Szerző: Asztalos Olivér

2015. november 27. 17:20

Az Apple (is) állhat az LG hatalmas OLED-beruházása mögött

Legkorábban 2017-ben érkezhet az első, OLED panellal szerelt iPhone. A beszállítói szerepre többen is pályáznak, jelen állás szerint az LG Electronics lehet a befutó.

A Nikkei Asian Review információi szerint az Apple arról tájékoztatta beszállítóit, hogy a jövőben OLED kijelzőket tervez használni az iPhone-okban. Az organikus fénykibocsátó diódákkal operáló kijelzők debütálása 2017-ben, de legkésőbb 2018-ban történhet meg, az iPhone 7s vagy az iPhone 8 készülékek valamelyikében. Az Apple okkal nem sieti el a panelcserét. Bár az OLED élénkebb színekkel és jobb feketével, valamint alacsonyabb fogyasztással kecsegtet, vannak hátrányai is. Az IPS LCD kijelzők napfényben általában jobb olvashatóságot biztosítanak (bár a Samsung S6-modellekbe épített panelje alaposan rácáfol erre), nem utolsó sorban pedig előállítások egyszerűbb, ezzel pedig a panelek az OLED-nél olcsóbbak.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Apple nem szeretne kompromisszumot kötni a kijelzőcserével, különösen ha mindez számottevően növelné a készülékek gyártási költségeit. A vállalat igényeinek megfelelő panelek tehát egyelőre nem állnak rendelkezésre, ez pedig legkorábban 2017-ben változhat. A beszállítói státusz óriási bevételi forrást jelenthet, így nem csoda, hogy többen is pályáznak a szerepre.

OLED fejlesztésben és gyártásban jelenleg a Samsung áll az élen, ugyanakkor az Apple egy ideje mellőzi a konkurens vállalat paneljeit. Az aktuális termékpaletta egy részébe az LG szállítja a kijelzőket, és a cég a hírek szerint jó eséllyel pályázhat az első, OLED panelt alkalmazó iPhone beszállítói státuszára. A Japan Display (JDI) és a JOLED szintén szerepel a cupertinóiak listáján, ugyanakkor ez a két vállalat a LG-hez képest a fejlesztések tekintetében lemaradásban van.

Az Apple terveivel szoros összefüggésben lehet az LG Electronics napokban tett bejelentetése: A vállalat a dél-koreai Pajuban 8,71 milliárd dollár befektetéssel OLED-gyártó és -fejlesztő üzemet épít. A tervek szerint a P10 nevű komplexum OLED kijelzők teljes spektrumát készítheti majd 2017-től, a televíziókban található panelektől az okosórákba szükséges apró megjelenítőkig. Egy esetleges iPhone-beszállítói szerződésnek köszönhetően a befektetés gyorsabban megtérülne, eközben pedig az LG ledolgozhatná hátrányát a Samsunggal szemben.

További, az LG Electronicshez kapcsolódó hír, hogy a vállalat a gyenge pénzügyi eredményekre is reagálva komoly változtatásokat hajtott végre felsővezetésében. A cég három új, elnöki és ügyvezető igazgatói posztra nevezett ki veterán szakembereket. A december 1-től hatályos döntés értelmében az egyes területeket függetlenítették egymástól, rugalmasabbá téve azok működését.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról