Szerző: Hlács Ferenc

2015. október 8. 12:50

Skylake, USB-C és új hibrid a Dell frissített XPS sorozatában

A korábban megismert feltűnően vékony kijelzőkerettel és Skylake processzorral érkezik a Dell frissített XPS szériája. A keskeny keret a 13-as mellett már a 15 hüvelykes notebook kijelzője körül is megtalálható, és a vállalat USB-C csatlakozókkal is felszerelte a gépeket. A Dell mindezek mellett egy 12,5 hüvelykes hibriddel is bővítette a sorozatot.

Frissült a Dell XPS szériája, a vállalat a 13 és 15 hüvelykes modellek motorházteteje alá is Skylake vasat tett, továbbá egy új, 12 hüvelykes hibrid géppel is bővítette a sorozatot.

A Dell XPS sorozat hírnevét nagyban köszönheti az idén év elején debütált 13 hüvelykes modelljének, amely a gyártó által InfinityEdge-ként emlegetett kijelzője körül feltűnően keskeny peremet tudhatott magáénak - a gépet mi is kipróbáltuk. A pengevékony keret az új modellekbe is utat talált, a frissített XPS 13 változatlan dizájnnal érkezik, a 15 hüvelykes verzió pedig megkapta a látványos kialakítást. Keskeny kijelzőkeretének köszönhetően a gyártó szerint ez a jelenleg elérhető legkisebb, 15 hüvelykes képernyővel szerelt notebook. A tetszetős külsőnek persze ára van, ahogy az előző XPS 13 modellnél, a webakamera az új szériánál is a panel alá költözött, ami meglehetősen furcsa perspektívát nyújt videochatelés közben.

A notebookok szénszálas illetve alumínium házat kaptak. A kijelző 13 hüvelyken továbbra is a korábbi modellnél látott Full HD és 3200x1800-as QHD felbontásokat hozza, míg a 15 hüvelykes változat már 4K IGZO képernyővel is elérhető - a vállalat szerint a kijelző az sRGB színteret teljes mértékben lefedi. A készülékekben az Intel legújabb Skylake-lapkái kaphatnak helyet. A RAM mérete legfeljebb 16 gigabájtig tornázható fel, a belső tárhely pedig egy 1 terabájtos PCIe SSD-nél tetőzik. A 15 hüvelykes modell az integrált mellett dedikált grafikával is választható, akár 2 gigabájt GDDR5 memóriával szerelt GeForce GTX 960m GPU-val.

Jelentős újítás, hogy a notebookokba az Intel Alpine Ridge Thunderbolt 3.0 vezérlője került, amely USB 3.1-es sebességen képes kezelni a gépen található, C típusú USB csatlakozókat. Az eszköz orientációjától függetlenül használható, kisméretű aljzat a notebookokon egyelőre nem terjed olyan sebességgel, mint az okostelefonokon (és nem kis meglepetésre kimaradt a Microsoft frissen bejelentett hibridjeiből) pedig létjogosultsága vitathatatlan: A magasabb adatátviteli sebesség és kényelmesebb használat mellett nem csak a telefonok, de a jelentősen nagyobb fogyasztású laptopok töltését is lehetővé teszi. Az Apple tavasszal debütált MacBookja és a legújabb Chromebook Pixel is ezt az aljzatot használja töltésre - amennyiben a szabvány jobban elterjed, a közeljövőben már elég lesz egyetlen töltő a telefonokhoz és notebookokhoz is. A Dell tehát halad a korral, még ha a laptopok a töltéshez egyelőre nem is USB-C-t használnak.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az eszközökön persze hagyományos USB, kártyaolvasó és HDMI aljzat is helyet kapott, a vállalat továbbá egészen tekintélyes akkus üzemidőkről beszél. Konfigurációtól függően a 15 hüvelykes modell akár 16 órát is bírhat, a kisebb verziónál pedig a gyártó nem kevesebb mint 18 órát adott meg. A vállalatok ilyenkor persze hajlamosak túlzó értékeket közölni, a tényleges akkumulátoros teljesítmény majd az éles tesztek során mutatkozik meg. Viszonyításképpen, saját tesztünk során az előző XPS 13-as az ígért 12 órához képest átlagos használat mellett nagyjából 7-et teljesített.

Új hibrid a láthatáron

Az XPS-ek legkisebb tagja, az XPS 12 a manapság népszerű 2-in-1 hibrid modellt követi, az eszköz voltaképpen egy billentyűzetes dokkolóval felszerelt windowsos táblagép. A hasonló készülékek gyenge pontja általában a kis méretből adódóan sokszor gyenge minőségű billentyűzet. Az Ars Technica szerint ugyanakkor a Dell most kiemelt figyelmet fordított a klaviatúrára, ami kategóriájában tekintélyes, 1,9 milliméters billentyűutat tudhat magáénak. A dokkoló mágnesekkel csatlakozik a tablethez, a cég szerint akár egy kézzel is leválasztható.

A 12 hüvelykes modellbe egy 3840x2160 képpont felbontású érintőkijelző került, ugyanakkor a fentiekhez hasonlóan Full HD felbontással is elérhető lesz. A képernyő kerete kétoldalt itt is kifejezetten keskeny, az alsó és felső élnél már valamivel vaskosabb a laptopokénál. Ez a gyakorlatban nem feltétlenül hátrány, hiszen tabletről van szó, így legalább van hol megfogni az eszközt, illetve a webkamera is elfér a kijelző fölött. A készülékben egy 2,7 gigahertzes Intel Core m5-6Y54 processzor található, 8 gigabájt RAM-mal kiegészítve. A Full HD modellhez 128 gigabájt, a 4K-shoz pedig 256 gigabájt kapacitású SSD párosul. Az USB-C aljzat természetesen a tabletről sem maradt le, sőt abból mindjárt kettő is került rá, és töltésre is használható.

A Dell XPS 13-as modell nettó 799, az XPS 15 pedig nettó 999 dolláros indulóáron már megrendelhető, a vállalat legújabb hibridje szintén nettó 999 dollárról indul, a készülékre azonban november közepéig várni kell.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról