Szerző: Hlács Ferenc

2015. október 12. 11:17

A Firefox is búcsúzik az NPAPI pluginektől

Jövőre végleg kivezeti böngészőjéből a NPAPI plugineket a Mozilla. A Firefox egyedül a Flash-t tartja majd meg az említett beépülők közül - ezzel a Chrome és az Edge nyomdokaiba lép.

A Chrome és az Internet Explorer után a Firefox is búcsút int az NPAPI beépülőknek, a böngésző a tervek szerint 2016 végére teljesen megszünteti a plugin támogatását. A népszerű böngésző mögött álló Mozilla lépése különösebb meglepetést nem jelent, várható lépésről van szó. A konkurens böngészők ráadásul már korábban léptek, a Google már áprilisban bejelentette az NPAPI teljes kivégzését a Chrome böngészőben, amelyet szeptemberben véghez is vitt, a Microsoft pedig jóval korábban, az Internet Explorer 5.5-ben végezte ki azt.

A Mozilla jövőbeni tervei a két másik óriás forgatókönyvét követik: a vállalat ugyanis egy eredetileg NPAPI-ra építő plugint meghagy, mégpedig a weben még mindig jelentős szerepet játszó Flash-t. Utóbbi a Chrome-ban, sőt Microsoft új böngészőjében, az Edge-ben is megmaradt, noha nem NPAPI alapokon, a beépülőből mindkét cég saját verziót épít be a böngészőbe - a Mozilla is közösen dolgozik majd az Adobe-bal a plugin támogatásán, amely a HTML5 terjedése ellenére valószínűleg egy év múlva még mindig nem lesz elhanyagolható.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Más beépülők ugyanakkor nem ilyen szerencsések, a Java, illetve Silverlight appleteket a fejlesztőknek a Chrome és Edge mellett Firefox alatt is le kell majd cserélniük. Hasonlóan jár a keresztplatformos 3D motort kínáló Unity Web Playere is, a fejlesztő cég attól a Unity Engine 2016 márciusára időzített 5.4-es verziójával vonja majd meg a támogatást. A várhatóan korábban megjelenő 5.2-es és 5.3-as verziókban még változatlan formában elérhető lesz a lejátszó, az 5.4-től viszont fejlesztők kénytelenek lesznek a motor WebGL képességeire támaszkodni a Web Player helyett. Utóbbi hátránya, hogy egyelőre csak "preview" változatban érhető el, messze van a végleges verziótól, és jelenleg teljesítménye is jóval gyengébb.

Az NPAPI tehát hamarosan utolsó - mainstream - mentsvárától is elbúcsúzik, érdemes tehát Firefox esetében is minél előbb valamilyen alternatív technológiára váltani. Ezt egyébként több vállalat már most megtette, a Netflix például a Silverlight helyett HTML5 videóra állt át, a Google Hangouts csevegője pedig tavaly óta Native Clinetet és WebRTC-t használ.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról