Szerző: Gálffy Csaba

2015. november 16. 14:53

Project Astoria: mégsem lesz Android Windowson?

Belsős információk alapján úgy tűnik, lefújta vagy felfüggesztette a Microsoft a Project Astoriát, amely az androidos alkalmazásokat hozta volt el a Windows 10-re és Windows 10 Mobile-ra. A visszalépés nem hivatalos, de újabb nagy stratégiaváltást jelez a Microsoftnál.

Áprilisban dobta le a közmondásos bombát a Microsoft: a Windows 10 és a Windows 10 Mobile mind iOS-es, mind androidos alkalmazások futtatására képes lesz majd. Ezzel a platform gyorsan lenullázná a versenytársak által élvezett előnyt, mind az appok mennyiségét, mind minőségét tekintve - de milyen áron?

A cég áprilisban több "hidat" is bejelentett, a Project Astoria az Android-Windows, a Project Islandwood az iOS-Windows kapcsot jelenti. Szintén híd épül a fokozatosan kivezetett Win32-es platform felé (ez a Project Centennial), illetve a webes alkalmazások felé is (Project Westminster). A friss hírek szerint azonban az Astoria fejlesztését a Microsoft felfüggesztette - a Windows Central értesülése szerint a munka teljesen leállt, és elképzelhető, hogy nem is indul már újra.

Mi lett volna az Astoria?

A probléma megértéséhez szükséges néhány szó arról is, hogy mi az Astoria, és hogyan különbözik a Microsoft többi "hídjától". Az androidos alkalmazások Javában készülnek, és ugyan maga az androidos API rengeteg egyedi megoldást használ a standard Java könyvtárakkal szemben, a Java-filozófia egyik nagy hozadékát, a hordozhatóságot továbbvitte. A Java alkalmazások (és az Android alkalmazások is) függetlenek az operációs rendszertől, az appok futtatásáért egy másik réteg, a futtatókörnyezet felel - ezt hagyományosan Java virtuális gépnek hívjuk, de semmi köze a hypervisor alapú virtualizációhoz. A lényeg: amely rendszerhez létezik ilyen Java VM, az képes az alkalmazásokat futtatni.

A Microsoft úgy döntött, hogy az Astoria projektben egy ilyen JVM-et készít el a Windows 10 Mobile számára. A gyakorlatban ennek hatalmas jelentősége van: az androidos alkalmazásokat a rendszer módosítás nélkül futtatná, sem a fejlesztőknek, sem a felhasználóknak nem kellene ehhez semmit tenni. A zártkörű tesztek szerint a Windows 10 Mobile simán futtatta az .apk formátumú fájlokat, ez az androidos alkalmazások alapértelmezett disztribúciós állománytípusa, ugyanolyan natív formában, mint a "rendes" Android.

A kompatibilitás persze nem teljes, egy komoly bökkenő azért van: a Play Services API-készlet. A Google ugyanis az alap Android API-k egyes elemeit saját felhős szolgáltatásaihoz köti, ezek kizárólag a hivatalos Google-féle Androidon érhetőek el. A szabad szoftveres alapok előnye, hogy ezek az API-k kiválthatóak más szolgáltatásokkal, így például a Play-es helymeghatározás helyett használható a kínai cégek, vagy akár az Amazon helyettesítő megoldása is.

Mit hozna és mit vinne az Astoria?

Az Islandwood (igen elnagyolva) annyit jelent, hogy a Windows 10 az Objective-C-ben írt alkalmazásokat is futtatni tudja, természetesen néhány migrációs eszközzel kiegészítve. Ezzel szemben az Astoria az igazi "nukleáris opció", amely egy csapásra át tudná hidalni a két vezető platformmal szemben kialakult app-szakadékot. Az androidos alkalmazások minőségben és mennyiségben is felveszik a versenyt az iOS-es társaikkal, ráadásul minden szereplő (a legkisebbektől a legnagyobbakig) elkészíti erre a platformra is az alkalmazását, így nem kellene a hiányzók miatt keresergni. Legalábbis elvben.

