Szerző: Hlács Ferenc

2015. augusztus 13. 12:26

Leépítésekkel várja a következő negyedévet a Lenovo

Szelíd bővülésről, illetve a költségcsökkentést célzó, mintegy 3200 dolgozót érintő leépítésekről számolt be a Lenovo idei első üzleti negyedévében. A vállalat bár a PC-piac visszaesését megérezte, a területen megőrizte vezető helyét.

Mérsékelt, három százalékos növekedéssel, 10,7 milliárd dolláros bevétellel zárta idei első, június 30-ával zárult üzleti negyedévét a Lenovo, ez az árfolyamhatás kiszűrésével10 százalékos bővülést jelent.

Jól mentek a PC-k

A vállalatnak a PC-piacon sikerült megőriznie vezető pozícióját: a tavalyi év hasonló időszakában a HP-val szinte fej fej mellett haladt, az elmúlt időszakban viszont 20,6 százalékos piaci részesedésre tett szert, amelyet a rivális gyártó 18,9 százalékkal követ. A Lenovo dolgát nem könnyítette meg, hogy az IDC idén májusban 10 százalék körüli visszaesést jósolt a PC-piacon az első üzleti negyedévre, a valós érték ehhez képest 12 százalékos mínusznál állt meg: a vállalatnak tehát az elmúlt negyedévben nem csak a teljes piac várt visszaesésével kellett szembenéznie, ami önmagában is kiesést jelentett számára, hanem a felkészületlenül kapott, további két százalékos csökkenéssel is.

A cég ugyanakkor a területen bizakodó, hosszú távú célkitűzése, hogy részesedését 30 százalékra növelje - igaz azt nem jelölte meg, hogy erre mennyi időt szán. A PC-piacon tapasztalt általános visszaesést mindenesetre a növekvő részesedés dacára megérezték a Lenovo - a területre erősen támaszkodó - bevételei, a vállalat az előző évhez képest nagyjából 12 százalékos csökkenést könyvelhetett el, ami 7,28 milliárd dolláros bevételt jelent.

Okostelefonok: már nem Kínán van a fókusz

Ami az okostelefonokat illeti, a gyártó a korábban a PC-piacon is alkalmazott stratégiához fordult, azaz első körben a hazai piacot akarta megnyerni, és csak ezután tervezett globális terjeszkedést. Kínában azonban a Xiaomival és hasonló gyártókkal szemben nehezen tudott labdába rúgni, így inkább már most a világ többi része felé fordult: az összes okostelefonos eladásban Kína súlya a korábbi 82-ről 35 százalékra esett, az egyéb országokra pedig ennek megfelelően 65 százalék jut, köszönhetően a Kínán kívüli gyors ütemű növekedésnek.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Lenovo jelenlegi tervei szerint okostelefonos üzletága kapcsán 2-3 negyedévben belül igyekszik megszüntetni a veszteséges működést és elfoglalni a stabil harmadik helyet a piacon. Ehhez egyszerűsített termékpalettát és rövidebb életciklust vezetne be a területen, az ugyanakkor kérdés, hogy ezt a vonalat mikor kezdi követni, a legutóbbi Motorola telefonbejelentés ugyanis nem hogy leegyszerűsítette volna, de a Moto X következő generációját mindjárt két készülékkel bővítette.

A szerverpiac később stabil támasz lehet

Az IBM-től frissen felvásárolt x86-os szerverüzletág különösen Kínában emelte a Lenovo pozícióját, ahol 23,1 százalékos piaci részesedésével az első helyre került. A cég elsősorban a szerverekkel törekszik a profit maximalizálására az elkövetkező időszakokban. Az akvizíciókor éves szinten nagyjából 5 milliárd dollárt termelő üzletág az elmúlt negyedévben 1,07 milliárd dollár bevételt hozott a cégnek - a növekedés léptékét tekintve itt egyelőre nincs miről beszélni, hiszen frissen rajtolt divízióról van szó. A Lenovo mindenesetre a harmadik negyedévben már üzemi nyereségre számít a részlegtől.

A dolgozók öt százaléka távozik

A cég jelentése szerint továbbá a költségcsökkentés végett leépítéseket tervez, és mintegy 3200 dolgozójától válik meg, az idei második üzleti negyedév végéig. Az újrastrukturálás, illetve a végkielégítések költségeit a vállalat nagyjából 600 millió dollárra becsüli, a lépéssel ugyanakkor évi 1,35 milliárdot spórol majd. Azt egyelőre nem tudni, pontosan mely részlegek alkalmazottai kényszerülnek távozásra, a Lenovo jelentésében mindössze annyit közöl, a döntés nem a gyártósoroknál dolgozókat érinti - jó eséllyel ugyanakkor az olyan redundáns munkaerőről van szó, amely az utóbbi időszakok két jelentős felvásárlása, azaz a Motorola, illetve az IBM x86-os szerverüzletágának bekebelezése során keletkezett, hasonló akvizíciók után ez várható lépés. A leépítéssel a cég teljes, nagyjából 60 ezres dolgozói létszámát 5 százalékkal csökkenti, ha pedig ebből kivesszük a gyártósoron lévő alkalmazottakat, 10 százalékos konszolidálódást jelent.

Ez egybevág a vállalat felvázolt növekedési stratégiáival is, miszerint mind a szerveres, mind a mobilos divízióban költségcsökkentést tervez, utóbbi kiadásait 850 millió dollárral nyesve vissza, továbbá jobban összehangolva a Lenovo és Motorola márkák működését. A jövőben továbbá a cég közleménye szerint a teljes mobilos divízió a formatervezés, a fejlesztés és a gyártás terén is a Motorolára fog támaszkodni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról