Szerző: Voith Hunor

2015. december 2. 16:30

Továbbra is pörög a szerverpiac

Változatlanul erős a kereslet a szerverekre, jó évet zárhatnak majd a gyártók.

Nem csökken a kereslet az erős szerverek iránt, a Gartner legfrissebb jelentése szerint a piacon a harmadik negyedévben is jelentős volt a növekedés, darabszám és forgalom tekintetében egyaránt. A piackutató cég adatai szerint a július-szeptemberi időszakban 2,76 millió darab szerver fogyott, 9,2 százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában (2,53 millió). Az eladásokból származó bevétel elérte a 13,5 milliárd dollárt, a gyártók forgalma 7,5 százalékkal (közel egymilliárd dollárral) emelkedett 2014 harmadik negyedévéhez képest.

A Gartner ugyanakkor megjegyzi, hogy nem minden régióban volt forgalomnövekedés: Kelet-Európában 5,8 százalékkal, Dél-Amerikában 24,2 százalékkal és Japánban 11,7 százalékkal esett vissza a bevétel, elsősorban az árfolyamhatások miatt. Az ázsiai (Japánt leszámítva) régió ezzel szembe "nagyot ment": A volumen 23,8 százalékkal, a forgalom 25,4 százalékkal ugrott meg.

Tarol az x86

A főbb trendekben nem meglepő módon nem történt változás, az x86-os szerverek iránt tovább erősödött a kereslet – a harmadik negyedévben a darabszám 9,2 százalékkal, a forgalom 9,7 százalékkal nőtt a Gartner szerint. A RISC/Itanium kategória hanyatlása sem állt meg, itt a piackutató adatai alapján 11,5 százalékos volt a visszaesés. Ahogy arra az IBM z13 bejelentése után számítani lehetett, az új modellre kiváró vásárlók elkezdték tolni a mainframe-ek szekerét, a vizsgált három hónapban 3,5 százalékkal nőtt az ezek eladásából származó bevétel.

Ez egyébként remekül látszik az IBM pénzügyi eredményein is, a vállalat hardveres üzletágában a tárolók forgalmának visszaesését jelenleg szinte teljes egészében kompenzálni tudja a POWER-alapú rendszerek és a mainframe-ek iránti keresletnövekedés. A szervergyártás pedig meglehetősen életképes az IBM-nek az x86-os üzletág nélkül is – a forgalom a Lenovónak 2,3 milliárd dollárért eladott divízió nélkül is bőven meghaladja a negyedévenkénti egymilliárd dollárt, miközben a nyereséghányad jóval magasabb szinten mozog.

A toplista tetején változatlanul a HP, azaz most már Hewlett Packard Enterprise (HPE) trónol. A vállalati üzletágakat megöröklő HPE nemrég közölt jelentésében is látszott a szervergyártás jó teljesítménye, amit a Gartner is megerősít. A piackutató szerint a HPE a tavalyi év azonos időszakához képest 7,7 százalékkal több szervert tudott értékesíteni, ebből származó bevétele pedig 9,1 százalékkal közel 3,7 milliárd dollárra nőtt.

A második helyen sem történt változás, a Dell az év első felében tapasztalt kisebb gyengélkedés után most darabszámban 2,1 százalékkal, forgalomban viszont 9 százalékkal tudott nőni. Az arányaiban kiemelkedő bevételnövekedés okáról hivatalos információnk nincs, de nem lepődnénk meg, ha a tőzsdéről való kivonulás óta tartó hatékonyságnövelő intézkedések eredményét látnánk. A "világ" szeme most amúgy is a cégen van, de egész más okból: Az EMC néhány hete bejelentett felvásárlása körül számos kényes kérdés akadt, a hercehurcának pedig egyelőre a VMware és részvényesei a szenvedő alanyai.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Lenovónál a jövő évtől lesz érdekes a helyzet, akkora láthatjuk majd, hogy a cég mekkora sikerrel tudja kamatoztatni az IBM-től vásárolt x86-os üzletágat – a jelenlegi számokból egyelőre nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni.

A Cisco adatközponti üzletága mostanra hagyományosan nagyon erős negyedéveket zár, ami a Gartner számain is tükröződik. Forgalom tekintetében a vállalat a negyedévet a negyedik helyen zárta, darabszámban viszont kicsúszott az első ötből, helyét az ötödik helyen meglepetésre az Inspur vette át.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról