Szerző: Asztalos Olivér

2015. december 8. 09:30

A Sony kezében a Toshiba képérzékelős üzletága

A Sony tovább bővíti virágzó komponensgyártó üzletágát. A képérzékelők piacán vezető japán vállalat a Toshiba hasonló üzletágának felvásárlásával tovább növelheti előnyét. Folytatódik a piac konszolidációja.

A Sony megvásárolja a vele szoros félvezetőipari szövetségben lévő Toshiba képérzékelő üzletágát, áll az előbbi cég közleményében. A két japán vállalat megegyezésének értelmében a Sony 19 milliárd japán jent (155 millió dollár) fizet a Toshibának. A megállapodás a gyárépület mellett a felszerelést, illetve az alkalmazottak átvételét is tartalmazza. Az akvizíció jövő év március 31-én véget érő üzleti negyedév végéig lezárul.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Toshibánál szinte folyamatos átszervezések zajlanak, mely elsősorban a a júliusban kirobbant, több milliárd dolláros könyvelési botrányra vezethető vissza. A cég emiatt most mihamarabbi tőkebevonásra, illetve költségcsökkentésre szorul. A képérzékelő üzletág eladása a folyamat egy újabb lépcsője, a LED-ek gyártásának leállítását még októberben jelentette be a vállalat, illetve újabban a PC-gyártás leválasztása is szóba került. Az EE Times egy korábbi értesülése szerint a Toshiba a kínai Tsinghua Unigrouppal is tárgyalásban áll, akik minden erejükkel be szeretnének szállni a NAND gyártásba, ehhez pedig a japánok technológiája kiváló alappal szolgálna.

A Sony mindeközben nagyon ráfeküdt a képszenzorok fejlesztésére és gyártására. A vállalat februárban egy 872 millió dolláros befektetést jelentett be, amit áprilisban még 376 millióval toldott meg. Utóbbiból a Nagaszakiban és Yamagatában található képérzékelő üzemeit, illetve azok gyártókapacitását bővíti tovább.

Eltekintve Toshiba botrányától, a két japán cég között létrejött üzlet a félvezetőipar konszolidációjának része, melyre idén már számos példát láthattunk. Az Avago a Broadcomot, az NXP a Freescale-t, míg az Intel az Alterát vásárolta fel, legutóbb pedig a Microsemi húzta be a PMC-Sierrát. A felvásárló cégek ezzel elsősorban a méretgazdaságosság növelésére törekednek.

Sony, a képérzékelő-gyártó

A Sony az utolsó negyedéves pénzügyi jelentés alapján végre egyenesbe jött. Bár a mobilos részleg továbbra is tetemes veszteséget termel, a vállalat komponensgyártó üzletága nyereséges. Ezen divíziónak a jövőben kulcsszerepet szán a Sony, azaz a konkurens Samsunghoz hasonlóan ráfekszik a más cégek termékeihez szükséges különféle részegységek fejlesztésére, illetve gyártására, köztük kamerákra és akkukra. A japán vállalat a hatékonyság növelésének érdekében még a vállalati struktúrához is hozzányúlt. Ennek egyik eredménye, hogy a jövedelmező képérzékelős üzlet 2016 áprilisától egy új, Sony Semiconductor Solutions nevű üzletág részeként fog üzemelni.

A komponensgyártás üzletág jó teljesítménye elsősorban a különféle képérzékelők népszerűségének köszönhető. Ezek közül leginkább felső- középkategóriás okostelefonokba szánt, Exmor-R sorozatú szenzorok számítanak sikeresnek. Ilyen Sony egységek dolgoznak az Apple (pl. iPhone 6), a Google, vagy éppen a Xiaomi egyes készülékeiben is, sőt még a Samsung Galaxy S6 Edge is Sony komponenst használ. Nem hivatalos információk szerint egyetlen eladott iPhone 6-ból körülbelül 20 dollár bevétele származott a japán cégnek.

A vállalat a globális képérzékelő piac 40,2 százalékát húzta be a tavalyi évben, amivel toronymagasan végzett az első helyen. A kimagasló eredményben a mobiltelefonokba és fényképezőkbe szánt szenzorok mellett a járművekbe, illetve egyéb ipari felhasználásra szánt komponensek is beletartoznak.

Egy a idekapcsolódó pletyka szerint már a Canon is komolyan fontolgatja a Sony képérzékelőkre való áttérést, amivel a cég követné a konkurens Nikon példáját. A Canon állítólag képérzékelő üzemének eladását tervezi, emiatt pedig már tesztelik a Sony által szállított mintapéldányokat, melyekkel kiválthatnák saját fejlesztéseiket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról