Szerző: Voith Hunor

2015. november 5. 09:30

Frissítve: Microsoft és Red Hat: kéz a kézben

Komoly partneri kapcsolatot létesített a Red Hat és a Microsoft. Red Hat Linux az Azure-ön, közös terméktámogatás – a két legfontosabb bejelentés a sok közül. Az indulásra még egy kicsit várni kell, de az biztos, hogy a megállapodásból mindkét cég komoly hasznot húzhat.

Végre! – fognak minden bizonnyal sokan felkiáltani az alábbi hírre, és nem alaptalanul: A Microsoft és a Red Hat az eddigi együttműködést egy jóval magasabb szintre emelte. Az új megállapodás értelmében az Azure-ön a közeljövőben megjelenik a Red Hat Enterprise Linux (RHEL) futtatásának lehetősége, számos Red Hat szolgáltatás is elérhető lesz a Microsoft felhőjén keresztül, és a két cég közös, nagyvállalati szintű terméktámogatást fog nyújtani az érintett területeken. A lépés hatása óriási lehet, megfelelő megvalósítás esetén komoly versenyelőnyt biztosíthat a Microsoftnak a publikus és hibrid felhős piacokon, a Red Hat pedig bebetonozhatja vezető szerepét az üzleti célú linuxos piacon.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Microsoft csatlakozik a Red Hat Certified Cloud and Service Provider programjához, melynek keretében a következő hetekben folyamatosan elérhetővé teszi majd a Red Hat Enterprise Linux futtatását az Azure-ön. A redmondi óriás ezzel egyrészt az Amazon és a Google publikus felhőinek linuxos ügyfeleit próbálja magához édesgetni, másrészt a meglévő, nagyarányú saját linuxos ügyfélbázisának kíván magasabb szolgáltatási szintet biztosítani. A JBoss Enterprise Application Platform, a JBoss Web Server, a Gluster Storage és az OpenShift szintén teljes támogatást fognak élvezni a Microsoft publikus felhőjében.

A meglévő (és jövőbeli) Red Hat licencek, előfizetések teljes mértékben átmozgathatóak lesznek az Azure-be. Az új, magasabb szintű együttműködés hatékonyabb menedzsmentfelületet is kíván. A CloudForms ezért a közeljövőben teljeskörű Azure és System Center VMM (Virtual Machine Manager) integrációt kap – az Azure-ön és a Hyper-V-n futó virtuális gépeket egyaránt lehet majd innen menedzselni. Ezen funkcióbővítések élesítésére várhatóan csak néhány hónap múlva kerül sor – a két vállalat most lényegében csak az együttműködésről szóló bejelentéssel állt a nyilvánosság elé, a műszaki megvalósítás még javában folyik a háttérben.

Annyi bizonyos, hogy az Azure-ön a RHEL 6.7-es vagy újabb verzióit lehet majd használni, ezt Scott Guthrie, a Microsoft felhős és nagyvállalati technológiákért felelős alelnöke mondta egy ma délutáni konferenciahíváson. A "teljes" RHEL kiadáson felül a konténerek futtatására specializált Atomic Host változat is teljes támogatást fog élvezni Azure-ön. Guthrie azt is említette, hogy a jövőben az Azure Marketplace-en használatalapú díjazású, előre összeállított RHEL VM-eket is vásárolhatnak majd.

Az új megállapodás egyik, ha nem a legnagyobb horderejű bejelentése a közös, kiemelt szintű terméktámogatás, amit a Microsoft és a Red Hat közös mérnöki csapattal fog biztosítani a Red Hat termékekhez Azure környezetben. Hogy ez a valóságban pontosan hogyan fog zajlani, arról hivatalos információnk egyelőre nincs, de úgy tudjuk, hogy a két vállalat között lényegében teljes átjárhatóság lesz majd, és a felmerülő incidensekkel bármelyik félhez fordulhatnak majd a támogatási szerződéssel (vagy talán szerződésekkel, ha ehhez mindkét céggel kötni kell) rendelkező ügyfelek.

03:07
 

OpenShift 3 and Microsoft .NET

Még több videó

A Microsoft és a Red Hat a .NET linuxos implementációján is együtt fog dolgozni, így előbb-utóbb akár például windowsos (az új Windows Serverben megjelenő) .NET alkalmazáskonténereket is át lehet mozgatni RHEL környezetbe. Sőt, az OpenShift (a Red Hat platformszolgáltatása) teljes .NET támogatást is fog biztosítani – a megvalósítás alapjai már a helyükön vannak, és a Microsoft mérnökeinek segítségével az ígéret szerint tökéletes lesz az integráció.

Scott Guthrie szerint a Red Hattel való szoros együttműködés nem fogja negatívan befolyásolni a Microsoft kapcsolatát a meglévő linuxos partnerekkel, de az kétségtelen, hogy RHEL-t használó Azure-ügyfelek az átlagosnál magasabb szintű terméktámogatásra számíthatnak majd – akár kompatibilitás, akár funkcionalitás, akár hibaelhárítás terén.

Frissítve:

A Microsoft és a Red Hat az együttműködés keretében szabadalmi megállapodást is kötött - értesült belsős forrásból a ZDNet microsoftos szakújságírója, Mary Jo Foley. Információi szerint a két cég vállalta, hogy sem egymás, sem egymás ügyfelei ellen nem indítanak szabadalomsértési pert (a "megnemtámadási szerződés" bizonyára az együttműködés által lefedett területekre vonatkozik).

Ez azért fontos részlet, mert a Microsoft számos, a termékeihez valamilyen Linux-disztribúciót, Androidot vagy Chrome OS-t felhasználó céggel kötött már peren kívüli megegyezést saját, vonatkozó szabadalmainak védelmére és a jogdíjak beszedésére. Foley azonban úgy tudja, ebben az esetben nem erről van szó, a Red Hat nem fizet a Microsoftnak licencdíjat, és szabadalomsértést sem ismert el.

Egy Microsoft-szóvivő megerősítette az értesülést, gyakorlatilag mindent elismerve.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról