Szerző: Gálffy Csaba

2015. augusztus 24. 12:30

Merre tovább, Hewlett-Packard?

November elsejével szakad két, nagyjából azonos méretű cégre a HP. A Szilícium-völgy egyik alapító cége szétesik, a kihívások azonban nem feleződnek, inkább sokszorozódni látszanak.

Felemás negyedévet zárt a HP, az ebben a formájában megszűnő cég utolsó előtti pénzügyi jelentése alapján mindkét utód-HP komoly kihívásokat örököl majd. A sarokszámok: a bevétel továbbra is esik, 27,6 milliárdról 25,3 milliárdra, igaz, az árfolyamhatás kiszűrésével ez csak 2 százalékos visszaesés. A profit azonban továbbra is vékony (és tovább vékonyodik), a 470 millió dollár 10 százalékos visszalépést jelent.

Ahogy a negyedévben az összes amerikai techcég, úgy természetesen a HP is erősen megérezte az erős dollár hatását. Röviden: a bevételek jelentős része külföldön helyi valutában keletkezik, ezeket most visszaszámolva dollárra egyszerűen kevesebb jön ki, mint egy évvel korábban. A hatás jelentős, az euróval szemben mintegy 17 százalékot erősödő dollár miatt a bevétel 8 százalékot esett - e hatás kiszűrésével a visszaesés csak 2 százalék.

HP Inc.

HP Inc. néven él majd tovább a HP Personal Systems és a Printing divíziója, vagyis a számítógépes és a nyomtatós részleg. Ezek kombinált bevétele most 12,6 milliárd volt a negyedévre, ebből 7,5 milliárdot tett ki a PC-gyártás, az üzemi eredmény pedig mindössze a bevétel 3 százaléka, 222 millió dollár. A hosszú ideig a világ legnagyobbjának számító PC-s divízió mára a Lenovo mögött a második helyre csúszott vissza, méreténél fogva pedig nagyon megérezte a globális piac visszaesését, az árfolyamhatást kiszűrve is 7 százalékkal esett a bevétel, az értékesített darabszám pedig 11 százalékot zuhant.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Roppant érdekes betekintést nyújt a PC-piac működésébe, hogy az egyes termékkategóriák nagyon eltérően teljesítettek. A legdurvább visszaesést az asztali számítógépek könyvelték el, itt az értékesítések ötöde egyszerűen eltűnt tavaly óta. Ezzel szemben a hordozható gépek száma csak 3 százalékkal esett vissza. Hasonlóan masszív eltolódás van a céges vásárlók és a végfelhasználók között, előbbi csoport 9 százalékkal költött kevesebbet, utóbbiak azonban 22 százalékkal vágták vissza a (dollárban kifejezett) költést.

Ahogy az elmúlt évtizedekben, a nyomtatós üzletág egyszerűen nyomtatja a pénzt, annak ellenére, hogy a bevétel aggasztó mértékben esik. Fix árfolyamokkal számolva a bevétel 7 százaléka tűnt el egyetlen év alatt, ezt elsősorban a fogyóanyagok és a professzionális nyomtatók eladásának visszaesése indokolta. A bevétel 5,1 milliárd dollár volt, ami megdöbbentő nagyságú, 910 millió dolláros üzemi eredménnyel párosult - vagyis több, mint négyszer annyi profitot termelt, mint a teljes PC-gyártó részleg.

Egészen meglepő módon a konzumer nyomtatók értékesítése (darabszámban) stabil, ami legalábbis meglepő, figyelembe véve a PC-piac általános gyengélkedését. Hogy ennek pontosan mi lehet az oka, arra a cég vezetése nem tért ki - elképzelhető, hogy a PC-kkel ellentétben a csereciklus nem nyúlt meg, de az is lehet, hogy a felhasználók tabletről és telefonról is imádnak nyomtatni továbbra is.

Izgalmas kérdés, hogy a szakadás után milyen vízióval áll elő majd a HP Inc. A cég portfóliójában nincsenek okostelefonok, és igen látványosan lemaradt a tabletek piacán is - az elmúlt tíz évet meghatározó két nagy trendről tehát sikerült teljesen lemaradni. Igaz, legalább pénzt azért pazarolt a cég a termékfejlesztésre, sőt, a Palm felvásárlása is bő milliárdos, száz százalékban feleslegesen kidobott pénz volt. Ha a következő néhány év az okosotthonokról, hordható elektronikáról és a VR-ról szól (amit azért még mindig ne vegyünk biztosra), akkor a HP újra hoppon maradhat, egyelőre ugyanis semmit nem mutatott ezeken a területeken a cég. Egyetlen komolyabb innovációs kiútnak a 3D nyomtatás és az ahhoz szorosan kötődő 3D szkenner, a Sprout ígérkezik, de nem látszik, hogy ez hogyan nőne sokmilliárdos üzletté néhány éven belül.

Hewlett-Packard Enterprise

A HP másik utódja a HPE lesz, ez nevének megfelelően a nagyvállalati termékekkel és szolgáltatásokkal foglalkozik tovább, ide kerülnek a hardverek (szerverek-tárolók-hálózati eszközök), a szoftverek és az informatikai szolgáltatások és a felhős szolgáltatások is. A "másik" HP-hoz képest ez az utód valamivel nagyobb, 13,7 milliárdos bevétellel indul, összesített üzemi eredménye azonban arányaiban ennek sem nagyobb, 1,5 milliárd dollár.

A HPE logója - szokni kell.

Lássuk sorban a divíziók teljesítményét. Az Enterprise Group adja majd a HPE gerincét, a részleg pedig kimondottan egészséges eredményeket mutatott. A 7 milliárdos bevétel (fix árfolyamon) 9 százalékos növekedést jelent, az üzemi eredmény pedig 912 millió lett. Jó ütemben nőtt az x86-os szerverek értékesítése (8 százalékos plusz) és a hálózati eszközöket is imádták a vásárlók (22 százalékos plusz). Gyorsan zajlik a generációváltás a tárolóknál, a "hagyományos" modellek 9 százalékos esését azonban idén már szinte ellensúlyozni tudta a konvergens tárolók 8 százalékos emelkedése. Az üzleti kritikus rendszerek iránt ugyanakkor drámaian megcsappant a kereslet, 21 százalékot esett ezek bevétele.

A hajdan felvásárolt EDS köré épült szolgáltatási divízió, az Enterprise Services folytatja hosszan tartó zsugorodását, a bevétel 3 százalékkal, 5 milliárd dollárra esett (az árfolyamhatás kiszűrésével). A visszaesés mindkét alegységet érinti, az informatikai szolgáltatásokkal foglalkozó részleg 13 százalékot, az üzleti szolgáltatások pedig 7 százalékot estek (a HP itt nem közölt árfolyamhatás nélküli számokat). A divízió, amely a 2010 előtti HP stratégia ékköve volt, továbbra sem tud növekedési pályára állni, az egymás után következő költségcsökkentési hullámok nyomán pedig a cég a kevésbé zsíros szerződések megújítására már nem tesz erőfeszítéseket.

Ahogy a HP Inc. esetében, úgy a HPE esetében is felmerül a kérdés, hogy merre, milyen úton indul tovább a függetlenedő vállalat? Tekintve, hogy a cég vezérigazgatója a HP jelenlegi vezére, Meg Whitman marad, jó eséllyel fogadhatunk a folytonosságra: folytatódik az agresszív költségcsökkentés, miközben a cég fokozatosan átteszi a hangsúlyt az új generációs termékekre. Az ütemváltás a szervereknél már sikeresen lezajlott, a csúcs x86-os modellek már egyre nagyobb ütemben váltják ki a régi üzleti kritikus gépeket. A tárolóknál ez a folyamat most zajlik, a piac egyelőre pozitívan fogadja a 3Par családot, a HP-nak ezen az oldalon nincs érdemi versenyhátránya.

A hálózatoknál pedig a HP az egyértelmű kihívó, a vendor lock-in elleni küzdelem egyik zászlóvivőjeként pedig komoly támogatást nyújt a nyílt szabványú hálózati megoldásoknak. A piaci siker azonban nem elsősorban ennek köszönhető, hanem annak, hogy sikerült fokozatosan az értékesítést egységesíteni a három hardveres részleg között, így a szerverek be tudják vinni a tárolókat és a hálózati eszközöket is a vásárlókhoz. Eddig ez a fajta együttműködés globálisan nagyon nehezen valósult meg (a magyarországi csapatnak is voltak ezzel problémái), mára azonban sikerült az ösztönzőket úgy átalakítani, hogy a komplett portfóliót tudják mozgatni az értékesítők.

A HPE legnagyobb kihívója azonban nem a Dell vagy a Cisco lesz, hanem a publikus felhő. A technológia mára hasonlóan szilárdnak és megbízhatónak számít, mint a nagyvállalatok saját adatközpontja, miközben az informatikai üzemeltetés kiszervezésének csúcsát jelenti. A HP is belevágott egy ilyen nyilvános felhő kiépítésébe, amely az Amazon AWS, a Google Compute Engine és a Microsoft Azure ellen indított harcba. Egyelőre nem sok babér termett a Helionnak, piaci részesedése nem számottevő - miközben a hasonló pozícióból induló IBM már a top 5 szereplő egyikévé küzdötte fel magát.

Lassan itt a válás vége

A HP az üzleti év végén, november elsejével válik két cégre, attól a ponttól fogva minden jelenlegi HP részvény egy-egy HP Inc. és HPE részvényre konvertálódik. A két cégnek már van vezetése, amely jelenleg az átadás-átvételt, és az átalakulással kapcsolatos egyéb teendőket végzi. A HPE-t a már említett Whitman viszi majd tovább, a HP Inc. CEO-ja pedig Dion Weisler lesz, ő korábban a nyomtatós üzletágban küzdötte fel magát vezérré, nemrég pedig a PC-s részleget is megkapta, tanulandó a HP Inc. irányítását. A két új cég vezetése a következő hetekben a nagyobb befektetőkkel és az iparági elemzőkkel személyesen is találkozik majd, az ilyenkor szokásos "roadshow" keretében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról