Szerző: Hlács Ferenc

2015. szeptember 3. 14:37

Négy új okosórával rukkolt elő a Motorola

Mindjárt négy új okosórával bővül a Moto 360 okosórák második generációja. A berlini IFA kiállításon a Motorola többféle méretű és borítású eszközei mellett az ASUS és a Huawei korábban már megszellőztetett készülékei is tiszteletüket tették.

Az idei IFA sem maradt adós viselhető eszközökkel, azon a Samsung, a hét elején bejelentett okosórája mellett a Motorola, az ASUS és a Huawei új eszközei is tiszteletüket tették, a Samsung  termékével ellentétben Android Wearrel a fedélzetükön. A Motorola tavaly bejelentett Moto 360 okosórája a terület talán első úttörőjének számít, így érthető a készülék legújabb generációját megelőző feszült várakozás. Úgy tűnik azonban az eszköz kedvelőinek érdemes volt várni, a gyártó ugyanis mindjárt négy új Moto 360 modellt jelentett be: a hagyományos 42 milliméteres változatból férfi és női, verzió is készült, kapható lesz továbbá egy méretesebb, 46 milliméteres és egy gumiborítású, sportoláshoz szánt modell is, Moto 360 Sport néven.

A kerek kijelző természetesen megmaradt, a vállalat ugyanakkor még mindig nem tudta leküzdeni a panelt sújtó "lapos kerék" effektust, azaz a képernyő alján, akárcsak az előző generációnál továbbra is maradt egy kis méretű sötét folt, ahol a panel vezérlőelektronikája, illetve érzékelők kaptak helyet. A négyféle házban azonos hardvert találunk, a vállalat, a legtöbb konkurens gyártóhoz hasonlóan Cortex-A7 magokkal szeret, 1,2 gigahertzes Qualcomm Snapdragon 400 processzort tett az órákba, (ugyanez a lapka hajtja a Samsung szintén frissen bejelentett Gear S2 okosóráját) lecserélve az előző generáció TI Omap lapkáját. Az eszközökben emellett 512 megabájt RAM-ot és 4 gigabájt belső tárhelyet találunk. Az akkumulátor mérete a kisebb eszközökben 300 mAh, a 46 milliméteres modellbe pedig egy 400 mAh kapacitású telep is befért.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A kisebb változatokban 360x325, a nagyobb okosórában pedig 360x330 pixel felbontású kijelzőt találunk és természetesen a megszokott szenzorok, mint a gyorsulásmérő vagy a giroszkóp sem maradtak ki az eszközökből. Az órák alján található pulzusmérő a gyártó szerint pontosabb lett mint a tavalyi modellekben. A készülékek továbbá IP67 védettségi besorolást kaptak, azaz por ellen teljesen, víz alatt pedig maximum 1 méter mélységig, fél órán át védettek.

A Motorola új okosóráin néhány apróbb újítás is feltűnik, a szíjak például jóval egyszerűbben cserélhetők, a hozzájuk tartozó rögzítőegység egy apró pöcök elhúzásával már szerszám bevetése nélkül kivehető. Az eszközökön található egyetlen gomb is pozíciót váltott, az 3 helyett már 2 óránál helyezkedik el, így a csuklót behajlítva kisebb az esély, hogy azt a felhasználó véletlenül megnyomná. Ezt az elrendezést láthatjuk egyébként a Huawei márciusban bejelentett okosóráján is - a kütyüről a későbbiekben még szó esik.

Az új Moto 360-ak sorából gumiborításával és -szíjával némileg kilóg a Moto 360 Sport; a modell kapcsán a vállalat még adós maradt néhány részlettel, az azonban tudható, hogy az eszközbe GPS is kerül. A gyártó legújabb viselhető eszközei - a sportverzió kivételével - szeptember végétől lesznek elérhetők, a kisebb modellek 299, a termetesebb verzió pedig 429 dolláros áron.

ASUS ZenWatch 2

Az ASUS sem érte be egyetlen új okosórával, a ZenWatch már júniusban bejelentett második generációját két méretben adta ki. Az IFA-n felvonultatott, stílus terén elődjükre hajazó modellek egész pontosan 45,2 x 37,2 milliméter, illetve 49,6 x 40,7 milliméter méretűek, 1,45, illetve 1,63 hüvelykes AMOLED kijelzővel. A panel felbontása a kisebb modellnél 280x280, a nagyobb változatnál 320x320 pixel. A vas itt is azonos a két modellben, sőt a Moto 360-akhoz képest sincs  különbség: Snapdragon 400 processzor, 512 megabájt RAM, 4 gigabájt belső tárhely és mérettől függően 300 vagy 400 mAh kapacitású akkumulátor. A giroszkóp, gyorsulás- és pulzusmérő innen sem maradtak ki.

Mindkét új ZenWatch modell októberben kerül a boltokba, érdekes módon itt a kisebb verzió lesz drágább, ez Európában 169 eurót kóstál majd, míg a nagyobb változat árát a gyártó 169 eurónál húzta meg.

Huawei Watch

A Huawei első okosóráját már az idei MWC-n bemutatta, azóta viszont keveset lehetett hallani a vállalat viselhető eszközéről. A Huawei Watch végül az IFA-n is tiszteletét tette, sőt az eszköz a gyártó szerint már ebben a hónapban kapható lesz Európában, és Magyarországon is még idén feltűnik. Az órában a fentebb már látott 512 megabájt RAM-ot és 4 gigabájt belső tárhelyet találjuk, a processzorról azonban egyelőre nincsenek információk, bár jó eséllyel egy a Snapdragon 400-zal egyenértékű lapka került bele. A 300 mAh-s akku sem jelent meglepetést és az ASUS és Motorola termékeinél említett szenzorok is eljutottak a készülékbe.

Az okosóra külsőre hasonlít az új Moto 360-akra, azokhoz hasonlóan kerek kijelzővel rendelkezik és fizikai gombját is 2 óránál elhelyezte el a gyártó. A panel itt 1,4 hüvelykes 400x400 pixel felbontású - aljából pedig szerencsére nem hiányzik a Motorola órájánál látott szelet. A Huawei Watch rózsaarany, rozsdamentes acél és fekete színekben lesz elérhető, számos szíjopcióval (szabványos 18 milliméteres pántokról van szó). A készülék ajánlott fogyasztói ára a ház színétől és a szíjtól függően 399 és 699 euró között alakul.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról