Szerző: Voith Hunor

2015. október 12. 15:30

67 milliárdért viszi az EMC-t a Dell

Az EMC ezzel a Dellhez hasonlóan kivonul a tőzsdéről, a kombinált cég a világ legnagyobb privát IT-vállalata lesz. A VMware a megállapodás szerint megtartja "függetlenségét".

Alig néhány nap telt el a tárgyalásokról szóló információk kiszivárgása óta, és a Dell most hivatalosan is bejelentette, egy 67 milliárd dollár összértékű tranzakció során felvásárolja az EMC-t. A látszólag kevésbé valószínű eshetőség vált tehát valóra, a két éve a tőzsdéről egy 25 milliárd dolláros kivásárlással kivonuló Dellből így "egy csapásra" a világ egyik legnagyobb IT-vállalata lesz. A VMware a megállapodás szerint továbbra is marad nyilvános, tőzsdei cég, az EMC jelenlegi részvényesei követőrészvény formájában részesednek majd a virtualizációs megoldásairól híres vállalat jövőbeli teljesítményéből. A kombinált vállalatban a Dell és finanszírozó partnerei (Silver Lake Partners, MSD Partners, Temasek Holdings) mintegy 70 százalékban lesznek tulajdonosok.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az üzlet túlnyomó részben készpénzes lesz, a finanszírozáshoz az eddig kiszivárgott információk szerint a Dell mintegy 40 milliárd dollárnyi hitelt fog felvenni, elsősorban magas hozamú vállalati kötvények kibocsátása révén. A megállapodás értelmében az EMC részvényesei 24,05 dollárt kapnak részvényenként, valamint EMC-részvényenként 0,111 VMware-követőrészvényt, ami osztalékjogot biztosít a jelenleg 81 százalékban EMC által birtokolt (de tőzsdén maradó) cégben. A VMware október 7-i árfolyama alapján ez EMC-részvényenként még 9,1 dollárt jelent, így összességében részvényenként 33,15 dolláros, összesen 67 milliárdos tranzakciós értékkel számol a Dell.

Az egyesített cég vezérigazgatója és igazgatótanácsának elnöke Michael Dell lesz, Joe Tucci, az EMC jelenlegi vezérigazgatója a tranzakció lebonyolítása után – amit a felek jelenleg jövő év május és október közé tesznek – korábbi ígéretéhez híven távozni fog pozíciójából. Az EMC igazgatótanácsa rábólintott az üzletre, de a részvényesi és a szokásos versenyügyi jóváhagyásokra természetesen csak később kerülhet sor. A VMware leválasztásáért és az EMC átalakításáért kardoskodó Elliott Management szintén támogatja a felvásárlást.

Az egyesített Dell-EMC éves forgalma meghaladja majd a 80 milliárd dollárt, az új Dell az üzlettel gyakorlatilag minimálisra csökkenti PC-gyártói örökségét, és elsősorban vállalati IT-beszállítóvá és szolgáltatóvá válik. Az üzlet részleteit ismertető konferenciahívás jelenleg is zajlik, az akvizíció hatásaival mélyebben holnapi cikkünkben fogunk foglalkozni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról