Szerző: Voith Hunor

2015. október 13. 17:10

Sértett is, meg nem is Nvidia-szabadalmat a Samsung

Az amerikai Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság egyik bírája a Samsung javára döntött. Az Nvidia nem hagyja annyiban az ügyet és fellebbez.

Bár a szokásos Apple-Samsung harcnál jóval kevesebb felhajtás veszi körül az Nvidia és a Samsung tavaly ősszel elkezdődött perét, az ügy fontos - az Nvidia győzelme esetén ugyanis számos Samsung szórakoztatóelektronikai termék (mobileszközök és okostévék) importtilalom alá kerülhet az Egyesült Államokban. Egy friss bírói döntés alapján ennek viszonylag kevés az esélye, ugyanakkor a pert indító Nvidia persze ennyitől nem hátrál meg és fellebbezni fog.

Az Nvidia kicsit több mint egy éve nyújtott be kereseteket a Samsung és a Qualcomm ellen három, GPU-khoz kötődő, összesen hét szabadalmának megsértése miatt - egyet egy Virginia állambeli szövetségi bíróságon, egyet pedig (ezt csak a Samsung ellen) az amerikai Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságnál (ITC). A cég kártérítést és ami még fontosabb, utóbbitól az érintett Samsung termékek importtilalmának elrendelését kérte.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A GPU-gyártó keresetében kifogást emelt gyakorlatilag az összes Samsung okostelefonban használt lapka ellen, függetlenül attól, hogy a grafikus alrendszert a Qualcomm (Adreno GPU-k), az ARM Holdings (Mali), vagy az Imagination Technologies (PowerVR) szállítja hozzájuk. Ez utóbbi kettőt a Samsung saját gyártmányú, Exynos rendszerlapkáin implementálja, a Qualcomm-félét viszont készen, a processzor részeként vásárolja az amerikai cégtől. Érdekes módon az Nvidia az ARM Holdingsot és az Imaginationt nem perelte be, a panasznak csak a Samsung és a Qualcomm az alanya.

A szövetségi bírósági eljárásban érdemi fejlemény egyelőre nincs, de az ITC egyik illetékes bírája előzetes határozatában a Samsung - és így a Qualcomm - számára kedvező döntést hozott. Thomas Pender szerint a szabadalmakból kettő (a vertexfeldolgozást és a többszálú végrehajtást leírók) esetében nem történt szabadalomsértés, egy esetben (shadow mapping) viszont igen.Ezzel azonban az Nvidia semmivel sem került jobb helyzetbe, ugyanis a bíró ezt a szabadalmat határozatában érvénytelennek nyilvánította - véleménye szerint ugyanis a GPU-gyártó egy korábban már létező találmányt védetett le újra. A fennmaradó négy szabadalom esetében az Nvidia néhány hónapja visszalépett.

Az Nvidia szerint viszont ez a bizonyos szabadalom érvényes, és fellebezni fog az ITC-nél, hogy Pender döntését a teljes, hattagú bizottság vizsgálja felül. A cég abban reménykedik, hogy a testület helyben hagyja az Egyesült Államok Szabadalmi Hivatalának korábbi, a szabadalom bejegyzésekor annak érvényességét megállapító határozatát.

Adok-kapok

Ahogy a per indulásakor megjósoltuk, a Samsung az ilyen ügyekben szokásos forgatókönyvet követve egy hónap elteltével viszontperelte az Nvidiát és a Velocity Micrót összesen nyolc szabadalma megsértése miatt. Az ilyen ellenlépések célja általában valamilyen peren kívüli megállapodás kikényszerítése, de az Nvidia egyelőre hajthatatlannak tűnik, a Samsung pedig a friss ITC-döntés fényében bizonyára szintén nem fog meghunyászkodni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról