Szerző: Asztalos Olivér

2015. november 25. 12:20

A Microsemi húzta be a PMC-Sierrát

Közel egyhónapos licitálgatás után végül a Microsemi teheti rá kezét a PMC-Sierrára. A végső ajánlat 77 százalékkal haladja meg a PMC-Sierra tőzsdei értékét. Tovább robog a félvezetőipar konszolidációja.

A Skyworks a hét elején közös megegyezéssel visszavonta korábbi 2 milliárd dolláros, a PMC-Sierrára tett felvásárlási ajánlatát. A bevételének jelentős hányadát az Apple beszállítói státuszának köszönhető Skyworks október 5-én részvényenként 10,5 dolláros ajánlatot tett a PMC-Sierra felvásárlására. Nem sokkal később a Microsemi beszállt a licitálásba, melyre reagálva a Skyworks részvényenként 11,6 dollárra emelte ajánlatát. A nyertes Microsemi ezt végül 41 centtel, egy 12,01 dolláros ajánlattal múlta felül. Ebből 9,22 dollár készpénz, a fennmaradó összeget részvényekkel fedezik. A Skyworks az október eleji megegyezés felmondása miatt 88,5 millió dollárt kap.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A végső ajánlat összértéke 2,5 milliárd dollár, ami 77 százalékkal haladja meg a PMC-Sierra tőzsdei kapitalizációját. A Microsemi így energiaipari, űr- és repüléstechnikai, egészségügyi és hadügyi félvezető portfólióját távközlési és tároló megoldásokkal, illetve ezzel együtt különféle felhős termékekkel egészítheti ki.

Az akvizíció az ipar konszolidációjának része. A félvezetőgyártók ügyfelei a lehető legkevesebb beszállítóval szeretnének együttműködni, amihez a gyártóknak bővülniük kell, a portfóliót és a kapacitást egyaránt növelni szükséges. Mindez a leggyorsabban és a szektorban a saját fejlesztések hagyományosan kockázati értéke mellett a legkisebb kockázattal akvizíciók útján érhető el. Erre idén már több példát is láttunk: az Avago a Broadcomot, az NXP a Freescale-t, míg az Intel az Alterát vásárolta fel.

A felvásárlás a Microsemi és a PMC-Sierra esetében komoly költségcsökkentést is jelent. A Microsemi éves szinten 100 millió dolláros megtakarításra számít az erőforrások összevonását követően. Az akvizícióra a Microsemi és a PMC-Sierra igazgatótanácsa egyaránt áldását adta, a részvényesek jóváhagyása a lebonyolításhoz nem szükséges. Amennyiben minden a terv szerint zajlik, az üzlet valamikor a jövő év első negyedéve során zárulhat le.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról