Szerző: Hlács Ferenc

2015. szeptember 3. 17:22

Okostelefon- és tabletsereggel érkezett a Lenovo az IFA-ra

Nem aprózta el az idei IFA-t a Lenovo, a gyártó három okostelefont, három táblagépet és két okostelefont is bemutatott. A belépőtől a felső kategóriáig pozicionált készülékek között a Yoga Tab Pro legújabb generációja is ott van - a tabletről idén sem maradt le a beépített projektor.

Egy sor új okostelefonról, táblagépről, és a kettő határmezsgyéjén mozgó készülékekről rántotta le a leplet a Lenovo a berlini IFA-n, amelyekkel a belépő-, közép- és felső kategóriáit is igyekezett lefedni.

Három új Vibe modell

Kezdjük a sort az Android 5.1-et futtató okostelefonokkal: a vállalat legizmosabb új modellje a Vibe S1 nevet kapta. A felső- középkategóriát célzó öthüvelykes, fémházas készülék kijelzője Full HD felbontású, pixelsűrűsége 440 PPI. Az eszközt a gyártó egy MediaTek MT6752 processzorral szerelte fel, amelyben nyolc darab Cortex-A53 mag teljesít szolgálatot, 1,7 gigahertzes maximális frekvenciával. A lapka mellett 3 gigabájt RAM és 32 gigabájt belső tárhely kapott helyet (más tárhelyopció várhatóan nem lesz) amelyet microSD kártyával még 128 gigabájttal egészíthetünk ki.

Lenovo Vibe S1

A telefon hátlapján egy 13 megapixeles kamerát találunk, az igazi érdekességet azonban az előlap jelenti, ahol mindjárt két kamera kapott helyet, 8 és 2 megapixel felbontással. A vállalat szerint, a tényleges fényképezésért a nagyobb szenzor felel, a kisebb érzékelő pedig a különböző mélységadatokat gyűjti be, a képek hátterének elmosása vagy későbbi újrafókuszálása céljából - hasonló koncepcióra kell gondolni, mint a HTC One M8 hátlapi kamerapárosa esetében. Az egyébként LTE-képes eszközben egy átlagosnak mondható, 2500 mAh kapacitású akku található. A Vibe S1 a vállalat szerint novembertől lesz elérhető, 299 dolláros ajánlott fogyasztói áron.

A Lenovo emellett két, szerényebb teljesítményű okostelefont, is bejelentett, ezek a Vibe P1 és P1m. Előbbi terjedelmes, 5,5 hüvelykes Full HD kijelzőt, (400 PPI) valamint a Vibe S1-hez hasonlóan fém házat kapott, továbbá 2 gigabájt RAM-ot és egy Qualcomm Snapdragon 615 processzort - ebben fenti MediaTek modellhez hasonlóan összesen nyolc darab Cortex-A53 mag található, amelyből a kisebb teljesítményigényű feladatokról négy darab 1,0 gigahertzes mag, míg a komolyabbakról az 1,7 gigahertzre állított magok gondoskodnak. A belső tárhely mérete továbbra is 32 gigabájt, microSD-s bővítési lehetőséggel. A kamera a hátlapon itt is 13, az előlapi pedig 5 megapixel felbontású.

A Vibe P1 igazi erőssége azonban az akkumulátor, az eszközbe ugyanis egy hatalmas, 5000 mAh kapacitású telep került, amely amellett, hogy irigylésre méltó üzemidőt kölcsönöz az készüléknek, arról más okostelefonok töltését is lehetővé teszi. A Vibe P1 szintén novemberben kerül piacra, 279 dollárért.

Lenovo Vibe P1m

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A vállalat harmadik új telefonja, a Vibe P1m a P1 kissé megnyirbált verziója, 5 hüvelykes, 720p felbontású, azaz 294 PPI pixelsűrűségű kijelzővel, műanyag házzal. Az eszközbe már csak egy 1 gigahertzes, négymagos MediaTek MT6735P processzor jutott, 2 gigabájt RAM és 16 gigabájt belső tárhely társaságában. Az okostelefon hátlapján egy 8, az előlapon pedig egy 5 megapixeles kamera figyel - akkumulátor terén viszont a Vibe P1m-nek sincs oka szégyenkezni, a 4000 mAh kapacitás, kiváltképp ekkora méretnél, még mindig kifejezetten figyelemreméltónak mondható. A P1m a két fenti modellt megelőzve már szeptemberben elrajtol, 159 dolláros áron.

Még két óriás

A gyártó nem érte be ennyivel, két, a nadrágzsebek nagy részével már erősen hadilábon álló eszközről is lerántotta a leplet. Fura módon a kisebb gigász kapta a PHAB Plus nevet, nagyobb testvére pedig egyszerűen PHAB névre hallgat. A 6,8 hüvelykes PHAB Plusban a Vibe P1-ben is látott Snapdragon 615 processzor dolgozik, továbbá 2 gigabájt RAM és 32 gigabájt, microSD-vel bővíthető belső tárhely található benne. A kijelző felbontása Full HD, ekkora méretnél ez 324 PPI pixelsűrűségre elég. A PHAB Plus hátlapján egy 13 megapixeles, míg elején egy 5 megapixeles kamera kapott helyet, akkumulátora pedig 3500 mAh kapacitású - ez ilyen kijelzőméret mellett nem mondaható túlméretezettnek.

Lenovo PHAB Plus

Az egyszerűen PHAB néven futó nagyobb verzió már 7 hüvelykes, 1280x720-as felbontású kijelzővel, 210 PPI-s pixelsűrűséggel. Az eszközbe egy négy darab 1,2 gigahertzes Cortex-A53 maggal dolgozó Snapdragon 410 processzor került, továbbá szerény, 1 gigabájt RAM. A belső tárhely itt is 16 gigabájtnál tetőzik, ez a microSD foglalat segítségével bővíthető. A kamerák változatlanok a Plus modellhez képest, az akku pedig a nagyobb kijelzőnek megfelelően 4250 mAh kapacitású.

A vállalat az eszközöket egyébként egykezes használatra szánja, ehhez azokon több plusz funkciót is találunk, a kijelző tartalma például átméretezhető, hogy egy kézben tartva is kezelhető legyen. A PHAB Plus modell 299, a PHAB pedig 179 dollárért lesz kapható, a tervek szerint még szeptemberben.

Újabb projektoros tablet a Lenovo zászlaja alatt

A gyártó összesen három táblagéppel készült az idei IFA-ra: a Yoga Tab 3-mal két méretben is megérkezett, illetve tiszteletét tette a Yoga Tab 3 Pro is. A készülékek az előző generációkból megismert formatervezést hozzák, azaz egyik hosszabb élük mentén egy hengeres markolat helyezkedik el, ebben kap helyet a kamera, a kihajtható támasz és az akkumulátor.

A mezei Yoga Tab 3 tehát kétféle méreten, 8 és 10 hüvelykes kijelzővel érhető el, a felbontás mindkét esetben 1280x800 pixel. A táblagépekben egy az abszolút belépőszintet képviselő Snapdragon 210 processzor található, négy darab Cortex-A7 maggal, továbbá 1 gigabájt RAM és 16 gigabájt tárterület, amelyet microSD kártyával van lehetőség bővíteni. A hengeres markolaton egy forgatható, 8 megapixeles kamera is helyet kapott. A kisebb eszközbe egy 6200, a nagyobb verzióba pedig egy 8700 mAh kapacitású akkumulátor jutott, továbbá mindkettőn található két előlapi hangszóró is.

A Yoga Tab 3 Pro már a felső kategóriát célozza, a 10 hüvelykes kijelző itt már 2560x1600 pixel felbontású, mögötte pedig egy Cherry Trail Intel Atom x5-Z8500 processzor teljesít szolgálatot, négy maggal, 2,24 gigahertzes maximális órajellel. A memória mérete 2 gigabájt, a bővíthető belső térhelyé pedig 32 gigabájt. Ezen a tableten már külön kamerákat találunk kétoldalt, az előlapon egy 5 megapixeles, a hátoldalon pedig egy 13 megapixel felbontású szenzor helyezkedik el. Az akku mérete itt masszív 10200 mAh, de szükség is van rá, a markolatban ugyanis egy apró projektor is helyet kapott, amellyel akár 70 hüvelykes kép is kivetíthető. Az eszköz nem kevesebb, mint 4 előlapi hangszórót kapott.

Mindhárom táblagép Android 5.1-gyel felszerelve érkezik, továbbá a Lenovo AnyPen technológiáját is megkapták, így gyakorlatilag bármilyen hagyományos toll vagy ceruza használható stylusként hozzájuk. A két új belépőszintű Yoga modell 169 és 199, a projektorral szerelt változat pedig 499 dollárért lesz kapható, idén novembertől.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról