Szerző: Voith Hunor

2015. október 8. 12:00

Hatalmas üzletet üthet nyélbe a Dell és az EMC

Két eltérő lehetőség is kiszivárgott, a hírek szerint a Dell az EMC egy részét, de akár egészét is lenyelheti – bár utóbbi esetben a VMware-t nem tarthatná meg. Mindkettő merőben új irány a korábbi átszervezési elképzelésekhez képest.

Újabb forgatókönyvek láttak napvilágot az EMC átalakulásáról, amelyek ha lehet, még szaftosabbak, mint a korábbi, amelyben még arról volt szó, hogy a VMvware spinoffja helyett az EMC többségi tulajdonában levő virtualizációs vállalat vásárolhatja fel anyavállalatát. Most rögtön két új alternatívát is megszellőztettek belsős, az ügyekhez közel álló de névtelenséget kérő források – egyet a The Wall Street Journal (WSJ), egyet pedig az EMC-nél hagyományosan jó forrásokkal rendelkező Re/code.

Egyesülés...

A nagyobb horderejű szivárogtatás szerint a két éve újra zárt részvénytársasággá alakult Dell és a tőzsdéről kivonulását finanszírozó Silver Lake Partners kockázati tőkebefektető csoport előrehaladott tárgyalásokat folytat az EMC-vel annak felvásárlásáról, vagyis a két vállalat méretét (és a Dell jelenlegi anyagi lehetőségeit) nézve inkább az egyesülésről. A WSJ úgy tudja, hogy a felek akár már a napokban nyélbe üthetik az üzletet, bár az is előfordulhat, hogy a két cég végül nem tud megegyezni. Ennek leginkább az lehetne az oka, hogy a lap forrásai szerint az üzlet egyik feltételeként a Dellnek le kéne választania a VMware-t – az EMC federációból viszont messze ez a legzsírosabb falat, így a Dell céljaitől függően ebből adódhatnak egy esetleges megegyezést akadályozó konfliktusok.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Nem hiába említettük a Dell anyagi lehetőségeit. A vállalatnak jelenleg 11,7 milliárd dolláros adósságállománya van (a két évvel ezelőtti 25 milliárdos kivásárlás miatt), miközben a teljes EMC tőzsdei kapitalizációja jelenleg 50 milliárd dollár. Mivel a Dell most már nem köteles közzé tenni pénzügyi eredményeit, nem tudni, hogy mennyi készpénztartalékkal vagy rövid lejáratú, könnyen likvidálható befektetéssel rendelkezik.

Egy teljes akvizíció leginkább egy készpénzzel kiegészített részvénycserés egyesülés keretében képzelhető el, ami mindenképp érdekes folyamat lenne, hiszen a Dell zárt, míg az EMC nyílt részvénytársaság. Arról nem is beszélve, hogy a Microsoft-Salesforce üzlet kútba esésével ez lenne a legnagyobb IT-iparági üzlet, melynek értékét a WSJ forrásait az EMC tőzsdei értékének megfelelő szintre, tehát 50 milliárd dollár körülire teszik – a szokásos versenyügyi jóváhagyások beszerzése biztosan nem lenne sétagalopp.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy az is kétséges, az EMC jelenlegi árfolyama mellett a vállalat nagyobb részvényeseinek – köztük a változásért régóta kardoskodó aktivista befektető Paul Singer által vezetett Elliott Management – mennyire fűlne a foga most kvázi kiszállni az EMC-ből. A cég részvényárfolyama még a felvásárlásról szóló hír pozitív (8 százalékos emelkedést eredményező) hatása után is messze van az elemzők szerint ideális, 28-30 dolláros kiszállási szinttől, ami viszont további 5-10 milliárd dollárt emelne a piaci értékén.

...vagy részleges felvásárlás

A Re/code értesülése egy jóval kisebb üzletet vázol fel, melynek értelmében a Dell csak a VNX hibrid tárolós üzletágat venné meg az EMC-től, ami a lap forrásai szerint 3 milliárd dollár körüli éves forgalmat generál. Ez – ismételten szigorúan külső szemmel, a Dell távlati céljait nem ismerve – valószínűbb alternatívának tűnik, több szempontból is. Ezeket már a Dell-Citrix pletyka kapcsán is felvázoltuk, és itt (még nagyobb súllyal) újra megállják a helyüket.

Michael Dell saját, akkori bevallása szerint azért vásárolta ki a tőzsdéről az általa 1984-ben alapított vállalatot, hogy azt az árgusan figyelő befektetői szemektől távol néhány év alatt új irányba állíthassa és működését racionalizálhassa. Belsős forrásaink szerint ezek végrehajtásával nagyon jól halad, de a folyamatnak még messze nincs vége, ami egy ekkora méretű cégnél persze egyáltalán nem meglepő. A Citrix esetében "mindössze" 10 ezer új alkalmazottról lenne szó, az EMC viszont a VMware nélkül is több mint 50 ezerrel dobná meg a munkavállalói létszámot. Ráadásul az egyesüléssel egy hatalmas mamuttá válva pont a karcsúságot és gyors reagálás lehetőségét adná fel a Dell, ami pusztán két évvel a tőzsdei kivonulást követően rögtön szembemenne az akkor meghirdetett stratégiával.

A Dellnek ugyan van tárolópiaci érdekeltsége, de a VNX-szel viszonylag könnyen szerezhetne érdekeltséget a magasabb kategóriában is. A lépés jól illeszkedne a cég egyre inkább vállalati ügyfelekre építő üzletpolitikájához is, jelentősen erősítené a tárológyártói kompetenciát, az integrációt pedig sokkal könnyebben le lehetne zavarni, mint a két hatalmas szervezet teljes egyesítését.

Az értesüléseket a Dell és az EMC sem kommentálta.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról