:

Szerző: Hlács Ferenc

2015. október 6. 11:04

Nem minden Skylake chip kap SGX-támogatást

Kimarad az Intel Software Guard Extensions technológiája a vállalat egyes chipjeiből. Vélhetően gyártási problémák miatt, a funkciót csak bizonyos processzorok támogatják majd.

A korábbi értesülésekkel ellentétben mégsem kap SGX (Software Guard Extensions) támogatást az összes Skylake processzor. Az Intel fő gyártópartnereinek küldött közleménye szerint csak bizonyos chipekbe kerül be a funkció.

Az Intel SGX technológiája lehetővé teszi az egyes szoftverek számára, hogy egy adott mennyiségű DRAM-ot, valamint további erőforrásokat és egy "enclave" néven emlegetett futtatókörnyezetet különítsenek el, amelyhez más alkalmazások nem férhetnek hozzá - a megoldás továbbá az adott memóriaterületet potenciálisan fenyegető a 0-day sebezhetőségek ellen is védelmet biztosít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az AnandTech feltételezései szerint a funkció egy a gyártósorokról lekerülő első néhány sorozatot érintő hiba miatt marad ki egyes chipekből, amelyet aztán a gyártó nem a fotolitográfiai eljárás során használt maszk újratervezésével, hanem a gyártási folyamat csiszolásával oldott meg. A malőrről először hírt adó TechReport szerint a gyárakból a jövőben kigördülő chipek már kivétel nélkül SGX-képesek lesznek. A funkció eltűnése egyes lapkákról mindenesetre nem igazán jó pont, főleg miután azt a cég a lapkacsalád bejelentésekor is kiemelt helyen kezelte.

Nem meglepő módon a vállalat nem tünteti fel méretes felirattal a processzorok dobozán, hogy melyik érkezik SGX-szel és melyik anélkül - de a funkció jelenléte még az ismert nevezéktanból sem lesz egyértelmű. A vállalat azt a chipekhez tartozó, úgynevezett S-Spec kódban jelöli, amely saját belső adatbázisában hivatott pozicionálni az egyes termékeket. Az Intel szerint az SGX-es és anélkül érkező Skylake lapkák azonos igényekkel rendelkeznek majd, a képesség használatához BIOS frissítésre sem lesz szükség.

Az érintett lapkák a TechReport értesülései szerint a Core i7, i5, illetve a Xeon E3 v5 sorozatok, beleértve a már valamilyen termékben érkező és a dobozos változatokat is. A probléma persze elsősorban nem a végfelhasználókat érinti, sokkal inkább a funkcióra építő a vállalati szoftvercsomagokat - ennek megfelelően valószínűleg az érintett, SGX nélkül érkező eszközök inkább a konzumer termékek keringésében maradnak bent tovább, az üzleti szegmensből a cég valószínűleg igyekszik hamar kisöpörni azokat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.