A gyakorlatban ugyanis ez a szintű Android-kompatibilitás nem bizonyult elegendőnek, pedig korábban már több szereplő is fogadott erre a megközelítésre. És nem is kezdőkről van szó, az Amazon és a BlackBerry is úgy döntött, hogy az Android ökoszisztéma farvizén, de a Google segítsége nélkül épít magának birodalmat. A Nokia elvetélt X-sorozatú androidos modelljei is ezt a filozófiát követték. A probléma, hogy sem a fejlesztőket, sem a vásárlókat nem sikerült meggyőzni arról, hogy a kissé módosított Androidot elfogadják - hiszen az "eredetihez" képest előnyt nem, csupán hátrányt tudtak ezek a kezdeményezések felvonultatni, a hiperkompetitív piacon pedig ez is elegendő volt ahhoz, hogy a platformokat elássa. Nem látszik, hogy ez a logika miért ne lenne érvényes a Microsoft próbálkozására - a Google Android vs Microsoft Android versenyt a redmondiak nem nyerhetik meg.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Talán ennél is fontosabb érv lehetett az Astoria program leállításában a saját ökoszisztéma fejlesztőinek tiltakozása. A Microsoft felépített egy apró, de néhány fejlesztőcsapatot azért eltartani képes platformot a Windows Phone formájában. Ezek a fejlesztők éveket fektettek az új technológiák kiismerésébe, megtanulásába, legtöbb helyen ők a Microsoft leglojálisabb partnerei és a platform szószólói. Azzal, hogy az androidos fejlesztők hordáját ráengedi a Windows 10-re a Microsoft, ennek a csoportnak a megélhetését teszi kockára. A tiltakozók érvelése könnyen érthető: ezek a fejlesztők eddig abból éltek, hogy kisebb-nagyobb cégek (bankok, online szolgáltatások, stb.) kliensalkalmazásokat rendeltek tőlük a Windows Phone-ra.

És itt jön be az Astoria illetve az Islandwood közötti különbség. Míg az androidos appok portolásához szinte semmilyen Windows-specifikus tudás nem szükséges (hiszen azt a JVM absztrakciója kezeli), az iOS-es portolásnál a célplatform ismeretére, a Microsoft-technológiákban való mély jártasságra is szükség van. Kissé sarkítva: az Astoria a Windows Phone-fejlesztőket feleslegessé, az Islandwood pedig elengedhetetlenné teszi.

Egy lépés jobbra, egy lépés balra

A Microsoft kommunikációs ámokfutásáról már sokszor megemlékeztünk, úgy tűnik, most egy újabb epizóddal gazdagodik a lista. A cég továbbra is képtelen a fix, kőbe vésett stratégiai célok és a függőben lévő elképzelések közötti különbséget megfelelően kommunikálni. Erre pedig hatalmas szükség lenne, a szoftvercég ugyanis rendkívül dinamikus átalakuláson esik át, a partnerek és felhasználók számára ilyenkor a kristálytiszta kommunikáció kritikus fontosságú lenne. Ez azonban továbbra is elmarad, a Windows-alkalmazások átkeresztelésétől a Windows 10 által beküldött diagnosztikai adatokon és változatos licenckérdéseken át a rendszer aktiválásának hogyanjáig számos olyan kérdés van, ahol a Microsoft képtelen kialakítani egy világos álláspontot és tartani magát hozzá.

Az Astoria bejelentésének majd fű alatti lefújásának is hasonló üzenete van. Itt egy technológia, amit a vállalat hivatalosan bejelentett, felkarolt és támogatásáról biztosított, majd a rajt előtt minden magyarázat nélkül jegelt – az erre vonatkozó pletykákat pedig egyáltalán nem kommentálja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról