Szerző: Voith Hunor

2015. október 1. 11:30

A Google és a Microsoft elásta a csatabárdot

A két vállalat fél évtizednyi hadakozás vetett véget a pereskedéseknek, a jövőben inkább egyesítik erőiket. Ennek első eredménye a néhány hete már bejelentett, nyílt és jogdíjmentes tömörítési technológiák kifejlesztésére létrehozott Alliance for Open Media.

Újabb mobilpiaci szabadalmi csatározás végére kerülhet pont, miután a Google és a Microsoft mintegy fél évtizednyi adok-kapok végén belátta, hogy hosszú távon az egésznek nem sok teteje lesz, és megállapodott az összes (18) szabadalmi pereskedés leállításáról. Bár, ha az elmúlt évek eredményeit nézzük, a Microsoft ezzel gyakorlatilag teljes győzelmet aratott az androidos ökoszisztéma felett - már ami a redmondi cég szabadalmait (és az azokból származó tekintélyes forgalmat) illeti. Érdemes kiemelni, hogy a megegyezés értelmében a Google által a Lenovónak eladott Motorola Mobility ellen is megszűnnek a Microsoft által indított perek.

A legfrissebb békekötéssel igencsak megcsappant a mobilpiaci szabadalmi perek száma – lényegében már csak az Apple és a Samsung gyűri még egymást az Egyesült Államokban, de máshol ez a két vállalat is ejtette a pereket. A Google még tavaly tavasszal egyezett ki az Apple-lel, a Ciscóval és a Samsunggal, az ezek eredményeként megszülető keresztlicenc-megállapodásoknak köszönhetően a szektorban legalább néhány évig béke honolhat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Google és a Microsoft a megállapodás részleteit nem hozták nyilvánosságra, de közös közleményükben kiemelték, a jövőben "vásárlóik érdekében" inkább közösen dolgoznak majd bizonyos területeken. A bejelentés azért is érdekes, mert mára mindkét vállalatot más-más vezérigazgató vezeti, mint amikor egymásnak estek, sőt, lényegében a teljes felsővezetés is kicserélődött mindkét helyen. Persze arról, hogy a személyi változásoknak (és főleg a Nadella-Piachai párosnak) pontosan mekkora szerepe van a kapcsolat helyreállításában, nincs információ, de egyáltalán nem lenne meglepő, ha a pozitív fejlemény a két új vezérigazgató nyugodtabb, racionálisabb szemléletének lenne köszönhető.

Az Android a Microsoft egyik legjobb üzlete

A harc 2010-ben kezdődött, amikor a Microsoft elkezdett jogdíjat szedni az androidos gyártóktól a FAT fájlrendszerre vonatkozó szabadalma miatt, amely a hosszú és rövid fájlnevek által használt közös névtérre vonatkozik. Ez teszi lehetővé, hogy az egyes gyártók a mobileszközök kiegészítő belső tárolóját USB-s háttértárként is elérhetővé tegyék, nem pedig csak médiaeszközként (MTP és PTP kapcsolattal). Akkoriban előfordult, hogy emiatt - amíg nem született meg az érintett felek közötti licencmegállapodás - egyes androidos modelleket nem lehetett mobil háttértárként használni, mint másokat igen.

Mivel a Microsoft követelését bírósági döntés is alátámasztotta, a legtöbb érintett cég inkább a peren kívüli megegyezést választotta, és azóta is fizet - méghozzá összesen évi több milliárd dollárt. A Motorola azonban nem volt hajlandó beadni a derekát, és saját szabadalmaira alapozva nekiment az Xboxnak, és azon keresztül a Microsoftnak. Bár a két szóban forgó, a H.264 kodek részét képező technológiákat védő szabadalom FRAND besorolású (azaz fair, ésszerű és nem-diszkriminatív módon kellene licencelni őket), a Motorola a szabadalmat használó termékek bolti árának 2,25 százalékára, évente mintegy 4 milliárd dollár licencdíjra tartott igényt a Microsofttól.

Eközben a szabadalmi fegyverkezés is megindult, a Microsoft például az AOL szabadalmi portfóliójának nagy részét vette meg egymilliárd dollárért, a Motorola Mobility pedig időközben a Google-hoz került – elsősorban szintén hatalmas szabadalmi portfóliója miatt, ami később lényegében haszontalannak bizonyult, a Google sorra bukta a vonatkozó pereket.

Ennek a látszólag soha véget nem érő csatározásnak vetett most véget a két vállalat. A közleményben említett együttműködésük első eredményének bejelentésére egyébként nem kell várni, hiszen az már hetekkel ezelőtt, az Alliance for Open Media bejelentésekor megtörtént. Az iparági társulás (melynek a Google és a Microsoft mellett az Amazon, a Cisco, az Intel, a Mozilla és a Netflix is tagja) célja nyílt, ingyenes kodekek kifejlesztése.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról