Szerző: Asztalos Olivér

2015. november 23. 13:45

Egyre közelebb az Intelhez a Samsung

Nőtt az Avago, a Sony és a Samsung bevétele, míg a Renesas, a Toshiba, és a Micron viszonylag nagyot bukott a tavalyi évhez képest. A Samsung szépen lassan közelít az Intelhez. Lesz-e őrségváltás a közeljövőben?

Az IC Insights legújabb jelentése alapján a Samsung idén 10 százalékkal növelte félvezetőgyártástból származó bevételét. Ez a 2014-es évhez képest mintegy 10 százalékos előrelépést jelent, amivel a Sony és a saját gyártósorokkal nem rendelkező Avago mellett a harmadik legnagyobb növekedést produkálta a dél-koreai vállalat. Az Infineon és a GlobalFoundries pozitív eredménye felvásárlásoknak köszönhetőek. Előbbi az International Rectifier bekebelezésével tudott ugrani, míg utóbbi az IBM félvezetőgyártó divíziója megszerzésének köszönheti 15 százalékos előrelépését.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az egyik nagy vesztes a leginkább alkalmazásprocesszorairól és rádiós modemeiről ismert Qualcomm. Az amerikai vállalat mélyrepülésének eredménye egy masszív, 19%-os visszaesés lett. Hasonló mértékű hanyatlást mutat a Renesas teljesítménye is, a cég bevétele 22 százalékkal esett vissza. Ezek mellett a Toshiba és a Micron sem lehet boldog, hisz előbbi bevétele 12 százalékot, utóbbi pedig 11 százalékot csökkent 2014-hez képest.

forrás: IC Insights

A japán vállalatok eredményeit az erősödő dollár is negatívan befolyásolta, ami az átlagos eladási árra (éves szinten mínusz 3 százalék) is kedvezőtlen hatással volt. Az IC Insights ennek köszönhetően korábbi, 1 százalékos növekedésről szóló előrejelzését ugyanekkora mértékű csökkenésre módosította.

Az Intel eredményére továbbra is kihatással van a PC-piac kedvezőtlen alakulása. Emellett a vállalat még mindig nem tudott betörni az okostelefonok piacára, amivel komolyabban kompenzálni tudná a negatív eredményt. Összességében mindez 2 százalékos csökkenést eredményezett, mellyel a Samsung lassan lőtávon belülre kerül a vállalathoz.

Miközben az Intel nem képes kihasználni gyártókapacitásának egy részét, addig a dél-koreaiak újabb üzem építésén munkálkodnak. A Pyeongtaek városában, összesen 23,3 milliárd dollár befektetéssel épülő komplexum a tervek szerint 2017-ben állhat csatasorba. Amennyiben az Intel valamilyen módon nem képes növelni bevételét, úgy pár éven belül akár el is veszíthetik a félvezetőpiacon évtizedek óta őrzött vezető pozíciójukat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról