Szerző: Hlács Ferenc

2015. november 12. 11:30

Megérkezett az iOS-es Firefox

Az Apple mobilkészülékeire is megérkezett a Mozilla Firefox böngészője. Az app a régiókorlátos tesztüzem után most világszerte ingyenesen elérhető az alkalmazásboltból.

A Mozilla korábbi ígéreteinek megfelelően iOS-re is megjelent a Firefox. A népszerű böngésző eddig csak Új-Zélandon, egy előzetes verzió formájában volt elérhető, mostantól azonban mindenki letöltheti az Apple alkalmazásboltjából - legalábbis ha az adott eszköz az operációs rendszer 8.2-es vagy újabb verzióját futtatja.

Az app hozza az ismert funkciókat, a felhasználók Firefox fiókjukba bejelentkezve szinkronizálhatják az asztali változatban elmentett könyvjelzőket, illetve a böngészési előzményeket. Az intelligens kereséssel a kulcsszavakat begépelve a szoftver többféle keresőmotort is felajánl, a megnyitott lapok között pedig kétoszlopos nézetben válogathatunk, szemben az androidos verzió egyetlen oszlopba rendezett kialakításával.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A böngészőből annak jól ismert privát böngészés lehetősége sem maradt ki, noha úgy látszik, abba egyelőre nem került be a Tracking Protection funkció. A múlt héten bejelentett megoldás a Firefoxot privát módban használók online követését gátolja meg, beleértve a követőpixelek, analitikai szolgáltatások és számos hirdetés blokkolását. A funkció Androidon már elérhető, a frissen indult iOS-es változatban azonban még nincs jelen. A Mozilla szerint ugyanakkor gőzerővel dolgoznak az új funkciók eljuttatásán az Apple platformjára, így valószínűleg rövidesen utóbbi is megérkezik rá.

Miután a Firefox, ahogy az iOS-re készült többi alternatív böngésző, a Safarival közös műszaki alapokon nyugszik, teljesítménye is megegyezik az Apple böngészőjével. Korábban, az iOS 8 előtt a vállalat nem engedte a fejlesztőknek, hogy a Safari által is használt JavaScript motort vegyék igénybe, így az összes alternatíva számottevően lassabb volt az alapértelmezett böngészőnél - tavaly óta azonban szerencsére nincsenek ilyen megkötések. Ezt a JetStream JavaScript benchmarkban végzett méréseink is alátámasztották, abban a Firefox 21,3, a Safari pedig közel azonos, 20,9-es pontszámot gyűjtött be. A Mozilla sokáig épp a fentiek miatt nem volt hajlandó böngészőjét iOS-en is elérhetővé tenni, miután a platformon nem használhatta saját, Gecko motorját.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról