Szerző: Voith Hunor

2015. november 17. 11:37

Windows Server Nano: új telepítő, új filozófia

Régóta várt fejlesztés a "csupasz" Windows Server, amelyből a Microsoft kikötötte a teljes GUI stacket, a Remote Desktop-támogatást is beleértve. De nem csak a "veszteséglista" hosszú, az új telepítő-alrendszer és a csomagkezelő is nagyon ütősnek ígérkezik.

A Microsoft a Windows Server 2016-ból egy végletekig lecsupaszított változatot is készít, Nano Server néven. A kiadás főbb, akkor ismert újdonságairól korábban itt és itt írtunk részletesen, röviden: a Nano Server a "headless deployment" modellnek megfelelően teljesen nélkülözi a hagyományos grafikus felhasználói felületet (GUI), nincs lokális bejelentkezési lehetőség és Remote Desktop támogatás sem. Ezért mindennemű menedzsmentet Core PowerShellen és Windows Management Instrumentation szkriptekkel kell elvégezni, az alkalmazásokhoz pedig ugyan lehet GUI-t fejleszteni, de annak egy másik, grafikus környezetet is tartalmazó kliensen vagy szerveren kell futnia.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A vállalat szerint a lecsupaszított operációs rendszer a teljes Windows Serverhez képest 93 százalékkal kevesebb helyet foglal, huszadannyi kritikus javításra és 80 százalékkal kevesebb újraindításra van szüksége. A szoftver kipróbálható előzetese május óta érhető el, a végleges verzió megjelenéséről viszont még mindig nincs a jövő év első felénél pontosabb (hivatalos) információ. Addig is Jeffrey Snover, a Windows Server divízió főmérnöke kicsit bővebben ismertette a Microsoft Installert (MSI) leváltó Windows Server App Installert (WSA), a megváltozott API-szinteket és a támogatott alkalmazás-keretrendszereket, valamint a fejlesztési eszközöket.

Ég veled, MSI!

A Nano Serverrel a fejlesztők és az üzemeltetők megszabadulnak a sokat szidott MSI formátumtól, azt a Windows Server App Installer (WSA) váltja fel. Ez AppX-alapú (annak kiegészítéseként fejlesztett) és tisztán deklaratív modellt használ, tehát nem kell törődni a telepítés közbeni egyedi beállításokkal és azok hatásaival - a WSA-val a Microsoft teljesen különválasztja egymástól az alkalmazások telepítését és konfigurálását. Az új installert a következő előzetesben lehet majd kipróbálni - első körben csak a Nano Serverbe kerül be, de később a Server Core és a teljes Windows Server is megkapja.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Snover beszélt a csomagmenedzsmentről is, ami az nagyon hasonlít majd a különböző Linux-disztribúcióknál megszokott módszerhez: Az egyes csomagokat a népszerű repókból lehet majd lehúzni, ehhez pedig a Nano Server minden, azok által használt protokollt támogatni fog.

Reverse Forwarding

A Nano Serverben bizonyos Win32-es API-k a korábbinál alsóbb DLL-szintre kerültek, ezért bár továbbra is élnek és használhatóak, többnyire szükség lesz a meglévő alkalmazások újrafordítására és a DLL-hivatkozások módosítására. Az átállás megkönnyítése érdekében a Microsoft bevezeti az úgynevezett Reverse Forwardereket - arra, hogy miért reverse, azaz "fordított továbbítás" lett az elnevezés, Snover szerint sincs egyértelmű indok.

Mindenesetre ez egy opcionális, külön telepíthető csomag, használatával az érintett DLL állományokba olyan "betétek" (shim) kerülnek, melyek az API új helyére továbbítják a kéréseket. Az érintett DLL-ek listája itt olvasható. Persze, a Nano Serverben nem létező API-kra történő hivatkozások futási hibát fognak dobni, és a korábbitól merőben eltérő szemlélet miatt a Nano Serverre szánt alkalmazásokat minden esetben ajánlott lesz ehhez a kiadáshoz igazítani.

A funkció segítségével a Microsoft szerint a legtöbb népszerű keretrendszer (például OpenJDK, OpenSSL, Ruby, Node.js, Python) akár módosítás nélkül, már most is használható a Nano Serveren.

Fejlesztői támogatás

A Nano Server Visual Studio integrációt kap, így lesz saját sablonja teljes IntelliSense támogatással (a jelentősen módosított API-készlet miatt ez kiemelten fontos lesz, főleg a kezdeti, ismerkedős időszakban), és lehetőség lesz távoli hibakeresésre- és javításra is. Az utóbbira szolgáló sablont és a szkripteket innen lehet letölteni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról