Szerző: Hlács Ferenc

2015. november 30. 17:01

Már búcsúznak pénzüktől a Zano Kickstarter-botrány áldozatai

Csúnya véget ért Európa legsikeresebb kickstarteres projektje: a Zano névre hallgató, négyrotoros "szelfidrón" csupán a megrendelők 4 százalékához jutott el, sok esetben ráadásul a leszállított darabok sem működnek. Az eszköz mögött álló vállalat az önkéntes felszámolást választotta.

A közösségi finanszírozás mára rendkívül népszerű eszköz lett a kisebb fejlesztőcsapatok, vállalkozók körében, hogy egy-egy terméket a tervezőasztalról a gyártósorokra juttassanak, ugyanakkor nem titok, hogy a koncepció veszélyeket is rejt magában - erre kiváló precedenst láthattunk néhány hete az apró, Zano névre hallgató "szelfidrónt" fejlesztő Torquing Grouptól, amely rövid idő alatt kickstarteres sikertörténetből elrettentő példává vált.

A vállalat esetében ugyanis nem az egységsugarú Kickstarter projektről van szó: az kevesebb mint két hónap alatt 3,4 millió dollárt gyűjtött be a lelkes támogatóktól, ezzel pedig minden idők legsikeresebb európai Kickstarter kampánya lett. A cég háza táján nagyjából másfél héttel ezelőtt robbant ki botrány, miután Ivan Reedman vezérigazgató különböző nézeteltérésekre és egészségügyi okokra hivatkozva elhagyta a vállalatot - noha korábban sem volt minden rendben, miután a gyártó az összekalapolt tetemes összeg dacára nem tudta tartani a termékek nyári leszállítására tett ígéreteit. A Torquing Group mai napig mindössze 600 darabot szállított ki a megrendelt, mintegy 15 ezer eszközből.

A vállalat mindezt ráadásul támogatói felé nullához közeli kommunikációval tetézte, mindössze a Kickstarter projekt oldalán tett közzé két üzenetet - maga a közösségi finanszírozó oldal is ezekből értesült a cég lejtmenetéről, és egyelőre úgy látszik, maga sem igazán tud mit kezdeni a helyzettel. Az oldal felhasználási feltételeiben meglehetősen lazán fogalmaz a hasonló helyzetek kapcsán, mindössze annyit ír, egyedül az adott projekt készítője felelős az abban megfogalmazott ígéretek teljesítéséért, a feltételek megsértése esetén pedig a projekt támogatói jogi lépéseket tehetnek vele szemben.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Torquing Group elégedetlen támogatói több Facebook csoportot, sőt egy petíciót is létrehoztak, amelyet e cikk keletkezéséig majdnem 2300-an írtak alá. A petíció egyébként arra is kitér, hogy még azon kevés drón jelentős része sem üzemképes, amelyet a vállalat tényleg leszállított: a négyrotoros eszközök egyes beszámolók szerint irányíthatatlanok, némelyek pedig egyáltalán nem is repülnek.

A gyártóval egyébként a botrány kapcsán a Kickstarter is felvette a kapcsolatot, ugyanakkor az oldal szerint csak felületes válaszokat kaptak - az utolsó levélben egyébként a közösségi finanszírozó oldal máig adott határidőt a cégnek, hogy részletesen számoljon be a támogatóknak a történtekről, amennyiben pedig ez nem történik meg, maga is indít egy "független vizsgálatot" a céggel szemben. Az Ars Technica szerint a Kickstarter mellett a brit Pembrokeshire megyei tanácsa is vizsgálatot kezdeményezett az ügyben.

Időközben a Torquing Group, ahogy az egyik, a támogatóknak szóló kickstarteres üzenetében is olvasható, az önkéntes felszámolásban látta a helyzet megoldását, biztosítva hitelezőit, hogy azokkal a következő napokban az illetékes csődgondnok felveszi a kapcsolatot a további teendők végett. Az üggyel foglalkozó felszámolóbiztos szerint ugyanakkor a kickstarteres támogatók felé nincs adóssága a vállalatnak, illetve az általuk befizetett pénz sem számít hagyományos értelemben vett befektetésnek - ennek megfelelően pedig a támogatók nem vehetnek majd részt a hitelezőknek tartott értekezleten, hogy informálódjanak lehetőségeik kapcsán.

Nem csoda tehát, hogy a támogatók dühösek és elkeseredettek, többek pedig már teljesen lemondtak a pénzükről. Egyelőre még egyik fél részéről sem indultak jogi lépések a Torquing Group felé, nem lenne meglepő ugyanakkor, ha ez a következő hetekben megtörténne, néhány napon belül továbbá valószínűleg az említett petíció kitűzött 2500-as aláírásszáma is összegyűlik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról