:

Szerző: Hlács Ferenc

2015. november 23. 17:00

Nem csak spamel, appokat is telepít az új androidos kártevő

Felhasználói interakció nélkül telepít alkalmazásokat a fertőzött androidos készülékekre a Shedun névre keresztelt malware-család. A trójai kártevő magát legitim appnak álcázva, különböző nem hivatalos online alkalmazásboltokból jut a készülékekre.

Agresszív androidos trójai ütötte fel a fejét különböző harmadik féltől származó alkalmazásboltokban. A Play Store-ban is elérhető, legitim szoftvereknek álcázott appokban "utazó" kártevőt a Lookout Security kutatói fedezték fel. A Shedun névre keresztelt rosszindulatú szoftvercsalád az adware-ek közé sorolható, azaz a felhasználót kéretlen, potenciálisan további kártevőket tartalmazó hirdetésekkel bombázza.

A trójaival a telefonra kerülő Shedun érdekessége, hogy a különböző kéretlen szoftvereket nem csak letölti, de a telepítésüket is megkísérli, ráadásul mindezt nem valamilyen biztonsági rést, hanem az Android rendszer egy ismert funkcióját kihasználva. A kártevő egész pontosan arra próbálja rávenni a felhasználót, hogy az biztosítson számára hozzáférést a kisegítő lehetőségekhez (Accessibility Service) - az itt található szövegolvasó opciót használva aztán a malware végigpásztázza a kijelzőn megjelenő szövegeket, ha pedig telepítési kérelmet talál, az alkalmazásengedélyeken gyorsan végigpörgetve meg is nyomja a telepítést megkezdő gombot - bármilyen felhasználói interakció nélkül.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Mindehhez persze rá kell vennie a készülék tulajdonosát, hogy hozzáférést engedjen neki a fenti funkciókhoz - ezt pedig ironikus módon egy olyan üzenettel teszi, amelyben arra hivatkozik, hogy az engedélyekhez épp az inaktív appok leállítására van szüksége, így a felhasználó "nyugodtan" figyelmen kívül hagyhatja a megjelenő biztonsági figyelmeztetést. Ha a kártevő sikerrel jár, ezután már nincs szüksége a felhasználó közbenjárására az alkalmazások telepítéséhez.

Az adware célja minden valószínűség szerint, hogy maximalizálja terjesztője hirdetésekből származó bevételét azáltal, hogy kvázi garantálja a reklámozott appok telepítését. Biztonsági szakértők szerint a jövőben a hasonló kártevők tempós terjedésére lehet számítani - érdemes tehát kétszer is meggondolni, milyen, a hivatalos forrásokon kívüli szoftverekben bízunk meg.

Az utóbbi hetekben egyébként több új hasonló adware is felbukkant, a Lookout kutatói a Shedun mellett többek között a Shuanet és ShiftyBug kártevőcsaládokat is ide sorolják. Az említett malware-ek közös tulajdonsága, hogy rendkívül körülményes megszabadulni tőlük: a szoftverek az egyes készülékekre kerülve rootolják az adott eszközt, majd a rendszerpartícióba másolják magukat, így még az okostelefon vagy tablet gyári visszaállítása sem törli le őket. A biztonsági szakértők eddig több mint húszezer hasonló, magát hiteles alkalmazásnak álcázó rosszindulatú appot találtak különböző online felületeken.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 18:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.