtótájékoztatón közölték, hogy november végéig 180 bázisállomást helyeznek üzembe az egyébként Európában igazi kuriózumnak számító, LTE450-es rendszerben, januárban pedig megkezdődik az éles üzem - igaz, egyelőre jó eséllyel egy lélek sem fogja használni a 13 milliárd forintért kiépített hálózatot, de legalábbis a sajtótájékoztatón az MVM semmilyen konkrét partneri együttműködést nem jelentett be. A hálózat kiépítését és üzemeltetését egyébként egy másik állami cég, az Antenna Hungária végzi, az eszközöket pedig a Magyar Állammal stratégiai együttműködési szerződést kötött kínai Huawei szállítja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról