Szerző: Hlács Ferenc

2015. szeptember 14. 10:36

Kipróbáltuk: Samsung Galaxy S6 Edge+

A Samsung S6 immár Note méretűre hizlalt, ám érintőtoll nélkül érkező, ívelt szélű óriástelefonja szinte egy az egyben a márciusban megismert S6 Edge-et hozza el a nagyobb kijelzők szerelmeseinek - a termetes, íves panelért azonban a vásárlóknak mélyen a zsebükbe kell nyúlni. Kérdés: ér ennyit a formaterv?

A Samsung idén nyár végén nem fogta vissza magát, és a menetrend szerint érkező Note-frissítés során egy óriástelefon helyett mindjárt kettőt leplezett le: a várt Galaxy Note 5-öt, illetve a Galaxy S6 Edge+ készüléket. Bár a Note széria jóval hosszabb múltra tekint vissza mint a gyártó ívelt szélű készülékei, a toll nélkül érkező Edge+-nak most hazánkban mégis nagyobb a jelentősége - nemes egyszerűséggel azért, mert (idén legalábbis) egyedül ezt a modellt tette elérhetővé a Samsung Európában.

Egyre nagyobb kijelző, egyre vékonyabb szélek

A Galaxy S6 Edge+ viszonylag egyszerűen leírható: S6 Edge, nagyobb kijelzővel. A telefonban szinte teljesen ugyanaz a hardver dolgozik, mint a tavasszal bemutatott, általunk is kipróbált kisebb modellben, mindössze a ház, a RAM és a kijelző mérete lett nagyobb - persze aprónak már a mezei Edge sem volt mondható a maga 5,1 hüvelykjével. Az Edge+ mindenesetre erre is rátesz egy lapáttal, ugyanis az utóbbi Note generációktól megszokott 5,7 hüvelykes panelt kapta.

Az a telefont kézbe véve rögtön feltűnik, hogy a tisztességes méret ellenére a Samsungnak sikerül kifejezetten jól gazdálkodnia a készülékház kialakítása terén. Az az előző Note széria 153,5 milliméteres magasságánál és 78,6 milliméteres szélességéhez képest az új modell 154,4 és 75,8 milliméteres értékeivel hajszállal magasabb, de számottevően keskenyebb lett. A telefon emellett vékonyabbra is sikerült, 8,5 helyett, kereken 7 milliméter - mindezt úgy, hogy a kijelzőméret változatlan maradt. A gyártó csúcskategóriában idén már általánossá vált prémium anyaghasználata itt is megmaradt, az S6 Edge-ből megismert fém keret és üveg hátlap került a nagy testvérre is. Gyakorlatban a minőségérzet egészen fantasztikus, kézbe véve egyértelműen egy luxustermék hatását kelti a telefon. Az árát ismerve abszolút elvárható módon.

Az a használat első percétől egyértelmű, hogy a Super AMOLED kijelző hozza az S6 Edge-ből megismert kifogástalan minőséget, még ha itt a pixelsűrűség valójában alacsonyabb is, hiszen ugyanaz az 1440x2560 pixeles felbontás jóval nagyobb területen oszlik el. A pixelsűrűség így 577 PPI helyet "mindössze" 518 PPI, ám ember legyen a talpán aki a kettőt ránézésre megkülönbözteti. A Samsung továbbra is az okostelefon-piac legjobb kijelzőit teszi csúcsmodelljeibe, a versenytársak megközelíteni tudják, meghaladni nem: fényerőben, a színek élénkségében, élességben egész egyszerűen ma ez a csúcs.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A képernyő legfeltűnőbb sajátosságát persze továbbra is az ívelt szélek jelentik, ezek azonban ahogy a kisebb modellnél, úgy itt sem jelentenek semmiféle gyakorlati vagy funkcióbeli pluszt. A gyártó ugyan telepített egy oldalról behúzható másodlagos alkalmazásindítót az eszközre "App Edge" néven, ez azonban tökéletesen használható lenne bármilyen, sík képernyővel szerelt készüléken is. A szoftver azért hasznos lehet, a gyakran használt alkalmazásokon túl ugyanis a fontosabb kontaktok is kihelyezhetők rá.

Több RAM, de a processzor maradt

A panel mögött a fentebb már említett, nagyrészt ismerős hardver lapul, azaz a gyártó saját fejlesztésű, négy darab 1,5 gigahertzen ketyegő Cortex-A53 magot, illetve szintén négy, 2,1 gigahertzre állított Cortex-A57 magot számláló Exynos 7420 lapkája. A chip a nagyobb házban is ugyanolyan döccenésmentesen teszi a dolgát mint az S6 Edge-ben, ráadásul itt már 3 helyett tiszteletet parancsoló 4 gigabájt RAM-mal kiegészítve.

Az okostelefonon a jellemzően erőforrásigényesebb játékok, mint az Asphalt 8 vagy a Modern Combat 5 is kifogástalanul, bármilyen apró akadás nélkül futottak, ahogy az elvárható. A készülék az AnTuTu Benchmarkban 62668 pontot söpört be, meglepő módon valamivel kevesebbet mint kisebb S6 Edge-nél mért 68600-as érték, ugyanakkor a hasonló tesztprogramok eredményét, mint azt már többször leírtuk, nem érdemes kőbe vésettnek tekinteni, a gyártóknál időről időre felbukkanó (unfair) optimalizálási kedv miatt.

Az eszköz 32, illetve 64 gigabájt belső tárhellyel szerelt változatokban kapható, ahogy a Samsung idei csúcsmodelljeitől megszokhattuk, memóriakártya foglalat nélkül - ezt a lépést egyébként sok felhasználó rossz szemmel nézi, a gyártó azonban úgy látszik eltökélt a microSD elhagyása mellett, legfeljebb ajándék online tárhellyel kompenzálva a felhasználókat (a telefon mellé 100 gigabájt OneDrive tárterület jár).

Ismert kamera, jobb kezelés

A kamera sem változott sokat, az Edge+ hátoldalán egy optikai képstabilizációval ellátott, 16 megapixeles szenzor található, míg az előlapon egy 5 megapixeles érzékelő kapott helyet. A szenzorhoz tartozó kameraappon viszont már csiszolt a gyártó, abban számos paraméter már manuálisan is állítható. Az eszközzel továbbra is határozottan szép, látványos képek készíthetők, előnytelen fényviszonyok között is. A Samsung továbbra is kétféle szenzorral gyártja a telefont, ahogy az S6 és S6 Edge esetében, a S6 Edge+-nál is Sony illetve Samsung szenzorok közül dob egyet véletlenszerűen a sors - szerencsére ezek képminősége szinte megegyezik, így rosszul semmiképp nem fogunk járni.

A hátoldali kamera mellett megtaláljuk az ismerős szenzorokat, itt helyezkedik el többek között pulzusmérő, amelyet a gyártó korábbi okostelefonjaiból már jól ismert S Health alkalmazással hajthatunk igába, továbbá természetesen a home gombba épített ujjlenyomat-olvasó sem maradt le az eszközről. Ez utóbbi azonos az S6-ból ismerős érzékelővel, kitűnően használható, nagy pontossággal. A telefon feloldásához a tetszőlegesen regisztrált ujjak valamelyikét elég egyszer, kényelmesen a gombhoz érinteni, így az eszközt egy kézben tartva sincs szükség zsonglőrködésre. Az Edge+-on az említett fitneszkövető S Health mellett megtaláljuk az ismert, előre telepített alkalmazásokat, mint a jegyzetapp vagy a Samsung saját alkalmazásboltja, illetve a Flipboard hírolvasó is elérhető maradt a főképernyőn jobbra söpörve.

Mindenképp említést érdemel továbbá a készülékre ugyancsak előre telepített SideSync szoftver. Az app a PC-t hivatott összekötni az okostelefonnal, legyen szó windowsos, vagy OS X-et futtató gépről. Nem a szokásos fájl- kép- és zenemásoló programról van ugyanakkor szó, a SideSync ennél jóval többet kínál. Az alkalmazáson keresztül az alapvető adatmásoló funkciók mellett lehetőség van megosztani a számítógép egerét és billentyűzetét a telefonnal: a kurzort egyszerűen áthúzhatjuk az Edge+ kijelzőjére, mintha egy másik monitorról lenne szó, a dupla klikkel megnyitott appokban pedig a PC billentyűzetével írhatunk, ami értelemszerűen jóval kényelmesebb, mint ha a virtuális klaviatúrát kellene használni.

A szoftver talán még látványosabb funkciója, hogy képes megosztani a számítógéppel a telefon kijelzőjét. A PC-s alkalmazásban a Phone Screen gombra kattintva a készülék főképernyője megjelenik az asztalon, amelyet aztán az ismert módon, egérrel-billentyűzettel kezelhetünk, akár ablakban, akár teljes képernyős módban. A SideSync mind Wi-Fi, mind pedig USB kapcsolaton keresztül használható - a szoftver ugyan utóbbit ajánlja, főként a stabil kijelzőmegosztáshoz, a teszt során azonban Wi-Fin keresztül is minden abszolút gördülékenyen ment.

A Samsung új óriása a felhizlalt kijelzővel méretesebb akkumulátort is kapott, méghozzá egy kereken 3000 mAh kapacitású telepet. Ez számottevően nagyobb az 5,1 hüvelykes S6 Edge-ben található 2600-as akkunál, ahhoz kevés, hogy a terebélyes panellel kiemelkedő üzemidőt tudjon produkálni. Félni nem kell, az ívelt szélű óriás átlagos használat mellet, munkába ingázás során némi játékot beiktatva is vígan kibír másfél napot - ez ugyanakkor a játékba, böngészésbe, fotózásba belefeledkezve könnyen egy munkanapra redukálható. A Note-sorozat egyik vonzereje, a két napos akkus üzemidő tehát itt nem jelentkezik, ne is számítsunk rá.

Nagy előny viszont, hogy a töltéssel nem kell sokat időzni, a lemerült eszköz akár alig több mint másfél óra alatt teljesen feltölthető, legalábbis ha az Edge+ saját töltőjét használjuk. A kollégáktól kölcsönkért darabokkal töltés akár kétszer ennyi időbe is telhet. Az eszköz mindezek mellett a vezeték nélküli töltést is támogatja, igaz az ehhez szükséges "tányért" már külön kell megvásárolni. A vállalat szerint ezzel a módszerrel nagyjából 2 óra alatt tölthető fel teljesen a készülék.

Az S6 Edge+, akárcsak a vállalat összes idén bejelentett csúcstelefonja, támogatja a Samsung Pay mobilfizetési megoldást - igaz annak megjelenésére Európában egy ideig még várni kell. A szolgáltatás Dél-Koreában már él, az USA-ban pedig szeptember 28-án startol, azt azonban még nem tudni, az öreg kontinensen mikor lesz használható, ráadásul hazánk jó eséllyel nem az első körben kerül be a támogatott országok közé.

Nem adja olcsón az íveit

Ami az okostelefon árát illeti, azt a gyártó az elmúlt években megszokott módon lőtte be: előfizetés nélkül nagyjából 245 ezer forintos indulóáron juthatunk hozzá az eszközhöz. Bár a felhasználói élményre igazán nem lehet panasz - sőt a korábbi évekkel ellentétben már az anyagválasztásra sem - az összeg mégis indokolatlanul magasnak tűnik, hiszen ahogy azt már korábban is megállapítottuk, az ívelt panel csupán esztétikai szempontból jelent bármilyen pluszt. Akinek a vitathatatlanul extravagáns külső megér ennyit érdemes lehet akár valamelyik szolgáltató ügyfélszolgálatán kézbe fognia az eszközt, aki viszont "csak" egy csúcshardverrel szerelt, megbízható okostelefont szeretne, olyant jóval olcsóbban is találhat magának.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról