Szerző: Gálffy Csaba

2015. szeptember 16. 18:14

Windows RT, végállomás

Nem lett fényes a Windows RT pályafutásának a vége, a Microsoft egy apró frissítéssel zárja le a rendszert futtató eszközök pályáját.

Kiadta tegnap a Windows RT korábban beígért, várhatóan utolsó funkcionális frissítését a Microsoft. A Windows RT 8.1 Update 3-ként letölthető új verzió a Windows 10 helyett érkezik, mivel a vállalat már korábban bejelentette, a Windows RT-ről nincs út a Windows 10 felé. A Windows RT 8.1 Update 3 egyetlen komolyabb újdonsága a Windows 10-szerű Start menü, amely a Kezdőképernyőt váltja (természetesen a beállításokban kérhető ez utóbbi visszaállítása). Az új Start menü nem egészen a Windows 10-es másolata, inkább egy korai bétából ismert verzióját adta ki a cég a tabletekhez, ahogy az alábbi képen is látható:

Forrás: Ars Technica

A Windows RT 8.1 egy igazi kuriózum volt a Microsoft termékpalettáján, amelyet a cég végül utód nélkül hagyott kiveszni. A rendszer ugyanis a Windows kernel ARM-ra portolt verzióját használta, ezen pedig a metrós alkalmazások mellett képes volt a hagyományos asztal megjelenítésére és bizonyos Win32-es alkalmazások futtatására is. Ez utóbbiak listája a Microsoft néhány szoftverére korlátozódott, a Windows-kiegészítők (Notepad és társai) mellett az Office ARM-os kiadását is mellékelte a cég.

A Windows RT létezését egyébként pont ez, az Office indokolta. A Microsoft ugyanis eltökélte, hogy azonnal beszáll a tabletes versenybe a roppant sikeres iPaddel és az androidos tabletek hordájával szemben (2012-t írunk). A cég vezetése úgy határozott, hogy a windowsos tabletek megkülönböztető jegye legyen a teljes Office-kompatibilitás, amely diákok és cégek körében is népszerűvé teheti a platformot. A bökkenő: a metrós Office még egyáltalán nem volt olyan állapotban, hogy ezt a kitételt teljesíteni tudja, járhatóbb út volt a teljes Windows 8 és az Office 2013 ARM-ra portolása - ez lett a Windows RT és az Office RT. Utóbbi gyakorlatilag az Office 2013 megfelelője, bizonyos, bináris kompatibilitást igénylő funkciók (mint a makrók futtatásának lehetősége) nélkül.

Kisérleti rendszer - csak óvatosan fogadjunk rá

A Windows RT-t futtató hardverek roppant mostoha sorsa egyébként jól illusztrálja, hogy a vállalati kommunikációt nem érdemes mindig készpénznek venni. A rendszer rajtjánál a Microsoft abszolút elkötelezettnek mutatkozott a Windows RT mellett, a felhasználók pedig joggal várhatták, hogy a rendszert folyamatos frissítésekkel fogja a szoftverház életben tartani. Ez egészen mostanáig teljesült is, az x86-os Windowszal együtt frissítette 8.1-re, majd 8.1 Update-re a rendszert a Microsoft az összes ilyen tableten.

Microsoft Surface. Hidegen hagyták

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Azonban míg a Windows RT-s gépekkel együtt rajtoló iPad 4 továbbra is megkapja a legfrissebb iOS 9-et is, és kompatibilis marad az alkalmazásboltban található összes appal, az azonos "régiségű" Windows RT-s tabletek számára itt az út vége: A tabletek ugyanis nem tudják futtatni a Windows 10-re optimalizált alkalmazásokat, így hiába érkezett meg (végre!) az Office Mobile július 29-én, az nem használható az RT-s eszközökön. Az irónia eléggé erős, pontosan azok a felhasználók maradnak végül ki a touch-optimalizált Office szórásából, akik először fogadtak a Windows-tabletekre (valószínűleg pont az Office-kompatibilitás miatt). A felhasználók a Windows 10 többi újdonságáról is lemondhatnak, így Cortana és az új generációs Windows appok (Mail, stb.) is elérhetetlenek lesznek az eszközökre.

A Microsoft stratégiájában a "kis tabletes" operációs rendszer szerepét a jövőben a Windows 10 Mobile veszi majd át. Ebben már nem lesz semmilyen Win32-kompatibilitás (erre nem is lesz szükség a touch-optimalizált Office birtokában), a rendszer pedig mind ARM, mind x86 utasításarchitektúrájú processzorokat támogat majd. A 8 hüvelyknél nagyobb tabletekre a szabványos Windows 10 kerül majd, ez azonban ARM lapkákat már nem támogat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról