:

Szerző: Voith Hunor

2015. augusztus 26. 14:05

A Note 5-öt sújtja a legújabb okostelefon-gate

A Samsung nem védte meg kellően a figyelmetlenségtől a Galaxy Note 5-öt, a tollat akadály nélkül lehet visszarakni a készülékbe – fordítva. Kiszedni viszont már nem ilyen könnyű, és szinte biztos meghibásodással jár.

Újabb mobilos "gate" van kialakulóban. Miután az Apple-nél az iPhone 4 kapcsán volt már antennagate (az antenna tervezési hibája miatti térerővesztés), az iPhone 6 esetében pedig bendgate (a telefon véletlen meghajlítása), most az amerikai vállalat legnagyobb riválisán, a Samsungon van a sor, hogy egy tervezési hiba miatt kritikus cikkek és esetlegesen pórul járt vásárlók céltáblája legyen – pengate címszó alatt.

A dél-koreai gyártó alig két hete mutatta be legújabb csúcstelefonjait, a Galaxy Note 5-öt és Galaxy S6 Edge+-t. Jelen hír alanya, a Note 5 meglehetősen pozitív visszhangot generált – egészen addig, amíg az Android Police nem próbálta igazolni saját tesztpéldányán is a hibáról szóló pletykák valóságtartalmát. Ezek arról szóltak, hogy a tollat az elődmodellektől eltérően figyelmetlenségből minden ellenállás nélkül fordítva is vissza lehet csúsztatni a készülékházba, kiszedni viszont szinte csak garantált károkozással lehet.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A problémát az eddigi (sajnos sikeres) kísérletek alapján az jelenti, hogy a Samsung mérnökei nem gondoskodtak fizikai akadályról a toll fordítva behelyezése ellen, a rögzítőmechanika viszont a rosszul becsúsztatott tollat is elkapja, de elereszteni már nem nagyon akarja. Ez egyébként nem meglepő, a golyóstollakéhoz hasonlóan kattogtatható tollvég jóval szélesebb mint írásra tervezett fele, így a kisebb mozgástartományra tervezett rögzítőpöckök kifele nagyon nehezen tudják elereszteni. Az Android Police saját tesztpéldányából például bemutató videójuk rögzítése többé nem is tudta kiszedni a tollat a szándékos, de fizikailag a legkisebb mértékben sem erőltetett fordított behelyezés után.

04:07
 

Design flaw in Galaxy Note 5 S Pen slot causes pen detection to break, pen to get stuck

Még több videó

Egy sikeres eltávolítási kísérlet a tesztek szerint többnyire maradandóan károsítja az érzékelőt, ami a toll kivételekor a képernyő ki- vagy bekapcsolt állapotától függően elindítja a jegyzetelő appot vagy az S-pen menüt. Az Ars Technica tapasztalata alapján van rá esély, hogy az érzékelő újra életre kelljen ha a felhasználó a jó felével valahogy "életre bökdösi" azt, de a siker egyrészt nem garantált, másrészt a hiba később már helyes használat mellett is újra előjöhet.

Samsung: RTFM!

A Samsung hivatalos reakciója gyakorlatilag az Apple által a korábbi "gate-ek" során kijelölt utat követi, és az elbaltázott műszaki döntés következményét a vásárlókra hárítja. "Fokozottan ajánljuk Galaxy Note 5 felhasználóinknak, hogy kövessék a kézikönyv útmutatását, hogy biztosan ne fordulhasson elő az S-pen fordított behelyezésekor bekövetkező váratlan helyzet" – áll a vállalat szűkszavú nyilatkozatában.

Persze egyfelől érthető a cég álláspontja, hiszen saját hülyeségüktől nem dolga megvédenie vásárlóit, ugyanakkor viszont a tipikus használati szokásokból adódó, okos tervezéssel kiküszöbölhető hibáktól igen. Az pedig egyáltalán nem valóságtól elrugaszkodott elképzelés, hogy valaki egy pillanatra nem figyel oda, és ellenőrzés nélkül rosszul dugja be a tollat a telefonba. Furcsa, hogy korábban a Samsung gondolt erre az eshetőségre, az előző Note-ok esetében van mechanikus védelem, a Note 5 esetében viszont már nincs.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 13:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.