Szerző: Gálffy Csaba

2015. október 21. 17:57

A Western Digital megveszi a SanDisket

Lépett a Western Digital, bevásárolja magát az flash-piacra. Az eddigi óvatos próbálkozások csődöt mondtak, itt volt az ideje egy agresszív lépésnek. 19 milliárd dollár már eléggé agresszív lehet.

Felvásárolta a SanDisk Corp.-ot a Western Digital Corp. - adja hírül a Bloomberg, ezzel a merevlemez-piac vezető gyártója megszerezte a flash-chipek és -tárolók egyik legnagyobb gyártóját. A WD mintegy 86,5 dollárt ad egy SanDisk részvényért, 85,1 dollárt készpénzben, amit megtold 0,0176 saját papírral. Így a felvásárlás értéke 19 milliárd dollár, ez számottevően magasabb, mint a SanDisk tegnapi záróárából számított piaci értékelése, ez 15,4 milliárdra taksálta a céget.

Ideje volt

A Western Digital lépése már hosszú ideje lógott a levegőben, a merevlemezekben utazó cégre egyre komolyabb nyomás nehezedik a flash-alapú tárolók irányából. A hagyományos mechanikus merevlemezek ugyanis egyre gyorsabb ütemben szorulnak ki a konzumer termékekből (például notebookok), az új generációs termékkategóriák (okostelefonok, tabletek) pedig (szinte) teljesen merevlemez-mentesek voltak. Aggasztó a helyzet a Western Digital számára az adatközponti termékek esetében is, ahol a teljesítményorientált, magas fordulatszámú merevlemezeket mára teljesen kiszorították az SSD-k.

A merevlemezek persze még nagyon sokáig velünk maradnak majd, az alacsony fajlagos költség és magas kapacitássűrűség bizonyos területeken megkerülhetetlenné teszi ezt a technológiát. A Western Digitalt persze ez nem vigasztalja, ezek a modellek ugyanis kisebb profittartalommal értékesíthetőek, mint annak idején például a klasszikus 15k-s SAS modellek. Ez a nyomás a cég pénzügyi eredményein is kirajzolódik, a WD előző zárt negyedéves bevétele egy év alatt 3,7 milliárdról 3,2 milliárdra esett, profitja pedig 317 millióról 220 millióra zsugorodott.

Mára az is nyilvánvalóvá vált, hogy a cég nem tud nulláról felépíteni jelenletet a flash-piacon, pedig tett erre komoly próbálkozásokat. A Western Digital még 2009-ben felvásárolta a SiliconSystemset (65 millió dollár), majd a vállalati SSD-kben utazó, úttörőnek számító STEC-et vette meg 340 millióért, a cache-technológiát fejlesztő Velobitet néhány tízmillióért kapta meg. A Virident volt a legnagyobb vétel, a PCIe-alapú SSD-ket készítő cégért 700 milliót adott a WD, de még tavaly decemberben is vásárolt, a Skyera nevű startup SSD-alapú tárolótömböket fejlesztett.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Úgy tűnik, hogy a cég vezetése belátta, a felvásárlásokból összerakott flash-üzletág továbbra is súlytalan a piacon, így a büszkeséget lenyelve megvette végül a SanDisket, ezzel a Western Digital azonnal a piac legelejére ugrott. A SanDisk ugyanis a flash-memóriák egyik legnagyobb gyártója, és nem csak a NAND-chipek előállításában, hanem a konzumer, illetve vállalati termékek előállításában is. Érdekes módon a flash terjedése ellenére a SanDisk sincs növekedési pályán, a mai pénzügyi jelentése szerint bevétele 17 százalékot esett egy év alatt - ez betudható annak, hogy a cég a vállalati szegmensben alig van jelen, a konzumer piacon pedig igen erős az árverseny.

Az iparági pletykák szerint a SanDisk már egy ideje vásárlót keresett, a cég a Western Digitallal és a Micronnal is folytatott tárgyalásokat, végül a cég vezetése az előbbi vállalatba beolvadás mellett döntött.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról