Szerző: Voith Hunor

2015. szeptember 18. 12:00

Túl engedékeny volt a Samsunggal a bíróság

A fellebbviteli bíróság szerint be kellett volna tiltani az Apple szabadalmait sértő Samsung eszközök forgalmazását.

Ahelyett, hogy végre egyszerűsödne, tovább bonyolódik az Apple és a Samsung Egyesült Államokban folytatott jogi csatározása. A szabadalomsértési ügyekben illetékes washingtoni fellebbviteli bíróság kétharmados többséggel úgy döntött, hogy a két vállalat közötti pereskedés lefolytatásáért évek óta felelős kaliforniai bíróság - vagyis inkább az ügyért felelős Lucy Koh szövetségi bíró - visszaélt döntési szabadságával, amikor elutasította az Apple arra irányuló kérelmét, hogy kártérítés megítélése mellett egyúttal tilsa is meg a szabadalomsértőnek ítélt Samsung okostelefonok forgalmazását.

Amint a közelmúltban beszámoltunk róla, az Apple és a Samsung között 2011-ben indult szabadalomsértési amerikai szabadalomsértési per végére ideális esetben legkorábban valamikor 2016 derekán kerülhet pont. Az ügyben illetékes szövetségi bíróság előtt már több maratoni tárgyalás is zajlott, melynek során az Apple-nek 2012-ben megítélt 1,05 milliárd dolláros kártérítés mértéke folyamatosan csökkent. Koh 2013-ban az ügyet két részre bontotta, egy 550 millió dolláros részt helyben, a maradékot pedig újratárgyaltatta, ekkor a fennmaradó összeget az esküdtszék 290 millió dollárra vágta vissza.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

2014-ben újabb tárgyalásra került sor, ekkor a kisebb rész még tovább zsugorodott, 120 millió dollárra, egyúttal az esküdtszék megállapította, hogy a Samsung megsértett az alábbi három Apple-szabadalmat: Az első iPhone-nál megismert és utána széles körben elterjedt slide-to-unlockot (a hívásfogadás vízszintes simítással), a gyorslinket (hívásindítás közvetlenül például egy levélből a számra bökve) és az elgépelés-javítást.

Az Apple ekkor kérte a bírónőt, hogy adjon ki végzést a szabadalomsértőnek minősített okostelefonok amerikai forgalmazásának betiltására, Lucy Koh azonban ennek nem tett eleget.mert véleményre szerint az intézkedésnek nem lett volna érdemi hatása a piaci dinamikára és az ügy további alakulására.

07:17
 

Slide to Unlock (2007)

Még több videó

Döntése miatt az Apple az illetékes fellebbviteli bírósághoz fordult, amely tegnap nyilvánosságra hozott ítéletében 2-1 arányban az amerika vállalatnak adott igazat, és visszaküldte az ügyet Koh-nak újbóli megfontolásra. A többségi bírói álláspont szerint a három szabadalom által védett funkciók képesek voltak a fogyasztói magatartás befolyásolására, "a vásárlók keresték ezeket a képességeket a megvásárolandó telefonokban". A kisebbségi véleményt képviselő elnöklő bíró szerint viszont "ez nem egy nehezen eldönthető ügy". Szerinte itt nincs mit vizsgálni, a szóban forgó szabadalmak egyértelműen nem piacbefolyásoló jelentőségűek, az Apple nem tudta bizonyítani, hogy a szabadalomsértés maradandó kárt okozott üzletvitelében.

A vezető amerikai üzleti lapok által megkérdezett jogi szakértők szerint az Apple ezzel a Samsung ellen nem megy sokra, hiszen a dél-koreai gyártó lényegében minden piacon lévő termékét úgy módosította már, hogy azok a három szabadalmat ne sértsék. A cupertinói vállalat mostani győzelme inkább csak egy újabb tétel az IT-iparág fejlődését amúgy is fojtogató, átláthatatlan szabadalmi rendszerben.

Érdemes megemlíteni, hogy Németországban idén nyáron az illetékes fellebbviteli bíróság helybenhagyott egy 2013-as döntést, amely egyenesen érvénytelennek minősítette az Apple slide-to-unlock Németországban bejegyzett szabadalmát.

Lucy Koh egyébként láthatóan már nagyon szeretné maga mögött tudni az egész hacacárét. A bírónő a 2016-os "fordulóra" az Apple és a Samsung számára is megtiltotta, hogy a külön engedély nélkül további bizonyítékokat adjon hozzá a mára elképesztő méretűre duzzadt (mintegy 3200 dokumentumot tartalmazó) dokumentumhalmazhoz, kieső - de korábban bevont - szakértők helyett újakat állítson, kiterjessze a mostani tárgyalás alapjául szolgáló készülékpalettát és új értékesítési adatokat, metodológiákat vagy elméleteket vonjon be.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról