Szerző: Gálffy Csaba

2015. december 1. 09:43

Gartner: nagy jövő előtt áll a Windows 10

Már jövőre elkezdi a nagyvállalatok fele az átállást az új Windows-ra, úgy tűnik leszűrték a rendszergazdák a Windows XP-s tanulságokat. Nem lesz áttörés az érintőkijelző, de ennek ellenére népszerűségre ítéltetett a Windows 10 - állítja a Gartner.

Nem könnyű megszerezni a "legnépszerűbb Windows" címet. A Microsoft operációs rendszerei közül az elmúlt tíz évben csupán a Windows XP és a Windows 7 tudta elérni ezt a helyezést, utóbbi még most is tartja pozícióját. A Gartner szerint a Windows 10 képes lesz letaszítani a hetest a trónról.

Az IT-tanácsadó és piackutató cég még ennél is többet állít: a Windows 10 lehet a leggyorsabban terjedő Windows-verzió valaha, és nem csak a konzumer piacon, hanem a nagyvállalatoknál is. A felméréseken alapuló előrejelzés szerint 2017 januárjára már a nagyvállalatok fele fogja megkezdeni a Windows 10-re való átállást. "A konzumer piacon az ingyenes frissítés lehetősége, a széles hardveres kompatibilitás és az automatikus frissítés biztosítja, hogy év vége előtt több tízmillió felhasználó ismerkedik meg a Windows 10-zel. A nagyvállalati oldalon arra számítunk, hogy a bevezetés számottevően gyorsabb lesz mint hat évvel ezelőtt a Windows 7 esetében" - fogalmazott Steve Kleynhans, a Gartner kutatója.

A Windows XP támogatásának tavalyi lejárta több nagyvállalat üzemeltetői csapata számára kijózanító tanulság volt - az átállásra sok helyen túl kevés időt szántak, helytelenül mérték fel a Windows-bevezetés nehézségeit. A Gartner szerint a Windows 7 soron következő, 2020-as támogatási határidejét a nagyvállalatok már helyén kezelik és időben, a határidő előtt néhány évvel elindítják a bevezetési projekteket. A piackutató előrejelzése szerint bő egy éven belül a nagyvállalatok fele vághat bele ezekbe a projektekbe, hogy 2019 folyamán kényelmesen le is zárhassa azt 2020 januárjára (a Windows 7 támogatásának lejártára). Jellemző az is persze, hogy a cégek túlnyomó többsége át fogja ugrani a Windows 8-at, és hetesről azonnal a tízesre állítja át a gépparkot.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Gartner további jóslatokat is közölt. Az első szerint a vállalati alkalmazások esetében a platformfüggetlenség lesz a hívószó, a hagyományos (Win32-es) alkalmazások aránya a portfólión belül 20-30 százalékra csökken majd, ami egy "kezelhető kisebbséget" jelent a jövőben. Ezzel együtt változik az appok terjesztésének menete is, jönnek a központosított architektúrák, amelyek platform- és eszközfüggetlen módon nyújtanak hozzáférést az alkalmazottaknak.

Az érintőkijelzős notebookok szerény előretörését is vizionálja a kutatócég, 2018-ra a leszállított gépek harmada rendelkezik majd ilyennel, köszönhetően az érintős panelek egyre alacsonyabb extra költségének. Ennél sokkal érdekesebb előrejelzés, hogy valóságos képernyő-forradalmat jelez előre a Gartner, eszerint a cégek 2018-ra mintegy 30 százalékkal többet fognak költeni kijelzőkre, mint magukra a gépekre. Az átalakuló munkahelyi standard környezet több, nagyobb méretű és felbontású kijelzőket vetít előre.

Terjed, terjed

A Windows 10 egyébként itthon is gyors ütemben növeli részesedését, a rankings.hu böngészési statisztikái szerint már 7 százalékon áll a rendszer részesedése. Ez nem hangzik túl soknak, de összevetve a Windows 8 és 8.1 összesített 9,8 százalékával már kimondottan jónak számít.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról