Szerző: Voith Hunor

2015. november 18. 10:15

Citrix: mégis darabokban, újabb leépítéssel

A cégre nem sikerült egyben vevőt találni, folytatódik az év elején megkezdett karcsúsítás. A GoTo üzletág önálló részvénytársasággá válik, és nagyjából ezer alkalmazott veszíti el munkáját.

Nagyon úgy fest, hogy a Reuters hírügynökség szerint nemrég még a komplett vállalatra vevőt kereső Citrix nem kapott komoly ajánlatot a teljes portfólióra, így a cégvezetés folytatja az év elején megkezdett átszervezést. Az átalakítások célja a működési hatékonyság növelése – az utóbbi években hiába nőt másfélszeresére a cég forgalma, az eredményhányad közben drasztikusan csökkent, és a növekedés előtti szinten stagnál.

Maga a jelenség nem meglepő, a nagyobb szoftverházak mindegyike küzd(ött) ezzel a hagyományos licencértékesítési modell "felhőssé" alakításakor. A Citrix esetében a nagyobb befektetők szerint viszont nagyon nyögvenyelősen megy az átállás, és a vezetőség többszöri fogadkozás ellenére se hajtotta végre a szükséges szervezeti változtatásokat.

Kiszervezés és újabb leépítés

A Citrix most bejelentette, hogy önálló, nyilvános részvénytársaságba szervezi ki GoTo online szolgáltatásokkal foglalkozó üzletágát (GoToAssist, GoToMeeting, GoToMyPC, GoToTraining, GoToWebinar, Grasshopper and OpenVoice). A divízió forgalma a szeptember végétől számított egy évben mintegy 600 millió dollár volt. A tranzakcióra a tervek szerint csak 2016 második felében kerülhet pont, a Citrix részvényesei pedig az egyelőre név nélküli, tisztán szoftverszolgáltatásokat nyújtó cégnek is tulajdonosai lesznek.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Citrix erőforrásait vállalati üzletágára (Xen-termékcsalád, NetScaler) csoportosítja át, és további portfóliótisztítást tervez, bár erről részleteket egyelőre nem közölt. Az új irány egyik kulcsszereplője az SAP-tól elhalászott Tim Minahan lesz, aki a német szoftvercégnél a felhős szolgáltatásokért felelős marketingigazgató volt.

A GoTo üzletág kiszervezése és az erőforrások koncentrálása mellett a vállalat egy újabb nagy létszámcsökkentést is bejelentett. A cég januárban már elbocsátott 700 alkalmazottat, most pedig további 1000 főtől, a jelenlegi teljes létszám (9400) több mint 10 százalékától válik meg 2016 februárig. Ez 65-85 millió dollárjába kerül a Citrixnek, viszont hosszú távon évente 200 millió dolláros megtakarítást fog eredményezni, jelentősen javítva a nyereségességi mutatót. A bejelentések hatására a részvényárfolyam a kereskedés utáni időszakban minimálisan, egy százalékkal csökkent.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról