Szerző: Gálffy Csaba

2015. augusztus 24. 16:39

Ütős középkategóriás GeForce jött

Arathat a piacon az Nvidia új középkategóriás kártyája, a GeForce GTX 950. A Maxwell mikroarchitektúrát használó, de annak második hullámához tartozó kártya nagyon jó áron és megfelelő teljesítménnyel dobbanthat.

Bemutatta GTX 900-as sorozatának talán leginkább várt tagját az Nvidia. A középkategóriát célzó GTX 950 a tavalyi GTX 750 Ti-t váltja, amely elsőként hozta el a Maxwell mikroarchitektúrát ebbe a szegmensbe. Az új kártya azonban már a Maxwell második hullámához tartozik, így funkcióiban a 900-as modellekkel van egy szinten, támogatja az olyan technológiákat, mint a HDMI 2.0 és a konzervatív raszterizálás.

Az új modell alapját a GTX 960 adja, az abban dolgozó GM206-os GPU visszametszésével nyert a gyártó egy valamivel lassabb és értelemszerűen olcsóbb modellt. A GTX 960-hoz képest a kártya több jelentős ponton lép vissza. A legfontosabb, hogy a végrehajtó egységek (CUDA magok) száma negyedével kevesebb, vagyis 1024 helyett csak 768. Ezzel párhuzamosan a textúrázó egységek száma 64-ről 48-ra csökken, ami szintén 75 százalékos visszaskálázás. A ROP egységek száma ugyanakkor maradt 32, a GPU alap órajele azonban 10 százalékot esett, ahogy 6 százalékot a memória effektív órajeléből is visszavett a gyártó (ami így 7 helyett 6,6 GHz). Szerencsére a memóriabusz maradt 128 bit.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A letiltott egységekkel és csökkent órajellel a GPU fogyaszása is számottevően esett, az Nvidia által megadott maximális fogyasztás 90 watt, szemben a GTX 960 120 wattos fogyasztásával - természetesen a cég specifikációinak megfelelő kártyák esetében. A kártyák a GTX 960-hoz hasonlóan 2 gigabájtnyi grafikus memóriával érkeznek. A nem-grafikus felhasználást fontolgatók számára lesz fontos adat, hogy az FP64-es végrehajtás sebességét nem butította (igaz nem is emelte) a gyártó, az ilyen műveleteket az FP32-es pontosságú műveletekhez képest 1/32 sebességgel hajtja végre a kártya.

Milyen a teljesítmény?

A kártyát a Prohardver már le is tesztelte, a vizsgált ASUS Stryx és MSI modellek pontosan a várakozásoknak megfelelően teljesít (igaz, ezen a modellen a tajvani gyártó számottevően emelte a GPU órajelét). Ilyen körülmények között a közvetlen előd GTX 750 Ti-hez képest mintegy 45 százalékos gyorsulást ér el a GPU, a GTX 960 mögött pedig mintegy 15 százalékos lemaradással áll az új kártya. Érdekes, hogy a teszt szerint a GTX 950 egyáltalán nem fogyaszt kevesebbet, mint a GTX 960, ebben valószínűleg az játszik szerepet, hogy a gyártók nem az Nvidia specifikáció szerint, hanem túlhúzott órajelekkel készítik a videokártyákat.

A nagy kérdés a kártya ára. A hivatalos ajánlott fogyasztói ár nettó 159 dollár, szemben a GTX 960 199 dolláros árcédulájával, a budapesti kiskereskedőknél a legolcsóbb modellek mintegy 55 ezer forint körül debütálnak, a húzott-tuningolt verziók pedig akár a 70 ezer forintos is elérik. Ez már kissé túlzó, a számottevően gyorsabb Radeon R9 280-as kártyák ugyanis már 66 ezer forinttól kezdődően elérhetőek, így a tuningolt GTX 950 akár rossz választás is lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról