Szerző: Voith Hunor

2015. augusztus 28. 16:00

A szerverpiac köszöni, jól van

A PC-kkel szemben a szerverek nagyon jól fogynak, a darabszám és a forgalom is jelentősen nőtt. A HP és a Dell toronymagasan vezet, az IBM pedig az x86-os szerverek nélkül tud csak igazán pénzt keresni.

Nagyott nőtt a szerverpiac a második negyedévben az előző év hasonló időszakához képest – jelentette a Gartner. Miközben a PC-kből ugyanezen időszak alatt 9 millióval fogyott kevesebb (éves szinten 11,8 százalékos visszaesés), a piackutató szerint a szerverek eladásai 2,5 millióról 8 százalékkal 2,7 millióra nőttek. A teljes piaci forgalom némileg kisebb mértékben, 7,2 százalékot emelkedett, 12,7 milliárd dollárról 13,6 milliárdra, ami x86-os "tömegszerverek" térhódításának a jele. A kategóriában kemény árverseny van, ez pedig folyamatosan lejjebb szorítja az átlagárat, amit az eladott darabszám növekedése nem tud teljes mértékben kompenzálni.

Ráadásul a fenti jó eredmények egy visszafogott költési hajlandóságú környezetben születtek, jegyezte meg a Gartner. A dollár rendkívüli erősödése a többi valutához képest érezhetően visszafogta a beruházási kedvet – mivel szinte az összes szervergyártó dolláralapú elszámolást használ, a más pénznemben elszámoló (és adott országban vásárló) cégek számára az árak feljebb kúsztak. Az árfolyamhatás egyébként a gyártókat is kedvezőtlenül érintette és érinti, az árazással nem tudnak globálisan egyik napról a másikra játszani, így be kell nyelniük (és ahogy az időszakos eredményeikből az látszik, be is nyelik) az ebből adódó mínuszokat.

x86 kell a népnek

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A scale-out szemlélet globális népszerűségének köszönhetően az x86-os szervereket továbbra is veszik, mint a cukrot, a piackutató adatai alapján 8,3 százalékkal fogyott több ilyen gépekből, mint 2014 második negyedévében. A RISC-alapú szerverek folytatták sokéves hanyatlásukat, a mára alig néhány tízezerre tehető negyedéves volumen éves szinten 18,7 százalékot zuhant, a kategória magasabb átlagára miatt viszont a forgalom "megúszta" 9,7 százalékos csökkenéssel.

Ahogy azt az IBM korábban már nyilvánosságra hozott negyedéves jelentéséből sejteni lehetett, a vizsgált időszakban megnőtt a mainframe-ek iránti kereslet. A kategória értékesítési volumene a Gartner szerint éves szinten 7,8 százalékot emelkedett – tekintve, hogy ez lényegében egy egyszereplős piaci szegmens, a mainframe-ek világában igen lassú termékfejlesztési ciklus miatt korábban kiváróknak elnyerte a tetszését az év elején bemutatott z13. Bevételi adatot itt a piackutató nem tett közzé, de az IBM által közölt 15 százalékos növekedés jó indikátor, ettől komoly eltérés nem valószínű a kategóriában.

A HP még mindig a csúcson

A HP továbbra is az elsőszámú x86-os szervergyártónak számít, a vállalat 7,6 százalékkal több gépet tudott értékesíteni mint az előző év hasonló időszakában, ebből származó bevétele pedig 2,5 százalékkal emelkedett. A Dell viszont egyre szorosabban liheg a nyakában a második helyen, a tavaly újra zárt részvénytársasággá alakuló és a tőzsdéről kivonuló cég 7,1 százalékkal növelte eladásait. Igaz, a forgalmon az agresszív árstratégia nyomot hagyott, a szervereladásból származó bevétel nemhogy nőtt, de 0,4 százalékkal csökkent is.

Az IBM nagyon érdekes szereplő lett ezen a piacon. Bár volumenben x86-os szerverüzletága eladásával (melynek köszönhetően a Lenovo a harmadik helyre ugrott) becsúszott az egyéb, azaz a negyedévente csak tízezres nagyságrendben értékesítők csoportjába, bevételben csak egy hellyel került lejjebb – a Power-alapú szerverek és a mainframe-ek gyártását a vállalat nem hiába tartotta meg magának.

A Lenovo az IBM-el kötött üzletnek köszönhetően forgalom és darabszám tekintetében is a negyedik helyre jött fel, bár a két cégnél bekövetkezett bevételváltozás nem teljesen fedi egymást. Valószínű, hogy a Lenovo helyzete megszilárdítása érdekében (korábban bevált gyakorlatához híven) árban igyekszik nagyon versenyképes lenni, mindenesetre az akvizíciókor mintegy ötmilliárdos forgalmú IBM üzletág beolvasztásával a kínai vállalat a folyó negyedévben már üzemi nyereségre számít szervergyártási tevékenységéből.

A Cisco elképesztő sikere a szerverpiacon a második negyedévben is folytatódott. A néhány év alatt gyakorlatilag a semmiből egy sikeres szerverüzletágat felépítő cég eladásait 4 százalékkal, forgalmát pedig 19,1 százalékkal (!) tudta növelni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról