Szerző: Voith Hunor

2015. október 26. 16:09

Bejelentésözönnel kezdődött az idei Oracle OpenWorld

Larry Ellison ezúttal sem kímélte cége versenytársait, az IBM-re és az SAP-ra szerinte nem érdemes figyelni. Igazi bejelentéscunami a cégtől.

Hatvanezer résztvevő 141 országból, több mint 2500 különböző program összesen 18 helyszínen, közel 3 és félezer előadó – ezek az idei Oracle OpenWorld (OOW) konferencia mellbevágó sarokszámai. A rendezvény méretéről még egy szám árulkodik, a cég becslése szerint az OOW 128 millió dolláros extra forgalmat generál San Franciscóban és környékén. Hogy ez az összeg mennyire pontos, nem tudjuk megmondani, de egyvalami biztos: az Oracle szűk egy hétre gyakorlatilag kibérelte a belvárost. Szállodai szobát találni szinte esélytelen, az éttermek este csordultig vannak, mindenhonnan a cég reklámjai köszönnek vissza, és látszólag minden harmadik ember Oracle-alkalmazott, Oracle-ügyfél vagy az OOW-ről tudósító újságíró.

A vasárnap elkezdődött konferencián az információk szerint mintegy félszáz bejelentés lesz – az esti keynote során egy ponton tényleg úgy tűnt, Larry Ellison sosem fogja abbahagyni az újdonságok felsorolását. A megnyitón azonban nem ő, hanem az Intel vezérigazgatója, Brian Krzanich lépett először a színpadra, aki amellett, hogy – most már sokadszorra – újra összefoglalta az Intel vállalati és adatközponti piacokkal kapcsolatos vezérelveit (a telepítés és az üzemeltetés könnyítése, a teljesítmény és a biztonság fokozása), több, az Oracle-lel közös programot is bejelentett.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Project Apollo keretében a két vállalat mérnökei közösen fognak dolgozni az Intel hardverek és Oracle szoftverek hatékonyabb együttműködésén. A munka csak egy hónapja indult, de az Intel szerint már ennyi idő alatt is jelentős eredményeket sikerült elérni: a konfigurációk finomhangolásával a teljesítményt esetenként a másfélszeresére tudták emelni, a várható terhelés megjósolásának hatékonysága pedig többszörösére nőtt. A két cég úgy tervezi, hogy az általuk kikísérletezett konfigurációkat sablonként fogják elérhetővé tenni az Oracle ügyfelei számára, akik azok alapján egyes felhasználási esetekre tudják optimalizálni rendszereiket.

Az Exa Your Power az IBM ellen intézett támadás, mellyel az Intel és az Oracle a Nagy Kéket teljesen kiebrudalná az Oracle adatbázisok alól. A program keretében a két cég szakemberei kivonulnak az ügyfelekhez és egy ingyenes példamigrációt valósítanak meg egy vagy több adatbázison IBM Power-alapú rendszerekről az Oracle specializált rendszereire (Oracle Engineered Systems), a folyamatot és az eredményeket pedig részletesen dokumentálják, és implementációs tervet is készítenek a teljes átállásra. Mark Hurd, az Oracle társvezérigazgatója szerint az Intellel már több mint ezer ügyfelet segítettek átnyergelni x86-os alapokra, és a tapasztalatok szerint a sokszor drasztikus teljesítménynövekedés mellett az üzemeltetési költségek is jelentősen csökkennek.

Krzanich néhány szóban méltatta a nyáron bemutatott és a Micronnal közösen fejlesztett új rezisztív memóriatechnológiát, a 3D XPointot is. Az Intel első embere új érdemi információt nem mondott, de mutatott egy ezt a technológiát alkalmazó memóriamodult, valamint egy rövid élő demót a flash-hez képest várható sebességnövekedésről (7,17-szeres javulás az IOPS területén, 8,22-szer alacsonyabb késleltetés mellett). Krzanich szerint a kereskedelmi forgalmazás a korábban vállaltnak megfelelően már jövőre elindul, és a közeljövőben egy kétfoglalatos szerver akár egy 6 terabájtos, memóriaalapú adatbázissal is meg tud majd birkózni.

Már nem figyelünk az IBM-re és az SAP-ra

Az Oracle alapítója és jelenlegi technológiai igazgatója (mely pozíció egyébként korábban nem is létezett a vállalatnál) a tőle megszokott hévvel beszélt a cég sikereiről, és hasonló lendülettel ostorozta a konkurenseket. Beszédében odáig ment, hogy az Oracle szempontjából egyenesen jelentéktelennek minősített két, évtizedes versenytársat: az IBM-et és az SAP-t. Bár ezzel a megállapítással bizonyára mindkét cég erősen vitatkozna, Ellison szerint az Oracle már “nem figyel rájuk”, mert a felhőben egyik sem meghatározó tényező.

“Szerintem az IBM a legjobb vállalat volt a vállalatok történetében, de a felhőben egyszerűen sehol sincsenek. Az SAP a valaha volt legnagyobb alkalmazás-vállalat. A felhőben sehol sincsenek” - mondta Ellison. Az idén 71 éves alapító szerint az Oracle-nek ma már a SalesForce, a Workday, a Microsoft és az Amazon a legnagyobb versenytársai. Külön kiemelte és méltatta a Microsoftot, amely szerinte sikerrel vette a felhő által jelentett kihívást.

Érdemes azért megjegyezni, hogy az SAP-nak és az Oracle-nek lényegében azonos mértékű, negyedévente 600 millió dollár körüli forgalma van a felhős szolgáltatásokból, és mindkét cég forgalma gyors ütemben növekszik ezen a téren. Ugyanakkor tény, hogy az Oracle kínálata átfogóbb, így könnyebben tud olyan üzleteket kötni, melyek során a felhő minden rétegében “magához köti” az ügyfelet – és így hosszabb távon a bevételi forrást is. Az IBM-nél az átállás látszólag tényleg nyögvenyelősen megy, de a céget még korai leírni – Ellison azonban nem volt rest újfent hangoztatni, hogy ha kell, az Oracle bármikor hajlandó komoly árversenybe is bocsátkozni az IBM-mel.

Ez is új, meg ez is, meg...

A keynote második felében Ellison látszólag végeérhetetlen bejelentéscunamit zúdított a közönségre. Elindul az Oracle SCM (supply chain management), gyártókörnyezeti és e-kereskedelmi felhője, és az összes SaaS (szoftver-mint-szolgáltatás) beépített oktatómodult kap, könnyítendő a bevezetést. Az Oracle Database 12.2-es kiadásába számos fejlesztés bekerült (valósidejű elemzés a memóriaalapú készenléti adatbázison, hardveresen gyorsított SQL, “egygombos” adatmozgatás a háttértáras és a memóriaalapú adatbázisok között, hot cloning, stb.), az Exadata pedig a jövőben felhős szolgáltatásként is elérhető lesz. Ellison bejelentette a hibatűrő és multitenant szerveroldali Java-frissítést is, valamint különböző big data felhős szolgáltatásokat (előkészítés, vizualizáció).

A bejelentésekkel részletesebben a következő napokban fogunk foglalkozni, idő és alkalom hiányában (a szakmai előadások és bemutatók csak ma kezdődnek) az első nap estéjén nem nyílt lehetőségünk. A hardveres bejelentésekre szerdán kerül sor, kedden pedig újfent Larry Ellison beszél majd az Oracle biztonsági fejlesztéseiről.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról