Szerző: Hlács Ferenc

2015. szeptember 10. 10:34

Új iPhone-ok és ismerős óriástablet az Apple-től

A merészebb találgatások bizonyultak helyesnek az Apple idei szeptemberi termékbejelentése kapcsán: a vállalat a megszokott iPhone-ok mellett a régóta pletykált, méretes iPad Pro-t és az Apple TV új generációját is leleplezte.

iPhone 6S, sűrű homály a motorháztető alatt

Az iPhone 6S, azaz a gyártó klasszikus zászlóshajójának legújabb verziója külsőre gyakorlatilag megegyezik a tavalyi modellel, a házban meghúzódó hardver terén azonban akad változás. Ahogy az várható volt, a 4,7 hüvelykes méretben érkező okostelefont az Apple legújabb mobilprocesszora, az A9 hajtja, amely a vállalat szerint mintegy 70 százalékkal gyorsabb a CPU-t terhelő feladatok esetében mint elődje, GPU-nehéz műveleteknél pedig 90 százalékot ver az előző generációra.

Ezen a két, levegőben lógó számon túl azonban az Apple semmilyen specifikációt nem közölt a processzorról, még azt sem tudjuk, hogy a vállalat maradt-e az eddig használt kétmagos felépítésnél, vagy követve a trendeket immár négy mag dolgozik az A9-ben. Ismerve, hogy az A8-ban dolgozó magok már nagyon széles (Intel Core-hoz fogható) mikroarchitektúrát használtak és az órajel is viszonylag magas volt, a "70 százalékos gyorsulást" jó eséllyel a magok számának megduplázásával érhette el az Apple.

Érthetetlen módon a vállalat a RAM kapcsán sem volt bőbeszédű, egyelőre annak mérete sem ismert - pedig ma már egyértelműen a mesterségesen visszafogott kapacitású memória jelenti teljesítményben a szűk keresztmetszetet a gyártó eszközeinél. Félő, hogy maradt a korábbi verziókból megismert 1 gigabájt, ezért nem veri nagy dobra a cég a specifikációt - ha valóban így van, az ismét jelenthet problémákat az eszközöknél.

A kijelző maradt a tavaly megismert 750 x 1334 pixel felbontású, 4,7 hüvelykes panel, 326 PPI-s pixelsűrűséggel. A képernyő felbontás terén nyomába sem ér az olyan rivális csúcsmodelleknek, mint a Samsung Galaxy S6 modellek, nem is beszélve a 4K kijelzővel felszerelt Sony Xperia Z5 Premiumról. Az is igaz ugyanakkor, hogy gyakorlatilag számháborúról van szó, hiszen szabad szemmel nem lehet különbséget tenni a jócskán 400 PPI fölötti pixelsűrűséggel ellátott panelek között, legalábbis élesség tekintetében. Az iPhone-ok 326 PPI-je épp valahol a határmezsgyéken mozog: semmiképp sem ad "pixeles" képet, ugyanakkor a fenti modellekkel összevetve (egy adag hunyorgás után) azért észrevehető a különbség.

Az iPhone 6S-sel érkező, talán leglátványosabb újítás ugyancsak a kijelzőhöz kapcsolódik, a telefon ugyanis megkapta az Apple Watch-ból megismert nyomásérzékeny érintésvezérlést. Az órában (és később a MacBookokban) még Force Touch-ként, az új iPhone-oknál viszont már 3D Touch név alatt futó képességgel egy új gesztust vezet be a cég, az "erős nyomást". A főképernyőn egy-egy ikonra határozottabban rányomva például egy legördülő menüt hívhatunk elő, a fotóappnál pedig megjelenik a szelfikészítés lehetősége. Kétségtelenül egyedi megoldásról van szó, az azonban csak a készülékek piacra kerülésével derül majd ki, hogy a felhasználók hogy viszonyulnak az új funkció által megújított UX-hez. A probléma: ahogy a Windows 8 "charm bar", a 3D Touch is egy, alapból láthatatlan UI-t vezet be, így a felhasználóra marad a kisérletezés, hogy az erős érintés mely appokban és mely nézetekben működik, és melyekben nem.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A telefon hátlapjára egy 12 megapixeles kamera került. Az Apple az iPhone 4S-sel megjelent 8 megapixel óta most először növelte a hátlapi kamera felbontását készülékein. A kamerához egy dupla, kéttónusú vaku társul, továbbá 4K videó rögzítésére is képes. Az előlapon egy 5 megapixeles szenzor kapott helyet, ehhez "szelfivaku" is társul - önarckép készítésekor a kijelző villan fel.

Érdekes, hogy a korábbi, egyre "karcsúsodó" trendet megtörve, az iPhone 6s, sőt a 6s Plus is vaskosabb, illetve észrevehetően nehezebb lett elődjénél. Ebben szerepet játszhat, hogy a cég az új sorozatban egy új, erősebb aluminium-ötvözetet használ, amelynek sűrűsége is nagyobb lehet a korábban használtnál. A kisebb modell tavalyi generációjának 6,9 milliméterét idén 7,1 milliméter váltotta fel, a nagyobb eszköz pedig 7,1-ről 7,3 milliméterre hízott. A 6S ezen felül elődje 129 grammos tömege helyett tekintélyes 143 grammot nyom - a nagyobb verziónál a különbség még látványosabb, annak tömege 172-ről 192 grammra növekedett.

Forrás: GSMArena

Igaz a gyártó hivatalosan nem nyilatkozoatt az akkumulátor mérete kapcsán, így sokan a tavalyi, 1810 mAh-s kapacitásra gyanakodtak, a GSMArena egy szemfüles munkatársa a cég egyik bemutatóvideójában észrevette, az akkun rövid ideig látható, 1715 mAh feliratot. Ennek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a telefon a testesebb ház ellenére kisebb akkut kap, amit a "Taptic Engine", vagyis a saját fejlesztésű vibromotor beépítése miatt rendelkezésre álló kevesebb hely indokolhatott. Az Apple szerint az új modellek akkus üzemideje nem változott tavalyhoz képest, ezt a processzor jobb energiahatékonysávágal és egyéb, szoftveres trükkökkel is elérhette a cég.

A készülék 16, 64 és 128 gigabájtos belső tárhellyel lesz kapható, ahogy azt megszokhattuk bővítési lehetőség nélkül. A 16 gigabájtos kiadás annak fényében különösen érthetetlen, hogy a telefon immár 4K videó rögzítésére, és új, magasabb felbontású "mozgófotók" készítésére képes, amelyek az előző generációhoz képest jóval több kapacitást igényelnek (a fotók esetében kb. dupla méretről beszélünk).

A belépő modellt valószínűleg beetetéshez tartja a cég a palettán, a 32 gigabájtos lehetőség kihagyásával az Apple szokás szerint inkább a 64 gigabájt felé próbálja terelni a vásárlókat. A vállalat ugyanakkor egy kifejezetten érdekes konstrukcióval is előállt, a jövőben iPhone-t havi 32 dollárért, kvázi szolgáltatásként is igénybe lehet venni, ezért pedig minden évben lecserélhető az újabb modellre - kizárólag az Egyesült Államokban. A hűségszerződéses listaárak maradtak a tavalyi szinten, ebből persze nem lehet levonni következtetést arra nézve, hogy itthon hogyan változik a telefonok ára.

iPhone 6 Plus, a nagy testvér

Az iPhone 6S ismét kapott egy nagyobb testvért, az iPhone 6S Plus formájában. Az eszközbe ugyanaz a hardver, illetve ugyanazok a képességek kerültek mint a 6S-be, noha jóval nagyobb, 5,5 hüvelykes házban. Ennek megfelelően a kijelző felbontás is nagyobb, akárcsak a tavalyi 6 Plus modell esetében, egész pontosan 1920x1080 pixel, ami 401 PPI-s pixelsűrűséget jelent, azaz élesebb képre számíthatunk, mint a szimpla 6S esetében.

Egy másik különbség a kamera, amely bár szintén 12 megapixel felbontású, itt már optikai képstabilizációval is kiegészül. Az előlapra a 6S Plus esetében is ugyanaz a szenzor került. Az akku mérete a nagyobb modellnél sem ismert, azonban az iPhone 6S-nél szerzett tapasztalatok alapján a legjobb esetben is az előző generáció, 2915 mAh-s kapacitását hozza.

Biztosan többen emlékeznek még az iPhone 6 Plus kapcsán tavaly kirobban "bendgate" botrányra: a készülék, ha gazdája azt a farzsebében felejtve ráült, hajlamos volt felső harmadánál észrevehetően meghajlani. A gyártó szerint ez a probléma most nem fenyegeti a felhasználókat, az új készülékek háza ugyanis egy egyedi kifejezetten ellenálló alumíniumötvözetből készült, a belső vázat pedig a kritikus pontokon tovább erősítette az Apple.

iPad Pro, avagy az Apple Surface

Az Apple eseményén a cég eddigi talán legtöbbet pletykált, kétségtelenül legnagyobb iPad-je is bemutatkozott. Az iPad Pro, a maga 12,9 hüvelykjével épp olyan széles, mint amilyen magasak voltak a korábbi, 10 hüvelykes modellek. A kijelző felbontása 2732 x 2048 pixel, ami 264 PPI-s pixelsűrűséget eredményez: az eszköz képe tehát pontosan olyan éles lesz, mint a cég eddigi csúcstablete, az iPad Air 2 esetében. Az azonban kifejezetten érdekes, hogy ez a cég első olyan kijelzője, amelynek változtatható a frissítési gyakorisága, például az akkus üzemidő meghosszabbítása céljából.

Az iPad Pro méretes kijelzője mögött már a cég másik új chipje, az A9X dolgozik, az iPad Air 2-ből megismert A8X lapka utódja. Jelenleg erről a processzorról sem tudunk túl sokat: a gyártó szerint kétszeres az memóriasávszálességgel rendelkezik az A8X-nél (erre a nagy pixelszámmal rendelkező kijelző meghajtására szükség is van), a CPU 1,8-szor gyorsabb mint elődje, grafika terén pedig kétszeres teljesítményt hoz. Az A9X, illetve a mezei A9 mellett megújult az érzékelők adatai feldolgozó M8 koprocesszor is, amelyet az M9 vált. A folyamatosan aktív M9 teszi lehetővé többek között, hogy a telefon külön felébresztése nélkül adhassunk utasításokat Sirinek, de a virtuális asszisztens mellett a különböző fitnesz és mozgásfigyelő funkciókat is a mindig aktív chip szolgálja.

A készülék hátoldalán egy 8 megapixeles iSight kamera kapott helyet (vélhetően az iPhone 6 Plusból megismert darab) előlapjára pedig egy HD felbontású szenzor került. A 6,9 milliméter vékony, 0,7 kilogrammos óriástablettől a gyártó tízórás akkus üzemidőt ígér, ezt azonban a tényleges tesztekig nem érdemes biztos adatnak venni. A készülék mindezek mellett a 802.11ac szabványú MIMO Wi-Fit is támogatja, a telefonokhoz hasonlóan.

A vállalat két kiegészítőt is bejelentett az iPad Pro mellé, amelyekkel az eszközt a Microsoft Surface tableteivel állította egy vonalba: a méretes iPadhez egy érintőceruza és egy billentyűzetes tok is érkezik. Ezekért ugyanúgy külön kell fizetni, mint a Surface esetében, noha mindkét tablet komolyan épít a kiegészítők funkcionalitására.

A stylus bejelentése azért is különösen érdekes, mert korábban maga Steve Jobs is határozottan elhatárolódott ettől a beviteli módtól - igaz, híres "put 'em away" felszólalásánál még a rezisztív kijezlőknél alkalmazott eszközökre utalt. Az Apple Pencil névre hallgató kiegészítő persze jóval szofisztikáltabb a korai felmenőknél: a táblagép a ceruza nyomását, illetve dőlésszögét is érzékeli, ennek megfelelően vastagítva vagy vékonyítva a digitális tollvonásokat. Az iPad Pro megjelenésekor az iOS-es email, illetve jegyzetappok támogatják majd a kiegészítőt - de az számos harmadik féltől származó szoftverrel, többek között a Microsoft Office-szal is együttműködik. Praktikus továbbá, hogy a ceruza a Lightning csatlakozón keresztül magáról az iPadről is tölthető: a cég szerint 15 másodperc töltés 30 perc használatra elég.

A másik új kiegészítő, a billentyűzetes tok alapvetően az iPad-tokoknál népszerű, hajtogatós konstrukcióra épít - ez normál állásban hajszálpontosan úgy néz ki, mint a Surface. Az ötsoros, szigetes klaviatúra az első képek alapján meglehetősen keskenynek tűnik, noha figyelembe véve, hogy egy 12,9 hüvelykes tablet mellett látjuk, akár kényelmes is lehet rajta a gépelés - az mindenesetre nem jó jel, hogy az első tapasztalatok alapján úgy tűnik, a cég az új MacBookból megismert, nem túl jó hírű billentyűzetet költöztette a tabletfedélbe.

Az iPad Pro 32 és 128 gigabájtos verziókban lesz elérhető, 799, illetve 949 dolláros áron. A nagyobb tárhellyel szerelt modell továbbá LTE-képességgel is felszerelhető, az eszközért így 1079 dollárt kell kicsengetni. A cég a kiegészítőkre is kifejezetten vaskos árcédulát tett, az Apple Pencil nem kevesebb mint 99, a billentyűzet pedig 169 dollárba kerül majd.

Izgalmas kérdés, hogy hogyan működik majd az iOS ekkora méretben. A rendszer ugyan az iOS 9-ben kiegészül korlátozott multitasking funkcionalitással, a windowsos gépek kapcsán azonban már leszűrhettük, hogy ablakozó felület bizony hatalmas vonzerőt jelent egy "professzionális" gép esetében, ezt azonban az iPad Pro nem tudja. Így érdemes lesz a piaci visszhangot figyelni, a próbálkozás kellő fejlesztői támogatás mellett akár életképesnek is bizonyulhat - de ennek fordítottja, a masszív kudarc is benne van a pakliban, ha a felhasználók igényeivel nem találkozik a tablet.

Az Apple továbbá az iPad Mini legújabb generációját is leleplezte: a kis tablet a gyártó szerint az iPad Air 2 teljesítményét hozza kisebb házban. Az iPad Mini 4 az eggyel korábbi generációnál valamivel könnyebb lett, a maga 295 grammjával, indulóára pedig várhatóan 399 dollár lesz.

A nappali sem maradt ki

Mobil készülékei mellett a vállalat nappaliba szánt Apple TV set-top boxot is frissítette, abba immár a tavalyi iPhone-okból megismert A8 processzor került, továbbá Bluetooth 4.0 mellett a 802.11ac szabványú Wi-Fi hálózatokkal is megbirkózik - igaz, egy centivel vastagabb lett, mint az előző generáció. Az igazi érdekességet azonban a kütyüvel érkező alkalmazásbolt jelenti. A vállalat immár harmadik feleknek is lehetővé teszik, hogy alkalmazásokat fejlesszenek az Apple TV-re, ezzel a játékoknak is utat engedve.

A set-top box Siri segítségével kezelhető, a hangvezérlésen túl azonban egy fizikai távirányító is tartozik hozzá. Az eszközben helyet kapott egy giroszkóp, illetve érintőfelületet is találunk rajta a navigációhoz. Az Apple TV számos streaming szolgáltatás tartalmai között tud keresni, mint a Netflix, a Hulu vagy a Showtime - hazánkban persze erre a szolgáltatások híján sajnos nem lesz lehetőség. Az Apple TV 32 és 64 gigabájtos verziókban lesz kapható októbertől, 149, illetve 199 dolláros áron.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról