Szerző: Asztalos Olivér

2015. december 2. 14:34

Okosabb GPU-t kap a GTX 750 VGA

Második generációs Maxwell-architektúrára váltja a GTX 750 kártyákat az Nvidia. Kívülről változás nincs, az egyes modellek okosabbak lesznek, de a számítási teljesítmény nem módosul. Mi állhat a döntés hátterében?

Meglepő lépésre szánta el magát az Nvidia, a modellszám módosítása nélkül cseréli a GTX 750-es sorozatú grafikus kártyákban dolgozó lapkát, a GM107-es chipek helyére a modernebb, a GTX 960-ról és 950-ről már ismert GM206-os egységek kerülnek.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az Nvidia lassan két éve, 2014 februárjában dobta piacra a GeForce GTX 750 és 750 Ti kártyákat, melyek a vállalat első Maxwell mikroarchitektúrát használó termékei voltak. A VGA-k több szempontból is jól sikerültek, hisz az alacsony fogyasztáshoz jó teljesítmény társult, ráadásul mindezt egy relatíve olcsón legyártható termékkel sikerült elérni. A szóban forgó kártyákra a GM107 kódnevű GPU-t pakolta fel az Nvidia, melynek lapkája mindössze 148 mm² területű, amivel kifejezetten kicsinek számít a grafikus processzorok aktuális mezőnyében.

GM107

A vállalat bő fél évvel később dobta piacra a GTX 980-at, ami már a második generációs Maxwellre épül. A mikroarchitektúra második iterációja több ponton változott az GM107-ben látottakhoz képest. Az SMM (Maxwell streaming multiprocesszor) modulok 64 kB helyett már 96 kB-os helyi adatmegosztással (LDS, Local Data Share) rendelkeznek, ami mellett még jó néhány új technológiát bevezetett a gyártó.

A harmadik generációs Delta Color Compression támogasával párhuzamosan a Multi-Pixel Programming Sampling, az Nvidia VXGI (Real-Time-Voxel-Global Illumination), a VR Direct, a Multi-Projection Acceleration, a Multi-Frame Sampled Anti-Aliasing (MFAA), illetve a Dynamic Super Resolution is elérhetővé vált. Mindezzel a Maxwell második generációja már a DirectX 12 legmagasabb futtatási szintjét, a D3D_FEATURE_LEVEL_12_1-et is támogatja.

GM206

A fixfunkciós NVENC egység is változott, ami a H.264-es anyagok nagyobb felbontású (1440p/60FPS, 4K/60FPS) kódolása mellett már a HEVC formátumot is kezeli. Ezeknél sokak számára feltűnőbb változás a HDMI 2.0 támogatása. A különféle megjelenítők csatlakoztatására hivatott interfész aktuális legújabb verziója már 60 Hz-es képfrissítés mellett is képes 4K felbontású adatfolyam továbbítására.

Mi állhat a háttérben?

Egyelőre nincs hivatalos magyarázat arra, hogy az Nvidia miért cseréli le csendben a 750-es kártyák GPU-ját. A két generáció között ugyanis jelentős változások vannak: a modernebb lapka a fentieknek megfelelően okosabb, azonban alapterülete 227 mm² - vagyis lényegesen nagyobb és drágábban gyártható, mint az előd, ezt a költséget az Nvidia benyeli, az “új” kártyák az előzőekkel egy árszinten és néven jelennek meg. Annyira, hogy pusztán a csomagolás alapján a modernizált 750-eseket nem is lehet majd megkülönböztetni a régiektől, a vásárlás így kicsit lottóhúzás jellegű lesz.

A meglévő lapkák újrahasznosítása általános a GPU-gyártók között, eddig azonban az azonos lapkák átcímkézése volt a divatos, vagyis szinte ugyanazt a modellt frissített számozással adták ki a gyártók - ezt a gyakorlatot mind az AMD, mind az Nvidia szívesen alkalmazta. Most ennek gyakorlatilag fordítottja zajlik, egy kártya úgy kap csendben jelentős frissítést, hogy márkázása nem változik.

Tippünk szerint a háttérben például a gyártás racionalizálása állhat, az eredeti lapka termelését megszüntethető, az ahhoz tartozó litográfiai maszkok pedig kivonhatóak forgalomból. Ez számottevő költségcsökkentést hozhat, ami ellensúlyozhatja a nagyobb alapterület magasabb költségeit. Ennek akkor lehet értelme, ha a 750-es sorozat leváltása amúgy is küszöbön áll - várakozásunk szerint itt, a középkategóriában debütál majd először a vadonatúj Pascal mikroarchitektúra, amelyet (az új, 16 nanométeres gyártástechnológia miatt) először nem a nehezebben gyártható óriás-GPU-knál, hanem a kisebb alapterületű modelleknél vethet be a vállalat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról