:

Szerző: Hlács Ferenc

2015. szeptember 18. 15:07

Európába is érkezik az Android One

Hamarosan Európában is kaphatók lesznek az Android One készülékek: a Google először Spanyolországban és Portugáliában teszi elérhetővé az olcsó, a keresőóriás közvetlen felügyelete alá tartozó, frissen bejelentett Aquaris A4.5 okostelefont.

A Google olcsó, ugyanakkor a Nexusokhoz hasonlóan közvetlenül frissített okostelefonokat tömörítő Android One kezdeményezésével esősorban a feltörekvő területek lakosságának igyekezett, illetve igyekszik első okostelefont a kezébe adni. A már második generációjánál tartó kezdeményezés Ázsia, a Közel-Kelet és augusztustól Afrika egyes területein érhetők el - ez ugyanakkor nem jelenti, hogy a fejlettebb régiókban ne lenne igény az olcsó, gyári Android élményt kínáló készülékekre

Hogy ez az igény pontosan mekkora, az hamarosan kiderül, az Andorid One ugyanis megérkezett Európába, ahol első körben Spanyolországot veszi célba. A Google spanyolországi ága tegnap Twitteren jelentette be a készülék érkezését, amelyet a helyi bq nevű vállalat gyárt. Az Aquaris A4.5 a kezdeményezéstől megszokott, belépőszintű hardvert hozza: a 4,5 hüvelykes kijelző felbontása 960x540 pixel, a pixelsűrűség tehát 245 PPI, a RAM mérete 1 gigabájt, a processzor pedig egy négymagos ARMv8 utasításkészletet használó MediaTek MT6735M lapka, 1,3 gigahertzen ketyegő Cortex-A53 magokkal és Mali-T720 GPU-val.

A telefon hátlapján 8, előlapján 5 megapixeles kamera figyel, akkumulátora pedig 2470 mAh kapacitású, ami az aránylag kis kijelzőméret és nem túl vaskos fogyasztású processzormagok mellett egészen ígéretes érték. Az Aquaris A4.5 belső tárhelye 16 gigabájt, ez microSD-vel bővíthető. Ahogy az az Android One telefonok esetében lenni szokott, az eszközben két SIM-nek is jut hely, sőt a telefon LTE hálózatokat is támogat. Az okostelefon Android 5.1.1-gyel érkezik, amely természetesen rövidesen annak megjelenése után frissül majd a 6.0-s azaz a Marshmallow verzióra.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az első európai Andorid One telefon hamarosan Spanyolországban, illetve Portugáliában is elérhetővé válik, 170 eurós áron. A készülék, akárcsak a többi hasonló eszköz két évig garantáltan kap majd szoftverfrissítéseket, továbbá tisztességes 5 év garancia jár hozzá. A vásárlók ezeken túl az okostelefon mellé három hónap Google Play Music All Access hozzáférést is kapnak.

Érdekesség, hogy a hasonló kisebb spanyol gyártók az utóbbi években több platform "inkubátoraként" is működtek, ilyen például a mára szinte teljesen eltűnt Firefox OS, amelynek a Geeksphone készülékek adtak otthont, illetve az Ubuntu okostelefonokra szánt változata is, amelyet épp az említett bq készülékeire került. Az Android One persze egészen más mezőnyben játszik mint a két említett rendszer, ráadásul a Google valószínűleg tanult az indiai rajt hibáiból és a célba vett területek vásárlási szokásaihoz igazodva teszi elérhetővé a készüléket.

Egy évvel ezelőtt ugyanis a cég Indiában úgy döntött, a kezdeti időszakban csak online felületen teszi megvásárolhatóvá az Android One telefonokat - miközben a helyi felhasználók még mindig a fizikai boltokat preferálják. A lépésnek érthető módon a viszonteladók sem örültek és a készülékek debütálásakor bojkottal fenyegették a keresőóriást. Nem csoda, hogy a várt, robbanásszerű rajt végül jóval szerényebbre sikerült. Európában persze már jóval nyitottabbak a felhasználók az online kiskereskedelem felé, így a Google hasonló stratégia mellett a régióban kevesebbet kockáztat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.