Szerző: HIRDETÉS

2015. november 10. 12:40

Fujitsu PRIMEQUEST: megbízhatóság mindenek felett

A japán gyártó üzleti kritikus szervercsaládja esetében teljesítmény, rendelkezésre állás és konfigurálhatóság terén sem kötött kompromisszumokat. A Fujitsu egyedi megoldásainak és az Intel új, Xeon E7 v3 processzorainak kombinációja minden tekintetben csúcskategóriás kiszolgálókat eredményezett.

Immár fél évtized telt el azóta, hogy a Fujitsu PRIMEQUEST üzleti kritikus szervereinél áttért az Intel Itaniumról x86 alapokra, a japán gyártó azóta az aktuális csúcs-Xeonokra építi ezen gépeit. A cég a PRIMEQUEST kétezres szériát tavaly, a Xeon E7 v2 processzorok debütálásakor mutatta be, idén pedig menetrend szerint frissítette is azokat a Haswell-EX mikroarchitektúrájú Xeon E7 v3 alapokra - ennek eredménye a 2400E2, a 2800B2 és 2800E2.

A Xeon E7 v3 alkalmazása számos pozitív változást hozott magával. Egyrészt a foglalatonkénti magok száma 15-ről 18-ra emelkedett, így a nagyobb, 2800-as szervereknél a maximális magszám 120-ról 144-re nőtt, a kisebb, 2400E2-nél pedig 72-re. A Haswell-EX architektúrával a TSX (transactional synchronization extension) utasításkészlet is elérhetővé vált, amely két új utasításpárt jelent. Kihasználásával a párhuzamos végrehajtásra specializált alkalmazások jelentősen gyorsíthatók, ehhez azonban a szoftver fejlesztőjének (például az SAP-nak vagy az Oracle-nek) el kell végeznie a szükséges módosításokat.

A memória alrendszer is profitált a generációváltásból, a frissített PRIMEQUEST-eknél lehetővé vált a DDR4 memóriamodulok használata is, ráadásul a sávszélesség növekedésén felül a magas rendelkezésre állás tekintetében is történt előrelépés. Az új processzorokkal már nem csak a memóriaterületek egy az egybeni tükrözésére van lehetőség, hanem ennél finomabb megoldásra is. A kritikus és nem kritikus fontosságú memóriaterületek megkülönböztetésével nem kell lemondani a teljes memóriakapacitás feléről, a rendszer képes szelektíven csak a kritikus területeket védeni tükrözéssel. Szintén a megbízhatóságot és rendelkezésre állást fokozza a multiple rank sparing, amivel egy-egy arra dedikált memóriamodulba konszolidálhatóak a működés közben meghibásodó, másik modulban található memóriabankok.

Megbízhatóság és rendelkezésre állás mindenek felett

A PRIMEQUEST tervezésekor a Fujitsu vezérelve az volt, hogy a termékcsaládba tartozó szerverek a lehető legmagasabb szintű rendelkezésre állást és scale-up típusú infrastruktúra-konszolidációt biztosítsák a vevőknek. A szokásos komponenseken felül (mint például a háttértárak vagy a hűtők) akár a processzorokat és memóriamodulokat hordozó, úgynevezett system boardok vagy az IO boxok is hozzáadhatóak vagy leválaszthatóak leállítás nélkül, a rendszer vezérléséért felelős management board pedig rendundáns.

A PRIMEQUEST a kiemelkedő hibatűrés és/vagy a hatékonyabb terheléselosztás érdekében fizikai és kiterjesztett (extended) particionálást is lehetővé tesz. Előbbi esetben gyakorlatilag teljes elhatárolást lehet elérni az egyes partíciók között - ezekből annyit hozhatunk létre, ahány system board működik a szerverben. A kiterjesztett particionálással ezt még tovább lehet finomítani. Egy fizikai partíció további egységekre bontható, például két processzor magjai eloszthatóak két alkalmazás között akár 12/24 arányban (tehát egy szoftvernek ilyenkor egy és egyharmad foglalatnyi számítási kapacitás juthat), a memóriát és az I/O eszközöket pedig szintén dedikálni lehet egy-egy kiterjesztett partícióhoz.

A fenti lehetőségek kihasználásához ráadásul semmilyen harmadik féltől származó virtualizációs szoftver nem szükséges, a Fujitsu teljesen házon belül, a PRIMEQUEST sorozat minden tagjában megtalálható management boardon keresztül valósította ezeket meg. A megoldás az esetleges extra licencköltségek megspórolásán felül komoly biztonsági előnyökkel is jár, a hagyományos virtualizációhoz képest a firmware-en keresztüli leválasztás kevesebb támadási felületet hagy.

12 terabájt memória 2 foglalattal

A friss PRIMEQUEST széria egyedi megoldással szolgál azon ügyfelek részére is, akik hatalmas adatbázisokat szeretnének memóriában tárolni, de közben számítási kapacitás terén nem igényelnek "kétfoglalatnyinál" többet. Ők teljes értékű system boardok helyett memory boardokat is választhatnak - ezek olyan bővítők, melyeken a processzorok számítási egységei nincsenek bekapcsolva, de a memóriavezérlők igen. Ezzel a kiépítéssel a többnyire processzormag alapú adatbázis-licencek költségén is nagyot lehet spórolni. Szintén említésre méltó lehetőség az extrém sok, egyidejűleg akár 56 PCIe foglalat elérhetősége, amit a Fujitsu dedikált I/O polcokkal valósított meg.

A Fujitsu természetesen arra is gondolt, hogy a PRIMEQUEST szerverek a szélsőséges környezeti hatásokat is jól tűrjék. A modellekre egységesen jellemző, hogy 20 és 80 százalékos páratartalom mellett is megbízhatóan üzemelnek, a gyártó pedig például komoly földrengéstesztnek is aláveti őket.

A PRIMEQUEST 2400E2, 2800B2 és 2800E2 részletes műszaki leírását itt lehet megtekinteni, további információkkal pedig a Fujitus Magyarország szakemberei készséggel állnak az érdeklődők rendelkezésére.

[A Fujitsu Technology Solutions Kft. megbízásából készített anyag.]

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról