Szerző: Voith Hunor

2015. augusztus 6. 11:20

Facebook Live: gazdagok és szépek

Celebstreamnek is nevezhette volna a Facebook saját élő videoközvetítés-implementációját, a Facebook Live-ot. A funkció ugyanis egyelőre "sportolók, zenészek, politikusok és egyéb befolyásos emberek" kizárólagos játékszere.

Új, mondhatni trendi funkcióval bővítette tavaly kiadott celebappját, a Mentionst a Facebook. Az appon keresztül ezentúl a Facebook által visszaigazolt (kvázi hitelesített) közszereplők – tehát "sportolók, zenészek, politikusok és egyéb befolyásos emberek" élőben kommunikálhatnak a közösségi oldalon őket követőkkel. Arról egyelőre nincs információ, hogy az átlag "halandók" számára mikor (ha ilyen formában egyáltalán) elérhető lesz-e az élő közvetítés lehetősége.

Az első beszámolók szerint a megvalósításban lényegi különbség nincs az "élőzést" népszerűvé tévő két ismertebb szolgáltatáshoz, a Meerkathez és Twitter-féle Periscope-hoz képest. A közvetítés elindításáról a celebek követői a hírfolyamból szerezhetnek tudomást, és ahogy az előbb említett két app esetében, úgy itt is kommentelhetnek (ezek természetesen valós időben megjelennek a videón gördülve), vagy akár egy like-ot vagy megosztást is nyomhatnak.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ha valaki lemaradna egy élő videóról, nem kell aggódnia, a közvetítőnek lehetősége van azt elmenteni (ez egyébként az alapbeállítás) és utólag is visszanézhetővé tenni - határozatlan időre. Ez lehet a Facebook Live egyik nagy fegyverténye az előbb indult konkurenseivel szemben, a Periscope-on ugyanis jelenleg csak egy napig lehet újranézni a közvetítéseket, a Meerkat pedig erre egyáltalán nem is biztosít lehetőséget. Persze ennek komoly műszaki indoka lehet, főleg a Facebook esetében – el lehet képzelni, hogy a (saját és környezetünk tapasztalata alapján) hónapok óta amúgy is teljesen megbízhatatlanul működő közösségi oldalra hirtelen néhány tíz- vagy százmillió felhasználó élőzése és a videók lementése, utólagos "long-tail" forgalma milyen terhelést jelentene.

A Facebook Live termékmenedzsere a TechCrunch-nak elmondta, hogy a fejlesztés már jóval a Meerkat vagy a Periscope megjelenése és sikere előtt, tavaly szeptemberben elkezdődött, a funkcióra vonatkozó első igényeket pedig még a Mentions egy évvel ezelőtti elindítása előtt megkapták. Az újdonságnak ennek ellenére is "másolásszaga" van – elsősorban azért, mert a Facebook évek óta konzekvensen csinálja ezt. Ha valami megjelent a Google+-ban, néhány hét elteltével biztos lett facebookos változata. Ha a Twitter vezetett be valami újat, biztosak lehettünk benne, hogy nem kell sokáig várni a facebookos implementációra sem. Ezekben viszont sokszor akadt egy fontos közös vonás: közel sem értek el akkora sikert, mint a ritkábban érkező, de Facebook-natív fejlesztések. A cég ezt most már kezdéskor igyekszik elkerülni.

Élőben, a Facebookon?

A Meerkat és a Periscope nem hiába a Twitter hátán lett népszerű, és tette azzá ezáltal az élő videóközvetítést is. Ugyanis míg a Facebook hírfolyamát az emberek jellemzően inkább egy adott időszak (néhány óra és néhány nap közötti) visszamenőleges tartalmáért böngészik, a Twitter inkább a pillanatról, az aktuális történésekről szól.

A Facebook ezt a hátrányt úgy próbálja ledolgozni, hogy az élő stream elindításáról szóló bejegyzést a híresség követőinek hírfolyamában megpróbálja magasan tartani, továbbá push értesítőt is küld azon felhasználóknak, akik nemrég amúgy is meglátogatták a közvetítő oldalát.

A Facebook Live másik nagy előnye a korlátlan visszanézhetőség mellett a konkurenseknél sokkal nagyobb elérési mutató lehet. Csak egy példa a hivatalos bejelentésben is példaként említett celebek közül: Dwayne "The Rock" Johnson 9 milló követő Twitteren és 50 millió Facebookon. Persze számos közszereplő esetén jóval kisebb az eltérés, ráaádul nem is mindig a Facebook javára, de általánosságban igaz lehet, hogy egy jól menedzselt Facebook-közösség jóval nagyobb közönséget is jelenthet, mint a Twitteren keresztül elérhetőek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról