Szerző: Hlács Ferenc

2015. október 2. 12:00

Megnyitja Weave protokollját a Nest

Közkinccsé teszi Weave névre hallgató kommunikációs protokollját a Nest. A jövőben minden érdeklődő fejlesztő összekapcsolhatja termékét a Google tulajdonában lévő vállalat eszközeivel, központi egység, sőt internetkapcsolat nélkül.

Megnyitja kommunikációs protokollját a korábban a Google tulajdonában lévő, de az átszervezés óta azzal már mellérendelt viszonyban létező okosotthon-kiegészítőket gyártó, termosztátjáról ismertté vált Nest. Az eddig exkluzívan a cég termékei által használt Weave protokoll lehetővé teszi az eszközök közötti közvetlen kommunikációt, felhős szolgáltatások, illetve internetkapcsolat nélkül. Bár a szabvány továbbra is az Alphabet tulajdona marad, az érdeklődő fejlesztők ingyenesen használhatják azt.

Egészen eddig a külső fejlesztőknek a Nest felhős API-ját kellett használniuk, hogy készülékeiket együttműködésre bírják a cég termékeivel. A Wi-Fi használat ugyanakkor, különösen az apró, alacsony fogyasztású, sokszor akkumulátorról üzemelő eszközök esetében, nem ideális megoldás, ezért döntött nagyjából öt éve az akkor még önálló gyártóként dolgozó Nest is, a saját fejlesztésű "kötőszövet" használata mellett - amelyet ne keverjünk össze a hasonló névre hallgató, a Google Brillo IoT platformjához tartozó keresztplatformos kommunikációs réteggel.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A szabványra építő eszközök mesh hálózatot alkotva kommunikálnak egymással, illetve a hozzájuk tartozó okostelefonos alkalmazással, így nincs szükség a több hasonló termékcsaládnál látott központi egységre. Utóbbi kiiktatása egyébként több előnyt is kínál, amellett, hogy eggyel kevesebb eszköznek kell a polcon helyet találni, a plusz láncszem kiiktatásával az eszközök és a vezrélőapp között kommunikáció késleltetése is csökken, a cég szerint az mindössze 100 milliszekundum - a kütyük így kvázi valós időben engedelmeskednek a felhasználónak.

A protokoll a Nest szerint kiemelt hangsúlyt fektet a biztonságra, amely az okosotthon kiegészítők között gyakran elhanyagolt szempont: elég csak az otthoni routerekben időről időre felbukkanó sebezhetőségekre gondolni, de többek között az ugyancsak IoT eszközöket célzó ZigBee protokollban is augusztusban bukkant fel egy kritikus biztonsági rés. A területen az érzékeny pontot az új eszközök csatlakoztatása jelenti a hálózatra, miután a műveletnek nem csak biztonságosnak, de egyszerűnek is kell lennie, ha az adott cég nem akarja elriasztani a potenciális felhasználókat. A Nest a hasonló fenyegetések ellen végpontok közötti titkosítással, továbbá alkalmazásspecifikus titkosítási kulcsokkal vértezte fel a szabványt, az új kütyüket csatlakoztatásán pedig cég mobilappja vezet végig.

A Weave-t támogató eszközökre egy "Works with Nest" címke is kerül, sőt a vállalat egy online boltot is indított, Works with Nest Store néven, ahol elérhetők a termosztátjával, kamerájával és füstérzékelőjével kompatibilis, ám más gyártók nevével fémjelzett termékek.

A Nest a fentieken túl a tavaly felvásárolt Dropcamből mára Nest Cammé avanzsált otthoni kamerájához is kiadott egy API-t, amelyen keresztül a fejlesztőknek lehetőségük van a készülék által "látottakkal" összefűzni saját eszközeik tevékenységét. A gyártó példájával élve, ha az okos-zár érzékeli, hogy valaki be akar jönni a lakásba, a kamera fényképet készít róla. Az API-t első körben az a Philips Hue, az August, a Mimo, a Skybell és a Petnet hajtják majd igába.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról