Szerző: Hlács Ferenc

2015. október 22. 11:39

Itt az előfizetéses YouTube

Napokon belül rajtol a YouTube előfizetéses verziója. Az először az Egyesült Államokban élesedő, YouTube Red szolgáltatás felhasználói a háttérben vagy offline is lejátszhatják a videómegosztó tartalmait, hirdetések nélkül.

A YouTube videók előtt sokszor indokolatlanul magas hangerővel elinduló reklámok között csupán elvétve találni olyat, amelynél a felhasználók ne kattintanának gőzerővel az "átugrás" gombra, amint erre lehetőségük nyílik. Valamilyen módon ugyanakkor fizetni kell a hatalmas mennyiségű macskás tartalomért, erre pedig hagyományosan csak a hirdetések megtekintésével van lehetőség - ez azonban most változni látszik, a Google ugyanis október 28-ával elindítja régóta pedzegetett YouTube Red szolgáltatását, amely előfizetési díj ellenében reklámmentes tartalmakat kínál a felhasználóknak. A vállalat a Red bejelentésével párhuzamosan  új zenei szolgáltatását, a YouTube Musicot is leleplezte.

A fizetős megoldás első körben, ahogy az lenni szokott, Egyesült Államokban élesedik, ahol havi 10 dollár ellenében lesz igénybe vehető. Ezért az összegért cserébe a felhasználók az összes YouTube-felületen megszabadulnak a hirdetésektől, beleértve a YouTube Gaming, Kids és az új Music szolgáltatásokat is - legalábbis amíg azokat PC-s vagy mobilos böngészőből vagy androidos eszközről veszik igénybe. A konstrukció ugyan az iOS-es felhasználók számára is elérhető, nekik azonban a fenti 10 helyett 13 dollárt kell majd kicsengetniük érte, legalábbis amennyiben alkalmazáson belüli vásárlásként fizetnek rá elő. Az Apple ugyanis saját platformján mindenféle előfizetésből származó bevételből 30 százalékot zsebre tesz - ezt pedig a Google ebben az esetben teljes egészében áthárítja a felhasználóra. Az Ars Technica szerint ugyanakkor a plusz sarc valószínűleg megkerülhető lesz, amennyiben a felhasználó más eszközről fizet elő, majd iOS-en egyszerűen bejelentkezik az alkalmazásba.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A YouTube Red megjelenésével a feltöltőkre is új irányelvek lesznek érvényesek, amennyiben ezeket a videókészítők nem fogadják el, a Google videóikat a továbbiakban privátra állítja - sok választásuk tehát nem lesz. Ez több kérdést is felvet, hiszen előfordulhat, hogy egy feltöltő valamilyen okból nem akar vagy nem is tehet közzé egy-egy videót fizetős szolgáltatásban (például licencszerződések kötik). Egyelőre nem világos, hogy a vállalat a hasonló helyzeteket hogyan kezeli majd. Az előfizetési díjakból származó bevételből természetesen a tartalomgyártóknak is jut majd, a videómegosztó a beérkezett összeg "túlnyomó részét" szétosztja majd közöttük, a Red felhasználók közötti nézettség alapján.

Az előfizetési díj egyébként nem csak a reklámoktól szabadítja meg a felhasználókat, hanem új funkciót is elérhetővé tesz. Lehetőség lesz például elmenteni az egyes videókat a későbbi offline lejátszáshoz, az említett, zenére fókuszáló YouTube Music esetében pedig ugyanezt a képanyag nélküli zeneszámokkal is megtehetjük, sőt a videókat már a háttérben is lejátszhatjuk. A Red előfizetés mindezek mellett a keresőóriás zenestreaming szolgáltatásához, a Google Play Music All Accesshez is hozzáférést biztosít - ez fordítva is igaz, a korábbi All Access előfizetők automatikusan megkapják a Red által kínált szolgáltatásokat is. Az egyelőre kicsit zavaros rendszerrel nagyon úgy tűnik, hogy a vállalat egy egységes Google-előfizetést akar létrehozni - lényegében már most is erről van szó, azt már csak közös név alá kell behozni.

A zene- vagy videóstreaming szolgáltatások előfizetői a tervek szerint a cég 2016-ban debütáló saját gyártású tartalmaihoz is hozzáférnek majd: a YouTube Red Original Series néven futó, nagy költségvetésű sorozatokban a vállalat népszerű videókészítőket vonultat majd fel (PewDiePie már biztosan kap hasonló show-t). Saját gyártású sorozatokat már az Amazontól és a Netflixtől is láthattunk, amelyek közül több komoly sikereket ért el, így nem csoda, ha a Google is próbálkozik a területen - ráadásul már jól bevált nevekkel.

A YouTube Red tehát az USA-ban rajtol, más országokban pedig jövőre válik elérhetővé, a YouTube Music-ra pedig az Egyesült Államokban is 2016-ig kell várni. A Google Play Music-kal jelentős átfedést mutató szolgáltatásban kifejezetten a zenei videókra fókuszál, de csupán a hanganyag streamelésére is lehetőség lesz benne. Fontos különbség ugyanakkor, hogy az új megoldás, eleinte legalábbis csak mobileszközökön lesz elérhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról