Szerző: Hlács Ferenc

2015. december 1. 11:30

A Thunderbird leválasztását tervezi a Mozilla

Külön utakon képzeli el a nyílt forrású levelezőkliense, a Thunderbird jövőjét a Mozilla. A vállalat szerint a 2012 óta jelentős frissítés nélkül működő szoftver értékes erőforrásokat foglal le a Firefox és más projektek elől.

Végleg elengedi levelezőkliense kezét a Mozilla, egy, a szervezeten belüli körüzenet szerint - a levél hitelességét a társaság a TechCrunch-nak megerősítette. Az egy ideje nem titok, hogy a szervezet már nem tervez hosszútávon a 2004-ben megjelent szoftverrel, ahhoz már több mint három éve nem ad ki új funkciókat. Teljesen ugyanakkor egyelőre nem hanyagolta el azt, hiszen a Firefox-szal rokon levelezőt a böngészővel párhuzamosan kellett frissen tartania a megfelelő átjárhatóság végett.

A vállalaton belül körbeküldött levél egyébként a cég elnöke Mitchell Baker nevéhez fűződik, aki a Thunderbird egyik fő problémájaként épp annak szoros kapcsolatát jelölte meg a a fő terméknek számító böngészővel, mondván, a két termék jó ideje egymással versengő igényeket támaszt, a cég a rendelkezésére álló erőforrásokat így kénytelen kétfelé osztani - ami egyik termék számára sem előnyös. Az érezhető és nem különösebben meglepő, hogy a Mozilla elsősorban a Firefox oldalára szeretné átcsoportosítani erőit, miután a Google rivális Chrome böngészője egyre nagyobb előnyre tesz szert a Mozilla termékével szemben.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A jelenlegi helyzet pedig Baker levele alapján a jövőben csak rosszabb lesz, miután a Mozilla tervei szerint egyre tempósabban fejleszti majd böngészőjét és egyéb projektjeit, hogy azok minél versenyképesebbek legyenek a piacon - a Thunderbirdöt ugyanakkor a cég már jó ideje nem látja olyan ütőképesnek, hogy megérje érte feláldozni azokat az erőforrásokat, amelyeket a Firefoxhoz vagy más projektekhez is csoportosíthatnának.

A Mozilla - akár végleges - eltávolodása a levelezőtől ugyanakkor nem jelenti a szabad szoftveres Thunderbird halálát. Ahogy Baker fogalmaz, a szoftver számára az lenne a legelőnyösebb, ha leválna a Mozilla fejlesztési rendszereiről - és egyben a Mozilla technológiáiról is. Baker nézeteit, melyek szerint jelenleg a Firefox és a Thunderbird minél teljesebb szétválasztása jelenti a legjárhatóbb utat mindkét termék számára, Mark Surman vezérigazgató is osztja, noha az elképzelés pontos megvalósítását illetően egyelőre nincsenek pontos elképzelések.

A vállalat mindenesetre aktívan dolgozik rajta, hogy a levelezőnek "új otthont" találjon, amely megfelelő anyagi és jogi körülményeket biztosít a nyílt forrású szoftver további fejlődéséhez. Arra még egy darabig tehát várni kell, hogy a Thunderbird "spinoff" koncepciója határozottabb körvonalakat kapjon, ennek megfelelően egyelőre a szoftver felhasználóinak sem kell semmilyen változásra számítani a napi rutin folyamán. Hosszútávon az átszervezés ráadásul még pozitívan is elsülhet, ha a levelezőklienst például a Mozilla helyett más vállalat veszi gondozásba, az ismét új funkciókkal egészülhet ki, és aktívabb felügyeletet kaphat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról